Gemeente Groningen

bestuur en organisatie
Nieuws
plannen en projecten
vacatures
kiosk
welkom
welcome
willkommen
topmenu_verloop knop_zoek knop_sitemap knop_links knop_email knop_help knop_copyright

18
MEI
09.12

Persbericht

Gemeente presenteert Bestuurlijk InformatieSysteem (BIS) op het internet
17-05-2001

Wethouder Financiën, Personeel en Cultuur, Wicher Pattje, heeft vanmiddag in het stadhuis officieel het Bestuurlijk Informatiesysteem (BIS) van de gemeente Groningen in gebruik genomen. Bezoekers van de gemeentelijke website kunnen via het BIS on-line stukken raadplegen van het college, de gemeenteraad en de raadscommissies, zoals agendas, verslagen en besluitenlijsten. Met één druk op de knop leest de burger de plannen van het gemeentebestuur thuis op zijn of haar computerscherm.

De afgelopen maanden is reeds proefgedraaid met BIS on-line Het systeem is een belangrijke stap in het sneller en beter openbaar maken van overheidsinformatie. Het BIS is te vinden onder www.groningen.nl/bis. Bezoekers van de website kunnen het BIS op de homepage ook vinden onder het kopje Bestuur en Informatie.

De gemeente Groningen kende al enkele jaren het RaadsInformatieSysteem, kortweg RIS. Dit programma kon alleen door gemeenteraadsleden en andere geautoriseerden worden gebruikt. Een aantal jaren geleden ontstond de wens om openbare informatie voor alle bezoekers van de website beschikbaar te maken. Maar daarvoor moest eerst de toegankelijkheid van het systeem worden geoptimaliseerd. Om dit te bereiken startte Groningen een project samen met de gemeenten Eindhoven, Helmond, Schiedam en Delfzijl. Deze gemeenten beschikten reeds over een raadsinformatiesysteem en maakten gebruik van dezelfde software van de firma Zylab. Samen met de leverancier bedachten de gemeenten een informatiesysteem met een overzichtelijke indeling en vormgeving èn een goede en makkelijke zoekfunctie. Uiteindelijk ging Groningen als eerste proefdraaien met het Bestuurlijk Informatiesysteem. Groningen wil deze zomer het BIS uitbreiden met gemeentelijke verordeningen en reglementen. Ook zal tegen die tijd een nieuwe, 4e versie, van het BIS in gebruik worden genomen.