Nederlandse Vereniging van journalisten

"Eén journalist te weinig"

Zittingen in strafzaken tegen minderjarige verdachten vinden in de regel niet in het openbaar plaats. De Utrechtse rechtbank behandelde op 9 april achter gesloten deuren de strafzaak tegen de minderjarige verdachte van de moord op het meisje Yasmina. Opmerkelijk was dat op het besloten karakter van deze zitting een uitzondering werd gemaakt, doordat toegang werd verleend aan één journalist (ANP). De 'bijzondere toelating' bij besloten zittingen van bijvoorbeeld journalisten is in de wet geregeld.
De NVJ heeft in een brief aan de rechtbank haar zorg uitgesproken over deze gang van zaken. Uiteraard bestaat er begrip voor dat men de minderjarige verdachte niet wil belasten met teveel media-aandacht. Het is echter vanuit de journalistieke verantwoordelijkheid ten aanzien van de berichtgeving geen goede zaak dat slechts één journalist verslag kan doen van de zitting, aldus de NVJ. Gevaar van monopolisering van nieuws ligt op de loer. Het publiek is gebaat bij pluriformiteit, al is het maar om het risico van persoonlijke interpretaties uit te sluiten.
De NVJ bepleit in gevallen waarbij gebruik wordt maakt van de mogelijkheid van bijzondere toegang, een beperkt aantal journalisten toegang te verlenen bij gevoelige rechtbankzaken. De President van de rechtbank heeft onlangs de handelwijze van de rechtbank schriftelijk toegelicht. De motivering luidt dat de zaak in de samenleving veel opzien heeft gebaard en tot onrust en verontwaardiging heeft geleid. 'De rechtsorde is geschokt en de publieke belangstelling lijkt groot. Met het geheel niet toelaten van de pers wordt aan het publiek de mogelijkheid onthouden om langs de weg van de onafhankelijke berichtgeving geïnformeerd te worden over de feiten en omstandigheden waaronder het delict heeft plaatsgevonden.' Mede naar aanleiding van de brief van de NVJ zal binnen de rechtbank worden besproken hoe in de toekomst om te gaan met de toegang van de pers tot de zitting in vergelijkbare strafzaken tegen minderjarigen.