AutoRai

18-5-2001

Volvo BiFuel dubbelschoon

Volvos streven naar een beter milieu gaat verder dan alleen het verlagen van de emissie-uitstoot. Het is ook bedoeld om de inzittenden van de auto milieuvriendelijker te laten reizen.

De Volvo Bi-Fuel-modellen zijn uitgerust met talloze technologische voorzieningen die de autos zowel van buiten als van binnen schoonmaken. Tegenwoordig hebben veel mensen last van allergie. Het gebruik van de juiste materialen en het zuiveren van de lucht via de klimaatregeling maakt autorijden ook voor die groep mensen aangenaam.

Milieuvriendelijke bekledingsstoffen
De bekledingsstoffen voldoen aan de eisen van de Öko-Tex Standard 100, 's werelds meest toonaangevende milieu-etiket. Al het textiel dat gebruikt is voor het interieur is vrij van gevaarlijke bestanddelen en restproducten. Dit is met name belangrijk voor kinderen die hier extreem gevoelig voor zijn.

Zowel de stoffen en het vulmateriaal als de matten en de gordels voldoen aan de Öko-certificering. Bovendien worden er tijdens de productie geen gevaarlijke bestanddelen gebruikt. De bekledingsstoffen mogen tijdens het gebruik geen gevaarlijke dampen ontwikkelen. Het looien van de lederen bekleding gebeurt met uitsluitend natuurlijke en plantaardige bestanddelen, waardoor dit eveneens aan de Öko-Tex Standard 100 voldoet.

Effectieve filters
Een standaard deeltjesfilter voorkomt dat pollen en andere vuile deeltjes in het interieur komen. Naar wens kan de klant de auto uitrusten met een ventilatiesysteem dat nog verder gaat in het veraangenamen van het leefklimaat in de auto. Als toevoeging op het standaard deeltjesfilter is er een filter beschikbaar met een koolstof- en gassensor dat de binnenkomende lucht registreert. Dit multi-filter brengt de hoeveelheid gassen, zoals koolstofmonoxide en smog, in het interieur terug en voorkomt dat de inzittenden de stank van benzine- of dieselgeuren, ruitenwisservloeistof en olie ruiken of zelfs inademen.

Het ventilatiesysteem merkt op wanneer het giftige koolstofmonoxide zich in de lucht bevindt. De luchtinvoer wordt afgesloten voordat de gassen in het interieur kunnen komen. Ideaal wanneer er veel in files of achter vrachtwagens gereden wordt.

PremAir®: geen last van smog
Smog is een zeer gevaarlijk gas dat ademhalingsproblemen kan veroorzaken en het milieu ernstige schade toebrengt. Volvo is de eerste automobielfabrikant die de Premair® (ozonvreter) introduceert. Dit is een coating op de radiator die smog omzet in zuurstof als de lucht door de radiator blaast.

Premair® is het meest effectief onder omstandigheden waar smogvorming het hevigst is, zoals tijdens warme dagen met veel zonlicht en een hoge uitstoot van giftige stoffen. Onder deze omstandigheden weet de Premair® 75% van de smog om te zetten in zuurstof. Volvo ontwikkelde deze techniek samen met het Amerikaanse bedrijf Engelhard.

Verklaring ten bate van het milieu
Volvo heeft een unieke controle over het milieu. Elke nieuwe auto die wordt geïntroduceerd, is voorzien van een verklaring waarin staat wat de invloed van deze auto is op het milieu tijdens de productie, de gebruiksfase en aan het eind van zijn bestaan. Deze verklaring wordt bovendien nauwkeurig gecontroleerd door Lloyds Register in Londen. Volvo toont hiermee aan zeer betrokken te zijn bij het milieu; niet alleen in woorden, maar zeker ook in daden.