PERSBERICHT - mei 2001

Mensen met idealen gaan zondag 20 mei naar Utopia

Mensen uit heel Nederland trekken zondag 20 mei naar Eindhoven om deel te nemen aan Utopia, een kleurrijk festijn voor ieder die gelooft in een betere wereld. 'Idealen in uitvoering' is het motto van Utopia, waar meer dan veertig verrassende en vernieuwende initiatieven zich presenteren op het gebied van milieu, vrede, anders wonen en de Nieuwste Economie.

Uitwisseling, inspiratie en informatie in een feestelijke entourage, dat is Utopia 2001. Na de ervaringen met Utopia '98 in Driebergen belooft deze tweede editie van Utopia nog kleurrijker en veelzijdiger te worden.

Anno 2001 is er een actieve en veelzijdige beweging van mensen die hun theorieen over 'een leukere wereld voor iedereen' omzetten in levende praktijk. Onder de ruim veertig deelnemende organisaties zijn ondermeer de Stichting Aarde, die zal betogen 'Hoe een rijk polderland van z'n armoede werd afgeholpen'. Het Netwerk Alternatieve Reizigers komt met een zigeunerwagen, terwijl wetenschapper Marius de Geus een inleiding houdt over 'Landschap en utopie'.
Milieuactivisten van GroenFront en vredesactivisten van Onkruid Vergaat Niet geven een korte training 'Hoe blokkeer je een kernafvaltransport', terwijl mensen van de Leidse Weggeefwinkel zullen vertellen hoe hun winkel-zonder-geld in de praktijk werkt. De stichting Zaadgoed doet de kwis 'zadenraden' en belangstellenden kunnen kennisnemen van de plannen om in Nederland twaalf Werelddorpen te realiseren en een vredesdorp in Spanje.

Vegetarische hapjes van Kollektief Rampenplan, muziek van onder andere de vermaarde groepen De Volle Maan en Atalanta, verhalenvertelster Ellen Reijners, kaarsenmakerij Het Tweede Lichtje, artistiek werk van Silly Screens en nog vele andere programma-onderdelen maken van Utopia een gebeurtenis om niet te missen!


* Waar en hoe laat

De dag vindt plaats op zondag 20 mei 2001 van
10.00 tot 17.00 uur. De plek: Hoogstraat 301 a, Eindhoven. (Vanaf het station Eindhoven bus 3 richting St.-Josephziekenhuis, uitstappen halte Bayeuxlaan.)


* Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling
Utopia is een initiatief van Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling. Omslag is een onafhankelijke landelijke basisorganisatie die mensen bijeenbrengt rond de thema's milieu, vrede, cultuur, werk, economie en solidariteit. Met publicaties, bijeenkomsten en doe-activiteiten werkt Omslag sinds 1994 aan een kleurrijke, duurzame samenleving. Omslag is ondermeer uitgever van ZOZ, tijdschrift voor doen-denkers.

Noten voor de redactie


- Nadere informatie via 040-2910295.
(Peter van Overbeeke, Marta Resink, Dick Verheul of Jan Vugts)


- Het volledige programma van Utopia staat op http://www.omslag.nl

- Bent u op zoek naar een interessant onderwerp, naar woordvoerders van basis-initiatieven en naar praktisch ingestelde idealisten? Kom naar Utopia!


* Zondag 20 mei Utopia. Zie http://www.omslag.nl Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling
Postbus 81 - 5600 AB Eindhoven - Tel. 040-2910295
http://www.omslag.nl - omslag@omslag.nl