Gemeente Roermond

Een kijkje achter de schermen van het milieupark en kringloopcentrum

Open dagen: zaterdag 19 en zondag 20 mei

Op zaterdag 19 en zondag 20 mei aanstaande organiseren de gemeente Roermond en het Kringloopcentrum Roermond weer open dagen bij het milieupark en het kringloopcentrum. In 1999 en 2000 zijn er ook al open dagen georganiseerd en deze zijn beide jaren druk bezocht. Mede vanwege de vele positieve reacties laten we u ook dit jaar een kijkje nemen in de "keuken" van het milieupark en het kringloopcentrum, beide dagen van 10.00 tot 16.00 uur.

Het milieupark in bedrijf

Het milieupark
Afval apart....naar het milieupark! Met deze slogan opende in augustus 1998 het milieupark van de gemeente Roermond zijn deuren. Op het milieupark wordt afval in meer dan 20 verschillende stromen gescheiden ingenomen. Door deze gescheiden inzameling kan dit afval weer worden gebruikt als "grondstof" voor nieuwe producten. Zo verandert bijvoorbeeld het door u aangeleverde grof tuinafval in compost, wordt gerecycled puin gebruikt als verharding onder wegen en parkeerplaatsen en wordt geshredderd hout afgezet in de spaanplaat-industrie. Van het via het milieupark aangeleverde afval wordt maar liefst 84% hergebruikt! Dat afval hoeft dus niet meer te worden gestort of verbrand. Hierdoor betaalt u per jaar zo'n f 50,- minder afvalstoffenheffing.

Het kringloopcentrum
Bij het milieupark ligt het gebouw van het Kringloopcentrum Roermond. In de winkel van het kringloopcentrum worden ingenomen, bruikbare spullen weer voor een redelijke prijs verkocht en kunnen zo aan een tweede leven beginnen. Spulletjes zijn bruikbaar als ze (eventueel na reparatie) geschikt zijn om in de kringloopwinkel verkocht te worden. Dus heeft u de zolder opgeruimd of nieuwe meubels aangeschaft, geef uw oude spullen dan een nieuwe kans en neem contact op met het kringloopcentrum, tel. 0475-331 335.

Het kringloopcentrum

Open dagen
U bent zaterdag 19 en zondag 20 mei welkom tussen 10.00 en 16.00 uur. Tijdens deze dagen kunt u weer een kijkje komen nemen achter de schermen van het milieupark en kringloopcentrum. Bent u geïnteresseerd in wat er met uw lege conservenblikken gebeurt of waar uw oude trui is gebleven? U zult zich er tijdens een bezoek aan de open dagen van kunnen overtuigen dat bijna al het ingeleverde afval wordt hergebruikt.

Volop activiteiten
Bij een bezoek aan één van de open dagen is er de gelegenheid om de stappen te volgen die uw "afval" doorloopt op weg naar een nieuwe gebruiker of product. Via een duidelijk uitgezette route kunt u zelfstandig een rondgang maken die begint op het milieupark en eindigt in de kringloopwinkel. Zo kunt u een goed beeld krijgen van de afvalkringloop. Het is ook mogelijk om op verzoek de route onder begeleiding van een gids te lopen. Er zullen zowel op het milieupark als in het kringloopcentrum medewerkers aanwezig zijn om eventuele vragen te beantwoorden of uitleg te geven.

Van het kringloopcentrum is normaal gesproken alleen de kringloopwinkel vrij toegankelijk voor het publiek. Tijdens de open dagen krijgt u de kans om ook eens een kijkje te nemen in de sorteer- en reparatie-afdeling van het kringloopcentrum. Op de reparatie-afdeling worden allerhande apparaten, zoals mixers, stofzuigers, maar ook meubilair opgeknapt. Een nieuwe stekker eraan, elektriciteitskabel vervangen, een nieuw lampje indraaien en diverse andere klusjes.

Glas in de kringloopwinkel

Neem tijdens uw bezoek ook voldoende tijd om de kringloopwinkel te bezoeken; hier treft u namelijk een grote verscheidenheid aan leuke spullen aan. Gedurende de open dagen is er in de kringloopwinkel o.a. een grote diversiteit aan meubels, serviesgoed, dames-, heren- en kinderkleding, schoenen, boeken, platen, huisraad en curiosa van uitermate goede kwaliteit te koop.

De overige spullen die in de kringloopwinkel te koop zijn, zullen in diverse "themahoekjes" gepresenteerd worden. Zo is er bijvoorbeeld een themahoekje met indianenspullen, eierdopjes, speelgoed en muziekinstrumenten.

In de kantine van het kringloopcentrum kunt u onder het genot van een kopje koffie of thee kijken naar een videopresentatie. Deze videopresentatie over de kringloop van het afval zal voor de bezoekers heel herkenbaar zijn, omdat deze op het milieupark en kringloopcentrum gemaakt is.

Veiling van kringloopspullen
Eenmaal, andermaal... verkocht. Deze kreten zullen op zondag tussen 13.00 en 14.00 uur in de kringloopwinkel te horen zijn. Er zal tijdens een heuse veiling een aantal bijzondere kringloopspullen te koop worden aangeboden. De veiling zal op een grappige manier gepresenteerd worden. Tijdens de veiling kan een ieder een bod doen op het product van zijn of haar keuze. Voordat de producten geveild worden, kunt u deze vanaf 14 mei in de kringloopwinkel bezichtigen. In het kort een greep uit de kringloopspullen die geveild worden: een bakelieten telefoon, muziekinstrumenten, schilderijen, Flipje en andere curiosa.

Enkele van de artikelen voor de veiling

Speciaal voor de kleintjes De open dagen zijn voor jong en oud. Voor de jeugdige bezoekers zijn er "sorteerpakketjes" samengesteld. Het afval dat in deze pakketjes zit moet door hen op het milieupark in de juiste container worden gedeponeerd.

Kom zaterdag 19 mei of zondag 20 mei naar de open dagen op het Milieupark en kringloopcentrum.

Mijnheerkensweg 31
(tegenover Roermond Papier)

U bent beide dagen welkom tussen 10.00 uur en 16.00 uur.