Koninklijke Nederlandse Schaakbond


opening De Eeuw van Euwe en overdracht Euwe-Ring

Op 19 mei 2001 zal de opening plaatsvinden van de 'De Eeuw van Euwe' en de overdracht van de Euwe-Ring in het gebouw van de Gasunie, Concourslaan 17 te Groningen.

Euwe ring

Hans Böhm, de huidige drager, geeft de Euwe-Ring door. Max Euwe, Nederlands enige wereldkampioen schaken, werd de ring door de Gasunie op 5 januari 1977 aangeboden.
Ter omlijsting van de overdracht wordt een "handicapschaaktoernooi" gehouden en is een expositie ingericht.

Tentoonstelling De Eeuw van Euwe (19 tot en met 31 mei) (beeldjes, etsen, schilderijen en schaakspellen)

De keuze van de kunstenaars uit de tweede helft van de 20ste eeuw (de Eeuw van Euwe) is bepaald aan de hand van het te verschijnen boek Spel uit de Kunst in de Kunst van L.C.M. Diepstraten. Tentoongesteld wordt werk van Rombout Berkelaar, Aad van den Bosch, Maaike Feih, Klaas Gubbels, Riens Heidema, Paul Husner, Anna Kool-Troost, Peter de Leeuwe, Hans Leijerzapf, Rudolf Maliangkay, Joyce Op 't Eijnde, Geertje van Oudheusden, Frans Roetman, Henryette Weijmar Schultz, Truus Wilders en Caja Wong Chung. De schaakspellen zijn ter beschikking gesteld door de Stichting E.J. Slager.

Gelijktijdig exposeert Peter Bastiaanssen. Bastiaanssen - geboren 1957 in Breda - woont en werkt in Rotterdam. Na een opleiding aan de HEAO en een baan in het bedrijfsleven besloot hij alsnog naar de kunstacademie te gaan. Bastiaanssen heeft een geheel eigen beeldtaal waarin "de zwarte hond" een redelijk grote rol speelt. Van zijn hand komen schilderijen, grafiek en sculpturen. Deze technieken laat de expositie binnen Gasunie zien.

Bezichtiging op afspraak, met uitzondering van de zondagen 20 en 27 mei. De deuren van de Gasunie zijn dan van 13.00 tot 17.00 uur geopend.

Programma 19 mei:

11.00 uur Opening expositie en aansluitend start "Handicaptoernooi" 15.15 uur Toelichting Spel uit de Kunst in de Kunst door de auteur (onder voorbehoud)
16.30 uur Prijsuitreiking toernooi en aansluitend overdracht Euwe-ring 17.00 uur Voordracht door drager van de ring
18.00 uur Sluiting

Na aanmelding bij het Max Euwe Centrum, email: euwemec@xs4all.nl wordt u een toegangskaart gezonden.Jeugdclubkampioenschap t/m 10 jaar

Het Jeugdclubkampioenschap voor spelers en speelsters t/m 10 jaar wordt dit jaar gehouden op zaterdag 19 mei a.s. te Nijverdal. De organisatie wordt verzorgd door schaakvereniging E.N.O. uit Nijverdal ter gelegenheid van hun 75 jaar jubileum.

Er hebben zich 40 teams voor dit kampioenschap geplaatst. De deelnemende verenigingen zijn:

1. FSB Jeugdschaakclub Friesland 1 Scharnegoutum
2. FSB Schaakwoude Damwoude
3. FSB Jeugdschaakclub Friesland 2 Scharnegoutum
4. NOSBO SC Groningen 1 Groningen
5. NOSBO SC Groningen 2 Groningen
6. NOSBO SC Leek Leek

7. SBO SV Lonneker Lonneker
8. SBO SV Almelo Almelo

9. SBO SV Hardenberg Hardenberg
10. SBO SV ENO Nijverdal
11. SBO Park Stokhorst Enschede
12. OSBO Schaakmaat Apeldoorn
13. OSBO Velp Velp

14. OSBO SMB 1 Nijmegen
15. OSBO SMB 2 Nijmegen
16. SGS SK Vegtlust Maarssen
17. SGS RWA Hoogland Hoogland
18. SGS SV Leusden Leusden
19. SGA Amstelveen 1 Amstelveen
20. SGA Amstelveen 2 Amstelveen
21. SGA Het Probleem Amsterdam
22. SGA SV Almere Almere

23. NHSB VHS Haarlem
24. NHSB Het Witte Paard Zaandam
25. NHSB Krommenie Krommenie
26. LEISB Op Eigen Wieken 1 Leiden

27. LEISB SV Leiderdorp Leiderdorp
28. LEISB Op Eigen Wieken 2 Leiden

29. HSB Haagse Toren Den Haag
30. HSB Bobby Fischer 1 Wassenaar
31. HSB Botwinnik Zoetermeer
32. HSB Bobby Fischer 2 Wassenaar
33. RSB SV Zwijndrecht Zwijndrecht
34. RSB Capelse SV Capelle a/d IJssel
35. RSB SV Bongerd Capelle a/d IJssel
36. NBSB De Combinatie Asten

37. NBSB SV Garde Maarheeze
38. NBSB HMC 1 Den Bosch
39. NBSB HMC 2 Den Bosch
40. LiSB DJC Stein

Er wordt gespeeld in de aula van Scholengemeenschap Reggesteyn, Willem de Clercqstraat 7, Nijverdal (tel. 0548-613526). Het programma:
10.00 uur Aanmelding en ontvangst teams
10.40 uur Opening door burgemeester Van Overbeke 10.45 uur 1e ronde
11.35 uur 2e ronde
12.25 uur 3e ronde
13.05 uur Pauze
13.30 uur 4e ronde
14.20 uur 5e ronde
15.10 uur 6e ronde
16.00 uur 7e ronde
16.50 uur Prijsuitreiking door J. van Keulen

Er zullen zeven ronden gespeeld worden volgens het Zwitserse systeem met een bedenktijd van 20 minuten per speler per partij.Volle bak in Kudelstaart

AAS jeugdtoernooi in Kudelstaart Zaterdag 21 april organiseerde AAS hun Grand Prix-jeugdtoernooi (Leidse Schaakbond) in het Dorpshuis te Kudelstaart. De schakers van AAS moeten uit hun speellocatie te Aalsmeer, want het gebouw (activiteitencentrum) krijgt een andere functie. Hierdoor weken de Aalsmeerders noodgedwongen uit naar Kudelstaart, maar daardoor konden er 'slechts' maximaal 120 kinderen deelnemen. De Grand Prix-jeugdtoernooien kennen dit jaar een ongekend hoge opkomst en worden alle records van voorgaande jaren gebroken: GP te Katwijk had in februari 160 kinderen en GP te Sassenheim (maart) zelfs 161 deelnemers! Het volgende Grand Prix-jeugdtoernooi is 9 juni a.s. in Alphen aan den Rijn en daar heeft men ruimte genoeg ...

Curacao International Chess Festival 2001

Van 25 juli tot en met 4 augustus zal in Willemstad, Curacao, een open toernooi worden georganiseerd voor alle niveau's. Daarnaast wordt er nog een jeugdtoernooi t/ 16 jaar plaats.
Het toernooi kent een internationale ambiance met deelnemers uit Europa, USA, Caribisch gebied en Zuid- Amerika. De organisatie besteedt speciale aandacht aan de 50e verjaardag van Jan Timman, die zelf aanwezig zal zijn. Hans Bohm zal de nodige demonstraties verzorgen.
Voor nadere informatie en inschrijving: www.curacao.com/chessIn Memoriam Dr. J.F.M. Meijer

Ons bereikte het bericht van het overlijden van de heer Dr. J.F.M. Meijer, Jan voor intimi, op de leeftijd van 56 jaar. Hoewel hij de laatste jaren met zijn gezondheid tobte, waren er toch geen directe tekenen die op deze afloop wezen. Velen van ons zullen met Jan te maken hebben gehad gedurende zijn actieve periode op het bondsbureau en daarna met hem in diverse commissies van de KNSB (Kadervorming-, Rating-, Plaatsing- en Scheidsrechtercommissie), waarin hij zitting had. Hij stond bekend om zijn welhaast encyclopedische kennis en ervaring en die kwamen in die commissies goed van pas. Ook maakte Jan deel uit van het organisatiecomité van het Open Nederlands Schaakkampioenschap in Dieren, in welk comité hij de penningen beheerde. Met hem is een van die groep onvermoeibare schaakorganisatoren heen gegaan. Het zal niet eenvoudig zijn om in de leemtes te voorzien. Hij ruste in vrede.
De begrafenis vindt plaats op vrijdag 27 April 2001, 14.00 uur, op de begraafplaats aan de Fred. Roeskestraat 103 te Amsterdam.

Europees Kampioenschap voor gehandicapten

Van 28 september tot 7 oktober zal in de Poolse stad Wisla het Europees Kampioenschap Schaken voor gehandicapten worden gehouden. In verschillende groepen worden er negen ronden Zwitsers gespeeld. De kosten bedragen 350 DM; daarvoor krijgen de deelnemers vol pension.

De eerste aanmeldingsronde loopt tot eind april.

Belangstellende kunnen contact opnemen met de Poolse organisatie voor gehandicapten sport.
Tel/fax: 00 48 22 659 30 11
e-mail: pzsnstart@poczta.onet.pl
Ook kan men voor meer informatie contact opnemen met oud deelnemer Hans ErkelensHet Wahl schaaktoernooi om het Nederlands Kampioenschap schoolschaken 2001

Dit jaar zal voor de eerste keer het Nederlands Kampioenschap Schoolschaken in Apeldoorn plaatsvinden. Het kampioenschap zal gehouden worden op 2, 9 en 16 juni. Op 26 mei starten de teams van het Voorgezet Onderwijs categorie I (bovenbouw) met hun voorronde via uit- en thuiswedstrijden.
Er wordt gespeeld op het Edison College, dat ligt in de wijk 'de maten' waaraan de organiserende schaakvereniging "De Schaakmaat" zijn naam dankt.

De hoofdsponsor van het Nederlands Kampioenschap Schoolschaken is de firma Wahl, leverancier van kappersbenodigdheden. De firma Wahl is gevestigd in Apeldoorn.

De verrichtingen van de teams zullen via internet te bezichtigen zijn op internetadres:
www.osbo.nl/nkscholen

In het programmaboekje zijn de belangrijkste gegevens van het kampioenschap te vinden.
Het boekje kunt u hier downloaden:

* Programmaboekje NK scholen 2001 (Word '97 en rtf 91k)

Schaakvereniging Caissa uit Amsterdam viert op 28 april zijn vijftig jarig jubileum

Het programma:

15.00 uur ontvangst
15.30 uur simultaan voor de jeugd
16.00 uur toespraak voorzitter
17.00 uur lezing door GM Y. Averbakh
18.00 uur lopend buffet
19.00 uur simultaan door GM. H. Ree en GM. G. Sosonko
01.00 uur slot


Oud-leden die een uitnodiging willen ontvangen voor de jubileum-viering kunnen zich melden via de Caissa homepage of telefonisch bij Jildo Kalma: 020-6649480 of Lucie van der Vecht: 020-6230383.


9e ronde Meesterklasse, zondag 22 april in Apeldoorn

De negende ronde van de Meesterklasse maakt deel uit van een denksportdag in Apeldoorn. Naast de het schaken zal er o.a. aandacht besteedt worden aan dammen en Go.
De toegang is gratis.

Aanvang 12.00 uur

Speelzaal: het Stadhuis, Marktstraat 1 ligt aan de markt in Apeldoorn, ten zuiden van de Paslaan.

Openbaar vervoer:
Vanaf het station de Stationsstraat in en dan is het 5 minuten lopen.

Auto:
Vanuit oostelijke richting rijdt u Apeldoorn in, Zutphensestraat en Deventerstraat volgen tot bij de markt.
Vanuit west en zuid Apeldoorn centrum volgen. Het is zondag, dus u kunt de auto in de nabije omgeving gratis parkeren.Europees Individueel Kampioenschap, Ohrid (Macedonië)

Van 1 tot en met 15 juni wordt in Ohrid (Macedonië) het EK individueel gehouden. Dit toernooi komt in de plaats van het traditionele zonetoernooi. Vanuit dit 13-rondige zwitserse toernooi plaatsen 46 personen zich voor het WK 2001.

Indien u een FIDE rating heeft van minimaal 2400 en geïnteresseerd bent in deelname verwijzen wij u door naar de data betreffende dit toernooi en naar de site van de FIDE waar het reglement van het EK en het WK gepubliceerd is.Bilderberg Toernooi

Sedert vele jaren organiseert de schaakvereniging O.P.C. in de eerste helft van de maand juli het Bilderbergtoernooi. Dit toernooi wordt dit jaar gehouden van vrijdag 30 juni tot en met vrijdag 6 juli 2001.

Tijdens dit toernooi wordt er gespeeld om twee titels.

Allereerst wordt er gespeeld om het Veteranenkampioenschap van Nederland. Aan dit kampioenschap kan worden deelgenomen door de afgevaardigden van de regionale bonden die de leeftijd van 60 jaar hebben bereikt.

Daarnaast wordt er een open toernooi voor 50+ ers gehouden. Hieraan kan iedereen meedoen die geboren is op of vóór 31 december 1950.

In de hoogste groep wordt gestreden om de titel Seniorenkampioen van Nederland. Tot deze groep worden toegelaten de kampioen van vorig jaar en de deelnemers die op de laatst gepubliceerde ratinglijst van de K.N.S.B. (i.c. de ratinglijst van 1 april 2001) een rating hebben van 1900 of hoger. Deze groep speelt zeven (7) ronden en begint op zaterdag 30 juni 2001. De laatste ronde wordt op vrijdag 6 juli gespeeld. Door een bijdrage van de KNSB bedraagt de eerste prijs f 1000,-

Alle overige groepen (groepen 1 en volgende) spelen vijf (5) ronden en beginnen op maandag 2 juli 2001. De laatste ronde wordt op vrijdag 6 juli 2001 gespeeld.

Verdere informatie en een inschrijfformulier kunt u opvragen via de site van de OSBOLedenwerfactie jeugd t/m 12 jaar

Met het uitkomen van het nieuwe bondsblad voor jeugd t/m 12 jaar, Voorloper, is voor verenigingen een speciaal welkomstpakket samengesteld.
Het welkomstpakket is bedoeld om jeugd die nog niet bij een vereniging actief is, over de streep te trekken.
De inhoud van het pakket is:

- een werkboek Stap 1

- een exemplaar van Voorloper

- een spreekbeurtpakket
De kosten van het pakket bedragen: 10 gulden per pakket, plus portokosten.

Het welkomstpakket is te bestellen bij de Stichting ter Bevordering van de Schaaksport (SBS) tot uiterlijk 1 juli 2001. Plaats meteen uw bestelling via de online bestellijst!

Voor elk nieuw lid t/m 12 jaar dat de vereniging voor 15 juli 2001 aanmeldt bij de regionale ledenadministrateur, stort de KNSB die 10 gulden terug. In het pakket zit een formulier waarop de vereniging de gegevens van het nieuwe lid kan vermelden en de reductie bij het bondsbureau kan terugvragen.
Het pakket kan door elke bij de KNSB aangesloten schaakvereniging in Nederland besteld worden.Stork Young Masters in Hengelo (6-11 augustus)

Het STORK Schaaktoernooi om de Open Nederlandse Jeugdschaak Kampioenschappen krijgt dit jaar een nieuwe dimensie door het invoeren van een IM normgroep onder de naam STORK YOUNG MASTERS. Pogingen in het verleden om jonge talentvolle Nederlandse schakers tijdens het STORK Schaaktoernooi in het Hengelose stadhuis een meesternorm te laten behalen, liepen schipbreuk op het grote succes van dit toernooi. In de A-groep t/m 20 jaar, waarbinnen de norm bevochten moest worden, was het aantal deelnemers zo groot dat niet of nauwelijks aan de voorwaarden voor het behalen van een meesternorm kon worden voldaan.
Voor deelname aan de STORK YOUNG MASTERS worden een 10-tal jeugdige topspelers uitgenodigd die in een 9-rondig Round Robin toernooi tegen elkaar uitkomen. De spelers worden geselecteerd op nationaliteit en speelsterkte (rating).
In deze invitatiegroep zullen tenminste drie buitenlandse internationale meesters (IM) meespelen. Het spelersveld zal uit minimaal vier nationaliteiten bestaan waarvan de gemiddelde rating van de deelnemers 2326 is. Van de tien spelers zullen er zeker acht een FIDE rating hebben en vijf van hen dragen de titel Fidemeester (FM), Internationaal Meester (IM) of Grootmeester (GM). Daarmee ontstaat een toernooi in de categorie 4. In dit gezelschap, waaronder een aantal jeugdige topspelers uit de Jong Oranje selectie, moet een totaal van 6 punten uit negen ronden worden gehaald om een IM norm te scoren. Om de jonge talenten naar Hengelo te halen is een prijzenfonds van ruim vijfduizend gulden beschikbaar. De eerste prijs bedraagt vijftienhonderd gulden en de tweede plaats is goed voor duizend gulden. Daarnaast wordt aan alle tien genodigden logies aangeboden op basis van vol pension.
Overigens krijgt de winnaar van de STORK YOUNG MASTERS niet de titel van Open Nederlands Jeugdschaak Kampioen. Deze titel blijft voorbehouden aan de winnaar van de A-groep in het open toernooi dat dit jaar wordt gehouden van 6 t/m 11 augustus.
De wedstrijden van de STORK YOUNG MASTERS en enkele topborden uit de A-groep zullen 'live' te volgen zijn op internet. De Koninklijke Nederlande Schaakbond (KNSB) stelt hiervoor de faciliteiten beschikbaar.