Gemeente Etten-Leur

Voorstel haalbaarheidsstudie vergroting Westpolderplas voorlopig van de baan.

Op 16 mei 2001 heeft overleg plaatsgevonden tussen de Gemeente Etten-Leur en de provincie Noord-Brabant in de persoon van de Gedeputeerde P. van Geel. In dat gesprek is de vraag aan de orde geweest of van de zijde van de provincie medewerking verkregen zou kunnen worden ten aanzien van de planologische inpassing en het verkrijgen van een ontgrondingsvergunning voor de vergroting van de Westpolderplas.

De provincie onderkende in het gesprek nadrukkelijk de geschetste problematiek en staat in planologisch opzicht positief tegenover het uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek naar oplossingsrichtingen. Anderzijds is gesteld dat het geldende ontgrondingenbeleid zodanige betekenis heeft dat het niet in de rede ligt medewerking te verwachten aan een snelle ontgrondingsprocedure in relatie tot de aanleg van de HSL. Hierin speelt tevens een rol dat de zandvoorziening voor de HSL is gegarandeerd door de aanvoer van zand uit zee. Daarnaast is het zo dat de planologische procedure tot en met het ontwerpbestemmingsplan moet zijn gevorderd voordat de procedure voor een ontgrondingsvergunning kan worden gestart. De tijd om een en ander procedureel rond te krijgen spoort hierdoor niet met de afzetmogelijkheden voor het zand.

Alles overwegende trekt het college van burgemeester en wethouders hieruit de conclusie dat de beoogde snelheid om een en ander tot een oplossing te brengen niet kan worden gehaald. Om deze reden wordt de gemeenteraad voorgesteld er mee in te stemmen dat het betreffende agendapunt wordt teruggenomen en dat vooralsnog van de voorgenomen studie wordt afgezien.