Gemeente Etten-Leur

Vincent van Gogh fietsroute.

Vincent van Gogh fietsroute

Bij mooi weer is het heerlijk om eens op de fiets te stappen en de natuur in te gaan. De nieuwe fietsroute La Route van Gogh biedt u de gelegenheid om een mooi stukje van West-Brabant tussen Etten-Leur en Zundert te verkennen en vertelt u meer over het leven van Vincent van Gogh.

De bekende briefwisseling met zijn broer Theo en bestaande documenten over zijn jeugd in deze streek van Brabant vormen de basis voor de fietsroute.
Zundert en Etten-Leur hebben een belangrijke rol gespeeld in het leven van de beroemde schilder. Vincent werd in 1853 geboren in Zundert in een domineesgezin. Het dorp en de wijde omgeving is een vertrouwd element in zijn jeugd. Na een aantal omzwervingen keert hij in 1881 terug naar Etten, waar hij ruim een jaar woont en werkt. Van Gogh hield zich graag op in de natuur. Het landschap in deze contreien was ten tijde van Van Goghs jeugd aardig wild. De helft van de grond rond Zundert bestond nog uit heide. In zijn tijd veranderde dit al en werd er steeds meer grond ontgonnen, maar nu nog is er veel natuur rond Zundert en Etten-Leur, waar we nog volop van kunnen genieten.

De fietsroute is 37 kilometer lang en voert langs meerdere landgoederen, De Pannenhoef, de Moeren en Wallsteijn. In het natuurgebied de Pannenhoef sluit de route aan op de gemarkeerde wandelpaden.
De route kan op twee punten worden gestart, in Etten-Leur op Markt
1 voor het bordes van het gemeentehuis en in Zundert bij Cultureel Centrum van Gogh.
De route is tot stand gekomen onder initiatief van de gemeenten Etten-Leur en Zundert, het Brabants Bureau voor Toerisme, het Cultureel Centrum Van Gogh te Zundert en talloze vrijwilligers.

In Etten-Leur is de route tegen betaling van f. 5,= verkrijgbaar bij de receptie van het gemeentehuis, heemkundig streekmuseum Jan uten Houte en bij boekhandel en antiquariaat van Nunen in het winkelcentrum.