ABVAKABO FNV

Vakbonden tevreden met CAO-akkoord thuiszorg (18 mei)

De vakbonden in de thuiszorg hebben na vier dagen onderhandelen een principe-akkoord bereikt over de CAO-thuiszorg. De bonden ABVAKABO FNV, CFO CNV, LAD en NU91 zijn tevreden met het resultaat. Er is een meer dan marktconform resultaat bereikt, met daarbij een aantal extras dat recht doet aan de zwaarte van het werk in de thuiszorg. Het overgrote deel van de werkneemsters verricht hun werk immers solistisch, bij cliënten thuis, hetgeen in de beloning onvoldoende tot uitdrukking komt. Op dat punt is nu een inhaalslag gemaakt. De bonden zijn de onderhandelingen ook ingegaan met een fors eisenpakket vanwege de grote arbeidsmarktproblemen in de thuiszorg en het hoge ziekteverzuim (in vergelijking met elders in de zorg). Dat vereist een CAO die kan concurreren met de overige zorgssectoren. De CAO-thuiszorg geldt voor 125.000 mensen.

Hoofdlijnen van het akkoord:

Looptijd
De CAO heeft een looptijd van 1 april 2001 tot 1 april 2002

Loon

- een loonsverhoging van 4 procent per 1 juli 2001;
- een eindejaarsuitkering van 2 procent voor 2001, met de intentie om te komen tot een structurele eindejaarsuitkering voor de komende jaren;

- een structurele loonsverhoging per 1 juli van dit jaar van 1,5 procent ter voorbereiding op de invoering van een nieuw functiewaarderingstraject;

- een bruto bedrag van 300 gulden voor alle werknemers in de thuiszorg (fulltimers en deeltijders), uit te betalen op de dag voor de thuiszorg in september aanstaande.

Partijen zijn het dus eens geworden over een loonsverhoging van in totaal 7,5 procent met daarbij een eenmalige uitkering van 300 gulden voor alle medewerkers.

Arbeidsomstandigheden

- Er wordt een regeling voor periodiek werkoverleg in de thuiszorginstellingen ingevoerd.

- Intensivering van reeds ingezette arbeidsomstandighedenbeleid ten aanzien van fysieke belasting, beheersing van de werkdruk, leeftijdsbewust personeelsbeleid.

- Volledige opbouw van vakantierechten tijdens gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid.

Onregelmatige Dienst

- De toeslag onregelmatige dienst wordt structureel verhoogd van 35 naar 40 procent.

- Invoering van roosteringsmodellen over een halfjaarlijkse periode.
- Verhindering van het oneigenlijk gebruik van de bereikbaarheidsdienst in de kraamzorg.

- Geen verrekening van zogenaamde wachtdiensturen voor de kraamzorg.
- Bij gebroken diensten wordt de reistijd vergoed.
Scholing, leerlingen, loopbaanbeleid

- Lestijd = werktijd voor leerlingen. Hierdoor wordt het inkomen van de leerlingen met 10 tot 12 procent wordt verhoogd.
- Structurele afspraken voor de instroom van leerling-kraamverzorgenden, waarbij de opleidingskosten voor rekening van de werkgever komen.

- Mogelijkheden voor opleiding en aanvullende scholing op verzoek van de werknemer.
Reiskostenvergoeding

- Afspraken over reiskosten die recht doen aan de ambulante functies in de thuiszorg, waaronder volledige vergoeding van kosten Openbaar Vervoer en in alle gevallen 0,60 per kilometer met uitzondering van enkele kilometers woon-werkverkeer. Over de fiscale aspecten voor een verdere verbetering van deze regeling vindt nog overleg plaats met het ministerie van financiën.

Arbeidsvoorwaarden op maat

- Er is overeenstemming bereikt over de invoering van een meerkeuzesysteem arbeidsvoorwaarden per 1 april 2002, waardoor bijvoorbeeld gespaard kan worden voor langdurig verlof.

Functiewaardering

- Ook de thuiszorg zal, net als de andere sectoren in de zorg overgaan tot invoering van het functiewaarderingsysteem FWG 3.0. Het systeem is specifiek ontwikkeld voor de gezondheidszorg en blijkt ook in de thuiszorg goed toepasbaar. Met de invoering van één functiewaarderingssysteem voor de gehele gezondheidszorg wordt recht gedaan aan de steeds verder voortgaande samenwerking tussen de verschillende sectoren in de zorg.

De bonden zijn tevreden met het bereikte akkoord. De bonden leggen het akkoord daarom met een positief advies voor aan hun leden.