Gemeente Maassluis

15-5-2001

Activiteiten in de Meimaand Natuurmaand

In de maand mei worden er in de drie Waterweggemeenten Schiedam, Vlaardingen en Maassluis allerlei activiteiten georganiseerd om belangstellenden kennis te laten maken met natuur en milieu dicht bij huis. Er zijn cursussen, excursies en wandelingen. Ook het Maassluise Centrum voor Natuur en Milieu Educatie (NME) heeft een aantal activiteiten in de aanbieding. Geïnteresseerden kunnen zich hiervoor aanmelden bij het informatiecentrum in de hal van het stadhuis aan de Koningshoek, telefonisch via 010 - 5931931, of via email: informatiecentrum@maassluis.nl. In het informatiecentrum is ook een folder te vinden met alle Meimaand, Natuurmaand-activiteiten in de regio.

Vogelfietsexcursie
Op zaterdagochtend 19 mei is er een fietsexcursie voor vroege vogels. Onder leiding van Herco Christerus, een ervaren vogelgids, gaan de deelnemers per fiets in de Broekpolder op zoek naar bijzondere vogels. Aan deelname zijn geen kosten verbonden, wel moet men zich even van tevoren aanmelden. Er zijn nog een paar plaatsen beschikbaar. De excursie start om 7.00 uur vanaf pannenkoekenboerderij t Sonnetje aan de Korte Buurt in Maasland. Om 7.30 uur is men bij de vogelobservatiehut bij de Rijsplas/Broekpolder.

Varen over de vlieten met Natuurmonumenten Op dinsdagavond 29 mei is er een vaarexcursie over de vlieten. Guus van Oostwaard van Natuurmonumenten is al vele jaren in dit gebied werkzaam. Hij organiseert vaak tochten over de vlieten voor het NME-centrum en vertelt graag over alles wat er aan vogels en ander leven te zien is. Veel vogels hebben dit gebied uitgezocht om te foerageren en te broeden. Wie zich van tevoren aanmeldt voor deze excursie kan voor een tientje per volwassene mee. Kinderen betalen 5 gulden. Er kunnen maximaal 30 personen meevaren. Men vertrekt vanaf de blauwe brug aan de Korte Buurt in Maassluis.

Natuurmiddag voor kinderen onder begeleiding Woensdagmiddag 30 mei is er in het NME-Centrum aan de Havenstraat 2d tussen 13.00 en 16.00 uur een natuurmiddag voor kinderen samen met hun ouders of andere volwassen begeleiders. Deze middag is voor mensen die wel eens van het NME-centrum gehoord hebben maar nog nooit op bezoek zijn geweest, voor kinderen met ouders die in "de natuur" geïnteresseerd zijn of nieuwsgierig zijn naar het NME-centrum en voor mensen die wel al kennis gemaakt hebben met het NME en weten hoe gezellig deze middagen zijn! Het is een inloopmiddag, dus belangstellenden kunnen tussen 13.00 en 16.00 uur gewoon even komen binnenlopen. Meer dan een uur zal een rondje door het centrum niet duren. Voor de bezoekers zal het lokaal aan de Havenstraat ingericht worden met verschillende uitdagende hoeken. Thema's zullen zijn: bodem (dieren), insecten, sloot, bijen, bloemen en nog meer. Even proeven van de onderwerpen die in de NME lessen voor scholieren verder uitgewerkt worden. Er zijn geen kosten aan deze middag verbonden en aanmelden is niet nodig.