19 APRIL 2001
Internationale transportkampioenschappen promoten het werken in de sector

Vakopleiding Transport en Logistiek neemt deel aan Nordic 2001

Op zaterdag 19 mei a.s. zal Vakopleiding Transport en Logistiek deelnemen aan the Open Nordic Championship in Transport Techniques (Nordic 2001). Deze jaarlijkse internationale
transportbehendigheidskampioenschappen worden dit keer gehouden in Zweden. In totaal nemen zes teams namens zeven landen deel.

The Open Nordic Championship in Transport Techniques werd in 1998 voor het eerst gehouden. Voornaamste doel is het werken in de sector transport en logistiek, dat de laatste jaren een steeds internationaler karakter heeft gekregen, te promoten. Daarnaast is het een goede gelegenheid voor collega´s om elkaar op een informele manier te spreken en zo wederzijds begrip te creëren.

Door te laten zien dat het een eer is om in de sector te mogen werken, maar dat er wel bepaalde vaardigheden voor nodig zijn, hopen de deelnemende landen jongeren te interesseren voor een baan in de sector. Vakopleiding Transport en Logistiek heeft zich voorgenomen volgend jaar Nordic 2002 in Nederland organiseren.

Deelnemende teams
Voorheen namen alleen Zweden, Noorwegen en Denemarken aan het evenement deel. Dit jaar wordt het evenement in het Zweedse Norrköping gehouden en gaan ook Finland, Frankrijk, België en Nederland deze transportuitdaging aan. Elk team bestaat uit dertien personen (tien deelnemers, één coach en twee juryleden).

Het Nederlandse team van Vakopleiding Transport en Logistiek bestaat uit leerling-chauffeurs die deelnemen aan de werkend-leren opleidingen Chauffeur Goederenvervoer, Logistiek Medewerker en Haven Op- en Overslag en kandidaten die deelnemen aan het Studiefonds, gericht op werkenden buiten het beroepsgoederenvervoer met ambities voor het chauffeursvak. Het Nederlandse team vertrekt op 17 mei a.s. naar Zweden.

Disciplines
De wedstrijd bestaat uit tien disciplines. Elk onderdeel wordt beoordeeld door drie deskundige juryleden. De verschillende onderdelen zijn: manoeuvreren met de bakwagen, manoeuvreren met de trekker-oplegger, laden en lossen met de vorkheftruck en zekeren van de lading, zuinig en defensief rijden, ongevalhulpverlening (ADR), manoeuvreren met de vorkheftruck, goederenbehandeling met de vorkheftruck, voertuigkennis, laden en lossen met de autolaadkraan en zekeren van de lading.

Verhoging instroom
Vakopleiding Transport en Logistiek is hét gespecialiseerde opleidingsinstituut voor de sector transport en logistiek. De Vakopleiding leidt nieuwe medewerkers op en zorgt voor her-, bij- en nascholing van medewerkers die al in de sector werken. Jaarlijks leidt de Vakopleiding meer dan 26.000 cursisten op en worden ruim 4.000 leerlingen gedetacheerd bij bedrijven.

Nordic is één van de initiatieven om de instroom in de sector te verhogen. Daarnaast voert de Vakopleiding jaarlijks een landelijke wervingscampagne, gericht op jongeren in de leeftijd van 12 tot 21 jaar. Ook voert de Vakopleiding binnen het GPdW mobiliteitscentrum het Studiefonds uit, gericht op de instroom van branchewisselaars in de sector transport en logistiek.

Meer informatie
Voor meer informatie over de opleidingen en cursussen van Vakopleiding Transport en Logistiek kunt u bellen met het gratis telefoonnummer 0900-1442 of kijkt u 24 uur per dag voor opleidingsinformatie op de internetsite www.vtenl.nl.