Anti Racisme Informatie Centrum

Mujdat Gezen & Bindalli: Populaire tv-komiek presenteert familievoorstelling

20 mei 2001Tropeninstituut
Kleine Zaal
Linnaeusstraat 2
Amsterdam

Müjdat Gezen stond al in zijn kinderjaren op de planken met het toneelgezelschap van zijn familie. Tegenwoordig is hij een beroemde en populaire tv-komiek, die jong en oud in Turkije vermaakt met zijn rol als de zigeunermuzikant en trommelaar Bayram. Zijn stijl ontwikkelde hij vanuit de traditie van het Tülüat theater, waarin op vaak komische wijze stereotype karakters worden uitgebeeld.

In dit familieprogramma brengt hij een show van mime en slapstick in komische en ontroerende sketches. Zijn grappen worden afgewisseld met de vrolijke dansen van Bindalli uit Rotterdam. Deze dans- en muziekgroep is genoemd naar een met gouden en zilveren bladeren geborduurd danskostuum. Ze brengen de volksdansen uit alle windstreken van Turkije. Uit het westen komt de vrolijke bruiloftsdans waarbij de vrouwen zichzelf begeleiden met het ritmisch geklepper van pollepels, uit het oosten de dans van de adelaar, van de Zwarte Zee de dans van de ansjovisjes. En overal in Anatolië dansen mannen en vrouwen de lepeldans. Ook brengen zij hun instrumenten mee: trommels en schalmeien, luiten, violen en veel slagwerk om de voeten op de onregelmatige en opzwepende ritmes te laten dansen.

NPS Radio Passaat besteedt uitvoerig aandacht aan het Turkije Festival. Op 2, 9 en 16 maart en op 11, 18 en 25 mei zijn opnames te horen die tijdens het festival zijn gemaakt.

Aanvang: 14:00 uur
Entree: Dfl. 15.00 (7.50)

Meer informatie:
KIT

Last update: 15-02-01