Politiebericht Friesland: Friesland 19-05-2001 Politieberichten van 18/5 (13.00 uur) tot 19/5 (13.00 uur)

Sneek: inbraak auto`s
In twee auto`s die geparkeerd stonden aan de Lisdodde is in de nacht van donderdag op vrijdag ingebroken. Van beide auto`s werd een raam vernield, waarna de radio/cd-speler werd weggenomen. De eigenaren, een 37-jarige en een 21-jarige inwoner van Sneek, deden aangifte.

Leeuwarden: inbraak kantoorpand
In de nacht van donderdag op vrijdag werd ingebroken in een kantoorpand aan de Druifstreek. Nadat een deur werd geforceerd, werden twee computers weggenomen. Een 32-jarige inwoonster van Leeuwarden deed aangifte.

Sint Annaparochie: inbraak school
In de nacht van donderdag op vrijdag werd ingebroken in een schoolgebouw aan de Hartman Sannesstraat. Nadat een raam was vernield, werd een computer weggenomen. Een 50-jarige inwoner van de gemeente Menaldumadeel deed namens de school aangifte.

Leeuwarden: diefstal uit vrachtauto
Uit een vrachtauto die geparkeerd stond aan de Turfmarkt, is vrijdag omstreeks 16.00 uur een tas met daarin onder meer waardepapieren en een mobiele telefoon gestolen. De diefstal vond plaats, toen de 30-jarige bestuurder uit Sint Annaparochie, zijn voertuig stond te lossen.

Donkerbroek: diefstal aanhangwagen
In de nacht van donderdag op vrijdag is een groene aanhangwagen gestolen, die geparkeerd stond aan de Koelandsweg. De wagen was met een kettingslot aan een boom bevestigd. De 57-jarige eigenaar uit Donkerbroek deed aangifte.

Leeuwarden: man beroofd van sleutelbos
Een 24-jarige inwoner van Leeuwarden is vrijdag omstreeks 15.00 uur beroofd van sleutelbos. Het slachtoffer had net zijn auto aan het Wilhelminaplein geparkeerd en wilde zijn sleutelbos in zijn jaszak stoppen, toen plotseling een onbekende man van achter de sleutelbos weggriste. Het signalement van de dader luidt: leeftijd tussen 20 en 30 jaar, getinte huidskleur, normaal tot mager postuur, lengte ca.
1,80 meter. De man was gekleed in een blauwe spijkerbroek, een wit trainingsjack en lichte spotschoenen. Hij droeg een witte baseballcap.

Ureterp: aanhoudingen
Vrijdag zijn omstreeks 16.00 uur drie mannen aangehouden op onder andere verdenking van winkeldiefstal. Een medewerker van een winkel in Gorredijk had eerder een verdacht persoon in de winkel gezien en had het kenteken van de auto waarin deze was vertrokken aan de politie doorgegeven. Deze constateerde dat het kenteken op naam stond van een zogeheten `katvanger` en stelde een onderzoek naar de auto. Men trof de auto aan op de A7 richting Drachten, die uiteindelijk in Ureterp staande werd gehouden. De bestuurder, een 28-jarige inwoner van Den Helder, bleek niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. Bij het doorzoeken van de auto werd een tas aangetroffen met cosmetica, die bleek te zijn gestolen uit winkels in Gorredijk en Joure. Daarop werden twee andere inzittenden, 22-jarige inwoner van Den Helder en een 24-jarige inwoner van Zevenaar, eveneens aangehouden en naar het politiebureau overgebracht waar ze werden ingesloten.

Sneek: aanhouding winkeldiefstal
Een 49-jarige inwoner van Joure is vrijdag om 16.00 uur aangehouden op verdenking van diefstal uit een winkel aan de Louw Doniastraat. De man was door winkelpersoneel betrapt toen hij drie lingersets wilde meenemen zonder te betalen. Hij kreeg een Kort-OM boete van 250 gulden.

Franeker: brand in bus
In een lijnbus is vrijdag omstreeks 15.00 uur brand uitgebroken toen deze over de Rijksstraatweg tussen Franeker en Dronrijp reed. Passagiers roken een brandlucht, waarna de chauffeur de bus tot stilstand bracht en alle inzittenden uitstapten. De brandweer heeft het vuur met twee voertuigen bestreden en wist het na circa een half uur te blussen. Het verkeer uit beide richtingen werd gedurende anderhalf uur omgeleid via de A31 en het fietspad.

Dokkum: aanhouding winkeldiefstal
Een 20-jarigfe inwoner van Dokkum is vrijdag omstreeks 18.15 uur aangehouden op verdenking van diefstal uit een winkel aan de Strobossersteeg. De man werd betrapt toen hij een pakje sigaretten wilde meenemen zonder te betalen.

Rypstjerk: aanrijding met drank
Een 37-jarige inwoner van Leeuwarden is vrijdag om 20.15 uur aangehouden, nadat hij met zijn auto betrokken was geweest bij een aanrijding en hij gedronken bleek te hebben. De man had op de Westerdijk plotseling geremd om linksaf te slaan, waarna een achterop komende bus niet meer tijdig kon remmen en op de auto botste. Omdat de man bleek te hebben gedronken moest hij op het politiebureau een blaasproef afleggen. Gezien het resultaat daarvan, 785 ug/l, kreeg hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 9 uren. Bovendien werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Leeuwarden: inbraak winkel
Vrijdagavond is onstreeks 22.00 uur ingebroken in een winkel aan de Franklinstraat. Nadat een raam was vernield, werd een beeld van een giraffe weggenomen. Een 50-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Leeuwarden: aanhouding wapenbezit
Een 25-jarige inwoner van Leeuwarden is vrijdagavond aangehouden, omdat hij een 20-jarige plaatsgenote om nog onduidelijke met een vuurwapen had bedreigd. Omstreeks 23.20 uur kreeg de politie een melding dat op de Schieringerweg iemand met een wapen stond te dreigen. Op grond van een signalement kon de verdachte korte tijd later worden aangehouden. Hij bleek inderdaad in het bezit te zijn van een imitatie vuurwapen en werd op het politiebureau ingesloten

Heerenveen: aanhouding belediging
Een 28-jarige inwoner van Heerenveen is zaterdag omstreeks 01.00 uur op de Gedempte Molenwijk aangehouden, omdat hij twee politiebeambten had beledigd. De agenten reden in hun surveillancevoertuig over genoemde straat, toen de verdachte ineens op hen afstapte, zijn middelvinger opstak en hen begon te beledigen. Hij werd daarop aangehouden en naar het politiebureau overgebracht.

Joure: onder invloed
Een 31-jarige inwoner van Assen is zaterdag om 01.00 uur op de Haskerveldweg aangehouden, omdat hij onder invloed een auto bestuurde. Op het bureau blies hij 535 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 5 uren ontving.

Harkema: onder invloed
Een 18-jarige inwoner van Harkema is zaterdag om 02.00 uur op de Homaer aangehouden, omdat hij onder invloed een auto bestuurde. Op het bureau blies hij 390 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 3 uren ontving.

Sint Annaparochie: onder invloed
Een 19-jarige inwoner van Berlikum is zaterdag om 02.00 uur op de Nasseaustraat aangehouden, omdat hij onder invloed een auto bestuurde. De verdachte probeerde zich nog aan zijn aanhouding te ontrekken, maar na een korte achtervolging konden de agenten hem toch staande houden. Op het bureau blies hij 605 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 6 uren ontving. Bovendien werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Leeuwarden: aanhouding handel in drugs
Het Drugs Overlast Team (DOT) heeft zaterdag om 02.15 uur een 20-jarige en een 28-jarige inwoner van Leeuwarden en 27-jarige inwoner van Marssum aangehouden op verdenking van handel in en het bezit van harddrugs. De mannen werden betrapt toen ze in een auto drugs zaten te gebruiken. In de auto van de man werd een hoeveelheid cocaïne aangetroffen.

Balk: onder invloed
Een 29-jarige inwoner van Balk is zaterdag om 03.00 uur op de Van Swinderenstraat aangehouden, omdat hij onder invloed een auto bestuurde. Op het bureau blies hij 400 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 3 uren ontving.

Lemmer: onder invloed
Een 22-jarige inwoner van Creil is zaterdag om 03.40 uur op de Rondweg aangehouden, omdat hij onder invloed een auto bestuurde. Op het bureau blies hij 415 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 3 uren ontving.

Heerenveen: onder invloed
Een 17-jarige inwoner van Heerenveen is zaterdag om 04.00 uur op de Tormentil aangehouden, omdat hij onder invloed een snorfiets bestuurde. Op het bureau blies hij 510 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 5 uren ontving.

Leeuwarden: onder invloed
Een 38-jarige inwoner van Leeuwarden is zaterdag om 04.30 uur op het Noordvliet aangehouden, omdat hij onder invloed een auto bestuurde. Op het bureau blies hij 535 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 5 uren ontving.

Harlingen: vijf aanhoudingen na mishandeling
Vier inwoners van Harlingen, 24, 16, 21 en 15 jaar, en een 20-jarige inwoner van Midlum zijn zaterdag omstreeks 03.30 uur op de Grote Bredeplaats aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. De vijf verdachten hadden kort daarvoor op de Voorstreek zonder duidelijke aanleiding vier Duitse opvarenden van de bruine vloot mishandeld. De slachtoffers liepen daarbij diverse verwondingen in het gelaat op, zoals een gebroken lip, loszittende tanden, en/of een gescheurde lip. De vijf verdachten werden op het politiebureau ingesloten.

Wouterswoude: man redt inzittenden van te water geraakte auto Een 28-jarige inwoner van Driesum heeft zaterdag om 09.35 uur twee inzittenden van een personenauto gered, die met hun voertuig ondersteboven in de Terkvaart langs de Trekweg terecht waren gekomen. De bestuurder van de verongelukte auto, een 40-jarige inwoner van Wildervank, moest uitwijken voor een hem tegemoetkomende auto, bestuurd door een 74-jarige inwoner van de gemeente Dongeradeel, die te ver over de middenstreep van de weg reed. Hij kwam vervolgens in de rechterberm terecht, stuurde teveel tegen, waarna de auto vervolgens naar de andere kant van de weg schoot en over de kop in het water terecht kwam. De man uit Driesum kwam net na het ongeluk aanrijden en zag de auto ondersteboven in het water liggen. Hij sprong onmiddellijk het water in en trok het portier aan de bestuurderszijde open. Hij voelde onder water een lichaam en trok de bestuurder uit de auto. Op het moment dat hij de bestuurder op de wal had zei deze dat zijn 41-jarige vrouw nog in de auto zit. De Driesumer sprong opnieuw in het water en trok ook de vrouw uit de auto. De inzittenden van de auto werden met onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis in Dokkum overgebracht.

Burgum: aanrijding fiets en bromfiets
Een 36-jarige fietser uit Veenwouden is zaterdag om 10.45 uur op de Zomerweg bij een aanrijding met een bromfiets, bestuurd door een 18-jarige inwoner van Burgum, gewond geraakt. De fietser en bromfietser kwamen frontaal met elkaar in aanrijding toen de fietser de weg over stak. De fietser werd met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarden overgebracht.

Bureau Voorlichting & PR: 058 8808272