Persbericht

Hortus botanicus Leiden - Floraconcerten 2001

De Floraconcerten slaan een nieuwe weg in


Jaarlijks wordt in de Leidse Hortus in de maanden mei en juni een serie concerten ten gehore gebracht onder de naam de 'Floraconcerten'. De oude Oranjerie van de botanische tuin vormt hiervoor het decor. In 2001 zijn de Floraconcerten aan de 12e uitgave in de reeks toe: het is tijd voor verandering.

Het derde concert met Silvia Schlüter op 10 juni sluit nog aan bij de bekende opzet van de Floraconcerten tot nu toe. Klassieke kamermuziek en de plantenwereld worden hier met elkaar in verband gebracht. Maar, net zoals de Hortus botanicus met de bouw van de nieuwe Wintertuin met een nieuw elan de nieuwe eeuw inging, zo worden ook de Floraconcerten ge-restyled. Iedereen is natuurlijk van harte welkom van de muziek van de Floraconcerten te genieten maar met de nieuwe opzet van het programma wordt getracht een andere groep luisteraars aan te trekken: de jongere muziekliefhebbers zelfs de allerkleinsten vanaf 5 jaar (en hun begeleiders).

Tijdens de Floraconcerten van 20 mei en 3 juni wordt in twee delen De 'Little Singing Garden' uitgevoerd: een mini-muziektheater waar in liederen en theatrale improvisaties de belevingswereld van de Hortus aan kinderen overgebracht zal worden.

Op 17 juni wordt tijdens het vierde en laatste Floraconcert, 'La Femme du Jardin', met de toevoeging van multimedia elementen ook een nieuwe publieksgroep aangesproken die meer in een experimentale aanpak geïnteresseerd is. Muziek, beeld en overvloeiprojecties vormen een eenheid en ontmoeten elkaar in de moderne omgeving van de nieuwe Wintertuin.


Aan het eind van dit bericht vindt u een overzicht van de programmering van de Floraconcerten. Informatie over het Floraconcert van 20 mei volgt hierna.


Aan de redactie: Voor meer informatie over de opzet en programmering van de Floraconcerten kunt u contact opnemen met programma-coördinator dhr. Burkhardt Söll (071 5224942/bsoell@zonnet.nl ) of dhr. Pieter Baas (071-5273515 baas@nhn.leidenuniv.nl



Floraconcert I 'Little Singing Garden' Zondag 20 mei 2001

Het eertste Floraconcert op 20 mei start om 14.30 in de oude Oranjerie van de Hortus botanicus. Omdat de programmering van dit concert speciaal voor kinderen bedacht is duren beide delen van het concert 25-30 minuten. Voor de pauze spelen Dill Engelhard (fluit) en Ulrike von Meyer (harp) floramuziek over planten en tuinen. Uit 'volwassen' kamermuziek wordt een keuze gemaakt die ook voor kinderen spannend is en een boeiende entree vormt voor de de 'Little Singing Garden'. De 'Little Singing Garden' wordt in twee delen uitgevoerd: het eerste deel op 20 mei en het tweede deel op 3 juni. De concerten kunnen weliswaar afzonderlijk bezocht worden maar beide vormen toch een geheel. Kaarten voor beide data kunnen gelijktijd worden gekocht bij de entreebalie van de Hortus botanicus Leiden.

Volgens Pieter Kiewiet de Jonge, één van de componisten die gewerkt heeft aan het muziekproject, is de 'Little Singing Garden' is een klein vervolg op de 'grote' Singing Garden die in 1999 in de Leidse Hortus in première ging en waarvan in Duitsland een aantal uitvoeringen gegeven werden (onder andere in Berlijn en Brandenburg). De 'Little Singing Garden' is een vervolg voor zover de inspiratie voor de teksten en de muziek net als bij de 'Singing Garden gezocht is in de plantenwereld van de Leidse Hortus botanicus en de eerste uitvoeringen plaatshebben in de Oranjerie van de Hortus. De 'Little Singing Garden' is klein voor zover het programma aanmerkelijk korter is, de bezetting kleiner en de stukken en liedjes speciaal geschreven zijn voor jonge kinderen.

De 'Little Singing Garden' is een onbekommerde wandeling langs de plekken die de Hortus zo bijzonder maken. Geen bedachtzame, in volwassen voetstappen voltrokken ronde, maar een ongedwongen, verwonderde blik op de rijkdom der dingen. In de liedjes zingt een stem over wonderlijk plaatsen, rare namen en mooie vormen. De poëzie van de 'Little Singing Garden' is dan ook simpel en onverbloemd: directe uitdrukking, vlugge associatie en een minimum aan metaforen. Intussen blijft de liefde voor de botanische wereld van bladeren, bloemen, stammen, stronken, geritsel, kleuren en geuren onverminderd van kracht. Zozeer zelfs dat de stem geregeld ronduit haar liefde verklaart aan de schoonheid van namen en vormen. Een kalverliefde in flora die soms even verrassend, grappig en onomwonden is als het leven zelf kan zijn.

In de 'Little Singing Garden' wordt onder meer de nieuwe entree bezongen, de Victoriakas, de papaya, de systeemtuin, de vijver, de winterjasmijn en zijn tropische geluiden te horen. Bovendien geeft de reeks ook speciale aandacht aan het verschijnsel 'tekst' dat in de tuin zelf overal aanwezig is op bordjes en naamplaatjes.

De 'Little Singing Garden' brengt een grote groep Leidse dichters en tekstmakers bijeen. Ieder van hen heeft in de Hortus gedurende langere periode inspiratie opgedaan die vertaald werd in de verschillende teksten voor de liederen. De stichting 'Made in Leiden' draagt, in samenwerking met Hortus botanicus Leiden, het project. Stichting 'Made in Leiden' zet zich sinds 1990 in voor de uitvoering en stimulering van in Leiden en omgeving geschreven muziek.

Floraconcert 1 - Zondag 20 mei

Uitvoerenden

Vóór de pauze: Floramuziek over planten en tuinen

Dill Engelhard fluit Ulrike von Meyer harp

Ná de pauze: De Little Singing Garden deel I

Een wandeling door de Hortus in lied en tekst. Nieuwe muziek voor kinderen (vanaf 5 jaar) in samenwerking met de stichting 'Made in Leiden' (duur ongeveer 25 minuten).

Pieter Kievit de Jonge tekst Karin Klebe, Joke Nauta en Burkhardt Söll muziek Ben van Kempen, Theater Popject theatrale improvisaties Margriet Beukman zang Rixt van der Kooy spinet Paula van Delden fluit Alison McRhae cello


Datum zondag 20 mei 2001 Waar Oranjerie van de Hortus botanicus Leiden Rapenburg 73 - Leiden Aanvang 14.30 uur Kaarten fl 17,50/ fl 15,- (CJP/Vrienden van de Leidse Hortus) Informatie 071 527 7249/www.hortusleiden.nl



Aan de redactie:

Voor meer informatie over de opzet en programmering van de Floraconcerten kunt u contact opnemen met programma-coördinator Burkhardt Söll (071 5224942) of Stans van der Veen (071 527 5144). Digitaal beeldmateriaal is beschikbaar en kan worden opgevraagd via veen@hortus.leidenuniv.nl of 071 5275144.


Leiden, 9 mei 2001 Stans van der Veen




Floraconcerten 2001 - Overzicht programmering

Floraconcert I - 20 mei Floramuziek over planten en tuinen door Dill Engelhardt (fluit) en Ulrike von Meyer (harp).

De Little Singing Garden deel 1 - Nieuwe muziek voor kinderen (vanaf 5 jaar) in samenwerking met de stichting 'Made in Leiden'.

Floraconcert II - 3 juni Muziek voor intieme tuinen: Corelli, Molino, Demillac en Ibert door Friederike Wiechert (fluit) en Juliane Tief (gitaar).

De Little Singing Garden deel 2 - Nieuwe muziek voor kinderen (vanaf 5 jaar) in samenwerking met de stichting 'Made in Leiden' .

Floraconcert III - 10 juni 'Catalogue des Fleurs': Liederencyclus van Darius Milhaud door de alt-mezzo Sylvia Schlüter met begeleiding op vleugel door Elizabeth van Malden.

Floraconcert IV - 17 juni La Femme du Jardin: Ode aan Eva en alle vrouwen en hun tuinen maar speciaal aan de vrouwen van de Hortus botanicus. Multimedia spektakel met muziek, diaprojectie en zang/performance. Muziek en concept Burkhardt Söll, in samenwerking met vele uitvoerenden, o.a. Djoke Winkler Prins (sopraan).


Aanvang 14.30 uur in de Oranjerie of Wintertuin van de Hortus botanicus

Kaarten fl 17,50/fl 15,- (CJP/Vrienden van de Leidse Hortus). Verkrijgbaar bij de entreebalie van de Hortus botanicus. Aangeraden wordt kaarten ruim voor de datum van uitvoering aan te schaffen. Reserveren is niet mogelijk.

Informatie 071-527 7249/www.hortusleiden.nl