Dierenbescherming

'Om nooit meer te vergeten...'
18/05/01
De Dierenbescherming heeft een zwartboek over de mkz-ramp gemaakt. Daarin plaatsen wij deze ramp, maar ook de varkenspest van '97, het dioxineschandaal en de BSE-crisis, tegen de achtergrond van een failliete bio-industrie. Uiteraard geven we ook onze visie op een betere toekomst. Het geheel is gelardeerd met aangrijpende foto's en tekeningen van de scherpste (politiek) tekenaars van het land. Wilt u een exemplaar bestellen, bel dan met de Dierenbescherming, telefoon 070 - 3142700 of ga naar de contactpagina.
Groot aantal dieren in beslag genomen
Inspecteurs van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming hebben gisteren 49 runderen, zeven kalveren en vijftig à zestig schapen en lammeren in beslag genomen in het Groningse Onnen. De ernstig verwaarloosde dieren zijn ondergebracht bij justitiële opslaghouders. De meeste dieren waren veel te mager. Verder waren er zieke dieren en dieren met klauwproblemen. De veehouder was geen onbekende van de Dierenbescherming. Er is proces-verbaal opgemaakt. Het is aan de rechter om te beslissen wat er met de inbeslaggenomen dieren zal gebeuren.
Dierenbescherming presenteert toekomstvisie veehouderij Op woensdag 16 mei presenteerde de Dierenbescherming haar toekomstvisie op de veehouderij in Nederland, onder de titel 'Veehouderij in het jaar 2030'. De vereniging wil het 'failliet' over de bio-industrie uitgesproken hebben. Wij stellen ons hierbij op als aanjager van de noodzakelijke veranderingen. In haar toekomstvisie geeft de Dierenbescherming aan welke verantwoordelijkheid overheden, bedrijfsleven, de agrarische sector, maatschappelijke organisaties en de consument hebben en hoe zij die verantwoordelijkheid zouden moeten oppakken. Het toekomstscenario van De Dierenbescherming geeft aan hoe de organisatie de weg naar een diervriendelijke veehouderij ziet. In de genoemde concrete doelen sluit De Dierenbescherming aan bij het rapport van Stichting Natuur en Milieu: 'Op groene gronden'. Lees of download het rapport

Meer dan 3.000 reacties tegen 'foute' cosmetica! De Dierenbescherming heeft een overweldigend aantal reacties binnengekregen op het artikel over 'foute' cosmetica (waar dierproeven voor zijn gedaan). Meer dan drieduizend brieven en e-mails hebben we ontvangen. Vlak voor de vergadering en de beslissing over deze kwestie in het Europees Parlement zijn al deze brieven naar de politici toegestuurd. Ook de desbetreffende Europese ministers hebben de brieven gekregen. Parlementslid Roth-Berendt deed een aantal voorstellen die precies aansloten bij de eisen van de dierenbeschermers. Deze voorstellen zijn allemaal door het Parlement overgenomen. Dat betekent dus een eerste succes op weg naar een werkelijk goede wetgeving! En dat is met name tot stand gekomen door de enorme steun die velen van u aan onze actie hebben gegeven. Nogmaals onze dank!
Ernstige welzijnsproblemen bij dieren ingesloten gebied 17/05/01
Bij veel kalverhouderijen en vermeerderingsbedrijven voor varkens in de ingesloten gebieden doen zich ernstige welzijnsproblemen voor. Ook de doding van met name jonge dieren verloopt niet altijd vlekkeloos. Dit constateert de commissie-Wensing, die is aangesteld om het dierenwelzijn in de ingesloten mkz-gebieden in de gaten te houden.
De commissie stelt ook vast dat de wachttijden voor de te doden dieren bij slachterijen onacceptabel lang zijn. Bovendien wordt van één slachterij, Gosschalk in Epe, betwijfeld of dit bedrijf nog wel aan de moderne eisen voldoet en of daar met name volwassen varkens wel op een behoorlijke manier kunnen worden gedood. Op veel (kalver)bedrijven waar de commissie Wensink binnen mocht komen, konden veel dieren niet meer staan vanwege wonden aan de benen en waren veel kalveren sterk vermagerd. Ook konden dieren in overvolle hokken vaak alleen nog maar verticaal bewegen. Minister Brinkhorst wil veemarkten sluiten
Minister Brinkhorst wil alle veemarkten waar runderen, geiten, schapen, lama's en andere evenhoevigen worden verhandeld, op termijn definitief sluiten. Het vee zal in de toekomst rechtstreeks worden verhandeld tussen verkoper en koper. Ruwweg de helft van alle runderen wordt momenteel via veemarkten verkocht. Brinkhorst reageerde dit weekeinde op een pleidooi van LTO Nederland om veemarkten voorgoed te sluiten. Daarnaast wil de bewindsman dat het vee niet langer dan tien uur wordt vervoerd. Daardoor wordt het onmogelijk om grote aantallen kalveren te transporteren naar Spanje en Italie.
Laatste bedrijf in Kootwijkerbroek geruimd

15/05/01
In het Gelderse Kootwijkerbroek zijn in verband met het MKZ-virus gisteren de laatste bedrijven geruimd. Dat zegt de RVV. In de gemeenschap zijn ruim 60.000 dieren afgemaakt Kootwijkerbroek kwam begin april in het nieuws toen daar rellen uitbraken omdat boeren niet wilden geloven dat in hun dorp het MKZ-virus was uitgebroken. Naar de MKZ-besmetting in Kootwijkerbroek loopt nog een justitieel onderzoek. Mogelijk heeft de betrokken veehouder de besmetting op zijn bedrijf opzettelijk veroorzaakt omdat hij in financiële problemen zat. De vergoeding voor het ruimen zou hem geld opleveren. Justitie in Arnhem kan nog niets zeggen over de voortgang van het onderzoek.

+ 54.000 runderen + 46.000 varkens + 10.000 schapen + 3500 geiten