Provincie Groningen

Groningen, 18 mei 2001 Persbericht nr. 99

Leidraad gemeentelijke waterplannen

Om de weg naar nieuw gemeentelijk waterbeleid gemakkelijker begaanbaar te maken heeft de provincie Groningen een Leidraad Gemeentelijke Waterplannen opgesteld. De Leidraad is een hulpmiddel, bedoeld voor alle bij het gemeentelijk waterbeheer betrokken partijen, dat laat zien hoe het waterbeheer in het gemeentelijk beleid kan worden verankerd. De opstelling van een gemeentelijk waterplan staat centraal in de Leidraad. Stimulering van de opstelling van gemeentelijke waterplannen behoort tot het in het Provinciaal Omgevingsplan (POP) vastgelegde beleid.

Op donderdag 17 mei heeft gedeputeerde R.G. Jansen de Leidraad gepresenteeerd op de informatiemiddag over "Winst in de Waterketen" in het Waterschapshuis van het Waterschap Hunze en Aa's te Veendam.

De leidraad brengt duidelijkheid over de samenhang van de verschillende beleidsinstrumenten van gemeente, waterschap en provincie. Een belangrijk instrument is de waterkansenkaart, die het waterschap opstelt. De kaart brengt de actuele watersituatie binnen een waterschap helder in beeld en laat zien welke ruimtelijke mogelijkheden en onmogelijkheden op gemeentelijk niveau daaruit kunnen worden afgeleid. Mede op basis van de waterkansenkaart kunnen gemeenten een waterplan opstellen. De leidraad besteedt ook enige aandacht aan de waterparagraaf in bestemmings-, structuur- en andere gemeentelijke plannen. De watertoets komt eveneens aan de orde. Daarmee stelt de provincie vast of in een bepaald plan de uitgangspunten van het "waterbeheer 21e eeuw" voldoende zijn meegenomen. Belangrijk daarbij is het voorkomen van afwenteling van problemen op andere gebieden, verdrogingseffecten en de waterkwaliteit.

Waarom een waterplan ?

Voor een gemeente kunnen de herinrichting van wijken, lokale problemen met de waterhuishouding (kwantitatief of kwalitatief) en de opstelling van een rioleringsplan of een nieuw bestemmingsplan redenen zijn om eerst een waterplan op te stellen. Zo'n plan is altijd maatwerk, afgestemd op de lokale situatie en de daar actuele problemen. Bij de opstelling van het plan is samenwerking en overleg met alle betrokkenen binnen en buiten de gemeente noodzakelijk om uiteindelijk een plan met voldoende draagvlak tot stand te brengen. Het plan zal immers gevolgen kunnen hebben voor vele beleidsterreinen en voor diensten en organisaties binnen en buiten de gemeentelijke organisatie.

De leidraad deelt het planvormingsproces in in stappen, zodat geen aspecten, organisaties en mensen over het hoofd worden gezien. Belangrijke elementen in het proces zijn inventarisatie van draagvlak en haalbaarheid, onderzoek naar knelpunten in het gemeentelijk waterbeheer, de betaalbaarheid van de uitvoering van het plan, de opstelling van een visie en aandacht voor organisatie, beheer en communicatie. Het proces leidt uiteindelijk tot de vaststellling van een realistisch waterplan.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met: Wim Trip, afdeling bestuurscontacten provincie Groningen, tel. 050 3164129