Niku maakt resultaten bekend over eerste kwartaal 2001 Cijfers in overeenstemming met eerdere aankondiging

Amersfoort, 18 mei 2001 ? Niku Corporation, aanbieder van oplossingen voor Services Relationship Management (SRM), maakt de financiële resultaten bekend van het eerste kwartaal van het boekjaar, dat eindigde op 28 april 2001. Deze komen overeen met de voorlopige bekendmaking op 2 mei 2001.

De totale omzet in het eerste kwartaal van het boekjaar 2001 bedroeg USD 17,0 miljoen. Dit betekent een stijging van 97% ten opzichte van de dezelfde periode in het voorgaande boekjaar (USD 8,6 miljoen), maar een daling van 37% ten opzichte van het vierde kwartaal van het boekjaar 2000. Het pro forma nettoverlies in het eerste kwartaal van 2001 bedroeg USD 40,9 miljoen, hetgeen overeenkomt met USD 0,54 verlies per aandeel. Hierbij zijn niet inbegrepen de kosten van herstructurering en desinvestering, afwaarderingskosten, vergoedingen op basis van aandelen en afschrijving van goodwill. In dezelfde periode van het voorgaande boekjaar bedroeg het pro forma nettoverlies USD 13,1 miljoen ofwel USD 0,19 per aandeel; in het vierde kwartaal van 2000 bedroeg het pro forma nettoverlies USD 17,4 miljoen ofwel USD 0,23 per aandeel. Volgens de Generally Accepted Accounting Principles (GAAP) bedroeg het nettoverlies in het eerste kwartaal van 2001 USD 92,9 miljoen ofwel USD 1,23 verlies per aandeel, ten opzichte van een nettoverlies van USD 26,9 miljoen ofwel USD 0,54 verlies per aandeel in dezelfde periode van vorig jaar en een nettoverlies van USD 39,8 miljoen ofwel USD 0,53 verlies per aandeel in het vierde kwartaal van het boekjaar 2000.

Aan het einde van het eerste kwartaal van het boekjaar 2001 beschikte de onderneming over liquide middelen en kortetermijninvesteringen ter waarde van USD 121,6 miljoen. De onderneming ontving gedurende het kwartaal een bedrag van USD 33,7 miljoen, vergeleken met USD 20,8 miljoen in het voorgaande kwartaal. Het aantal dagen uitstaande verkoop bedroeg in dit kwartaal 88, een daling ten opzichte van het vierde kwartaal van 2000, toen dit getal op 132 stond.

De belangrijkste gebeurtenissen gedurende het kwartaal:
· licentietransacties met Barclays en een grote binnenlandse leverancier van telecomservices;

· de voltooiing van de eerste implementaties bij drie verschillende units van British Telecom, een grote klant sinds het vierde kwartaal van 2000;
· uitbreiding van de relatie met Hewlett Packard tot een strategisch samenwerkingsverband waarin de bedrijven samenwerken aan de ontwikkeling, marketing en verkoop van gezamenlijke oplossingen;
· aanzienlijke vooruitgang in de ontwikkeling van Niku 6, de volgende grote productrelease.

Farzad Dibachi, CEO en Chairman van Niku: "Het eerste kwartaal heeft veel uitdagingen gebracht, maar met onze sterke financiële positie, initiatieven voor kostenbesparing en een nieuw product in vergevorderde staat van ontwikkeling, mogen wij nu succes verwachten van het potentieel op lange termijn van ons bedrijf."
Joshua Pickus, Chief Financial Officer voegt hieraan toe: "Als reactie op het huidige economische klimaat heeft Niku op gedisciplineerde wijze actie ondernomen om uitgaven te verlagen tot het gewenste niveau zonder daarbij concessies te doen aan de inspanningen op het vlak van productontwikkeling." Dit kwartaal zijn onder andere de volgende maatregelen getroffen:


· Vermindering van het aantal medewerkers ? Niku bracht het aantal medewerkers met 260 personen ofwel 25 procent terug en betaalde een bedrag van USD 3,1 miljoen aan kosten in het eerste kwartaal die verband hielden met deze vermindering en verwante activiteiten.
· Debiteuren ? Met het oog op de afname van de economische groei verhoogde de onderneming de reserve voor oninbare vorderingen tot USD 7,7 miljoen na afschrijvingen te hebben gedaan ter waarde van USD 5,2 miljoen.
· Afwaardering en andere kosten ? De onderneming nam eenmalige, niet-contante kosten van USD 24,5 miljoen voor waardevermindering activa en andere kosten, voornamelijk in verband met goodwill voor overnames.
· Kosten voor technologielicenties ? Niku nam eenmalige kosten ten bedrage van USD 6,8 miljoen voor licenties op technologie waarvan geen gebruik zal worden gemaakt in het productaanbod binnen de productarchitectuur zoals die was aan het eind van het kwartaal.

Over Niku Corporation
Niku Corporation levert internet software producten en e-marktplaatsen voor het localiseren, managen en leveren
van diensten. Niku?s internet software producten zijn ontworpen om de kernactiviteiten van dienstverleners en service
providers binnen ondernemingen, te automatiseren en uit te breiden. Bedrijven die werken met Niku software zijn onder
andere Cisco Systems en Computer Associates.

Niku, the Niku logo, iNiku, iNiku.com, Niku Services Marketplace, Niku for Legal and eNiku are trademarks of
Niku Corporation in the United States and other countries. Any other product brand names used are property of their
respective owners.

Recente persberichten en achtergrondinformatie kunt u vinden op www.persinfo.nl.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Brodeur Worldwide Niku Corporation B.V.

Renée Reijers Hans Willems

020 ? 3462000 Sr. Director Marketing EMEA

rreijers@nl.brodeur.com hwillems@niku.com

06-20430867