PERSBERICHT

Amersfoort, 20 mei 2001

Zeventien nieuwe, volledig beschreven fietsroutes publiceert 'Fietsen één, twee, drie' vandaag op haar website. Dit met het oog op de komende vrije dagen en het naderende zomerseizoen. Daarmee is het totaal aantal fietsroutes, dat gepubliceerd wordt, gestegen tot 227, waarvan 37 in België en 190 in Nederland.

De fietswebsite blijkt in een geweldige behoefte te voorzien. Vanaf januari j.l. werden al ruim 50.000 bezoekers geteld. Ook de 'Actuele Fietsagenda' wordt druk geraadpleegd. Op deze speciale webpagina wordt een overzicht gegeven van georganiseerde fietstochten in België en Nederland, waaronder verschillende fietsvierdaagses.

Een nieuw initiatief van 'Fietsen rond Amersfoort, in Nederland en België' is de recente publicatie van een 'Fietsnieuwsbrief' per e-mail. Inmiddels konden meer dan 1100 abonnees in anderhalve maand tijd worden ingeschreven.

Hierna zenden we u het tweede nummer van deze 'Fietsnieuwsbrief' ter informatie. Met vriendelijke groet,

Fietswebsite 'Fietsen rond Amersfoort, in Nederland en België',
Gerrit Pruim,
Tolick 44,
3828 HE Hoogland,
tel.: 033-4804056
tel. mobiel: 0623228507
fax: 033-4890310
fax (via e-mail): 084-8835266
E-mail: fietsen@fietsen.123.nl Internet: http://www.fietsen.123.nl

FIETSNIEUWSBRIEF NO. 2 (mei/juni 2001)
jaargang 1, nr. 2
oplage: 1288

(c) 'Fietsen rond Amersfoort, in Nederland en België'. Website: www.fietsen.123.nl E-mail: fietsen@fietsen.123.nl

INHOUD:

1. Fietsnieuwsbrief: al meer dan 1100 abonnees!
2. Zestien nieuwe fietsroutes

3. Fietskaarten met alle bewegwijzerde ANWB-routes, LF-routes en vaste ATB-routes
4. Mijlpaal 50.000 bezoekers sinds januari 2001 overschreden
5. Waarderingscijfers april 2001

6. Bijzondere fietstip: een echt fietsend café
7. Is het Fietsweer?

8. Landelijke Fietsdag op 22 september

9. Fietscitaat

10. Actuele Fietsagenda

(Deze nieuwsbrief wordt ook gepubliceerd op Internet: www.fietsen.123.nl/fietsnieuwsbrief.htm)


1. Fietsnieuwsbrief : al meer dan 1100 abonnees!

Hartelijk welkom aan u (als abonnee) bij het tweede nummer van de 'Fietsnieuwsbrief'. De lancering van dit nieuwe initiatief, ter gelegenheid van het éénjarig bestaan van onze fietswebpagina in april j.l., is een onverwacht groot succes geworden. Binnen anderhalve maand is het aantal abonnees de 1100 overschreden. Nieuwe abonnees melden zich nog dagelijks aan.


2. Zestien nieuwe fietsroutes


De zomer is in aantocht! Dus publiceren we op onze fietswebsite niet minder dan 16(!) nieuwe routes:


* Route met afstapjes langs Lek en Zouwe
Corita Johannes maakte een prachtige fietsroute (met enkele facultatieve afstapjes) in de omgeving van haar geboorteplaats Almeide, op de grens van de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. Het is een typisch Nederlands polder/rivierengebied. De route is in tweeën te knippen en in totaal zo'n 35 km. lang. Er is ook aan aanrijroute voor auto's aangegeven. De routebeschrijving bevat een schat aan achtergrondinformatie. Zeer de moeite waard!


* Route Laagland Bilthoven
Peter Vos en Jan Ridder maakten een fietsroute vanuit Bilthoven over de mooie oude Spoordijk richting Zeist en daarna door de bossen bij Austerlitz en via Soesterberg terug. Een fietstocht met hoofdzakelijk bos. De route is 22 km.lang. De fietstocht is toegevoegd aan de pagina 'Fietsen rond Amersfoort en wijde omstreken'.


* Molentocht Kinderdijk

* Rondje Hoeksewaard

* Route Rondje Alblasserwaard
Drie mooie fietstochten werden ons ter beschikking gesteld door de Toerclub 'De Mol' uit Dordrecht. Een fietstocht van 41,5 km. brengt u langs de prachtige molens van Kinderdijk. Een iets langere route van 47,3 km. levert u een 'Rondje Hoeksewaard' op. Een tocht van 45,3 km. laat u de Alblasserwaard zien. Uiteraard vindt u ook een directe link naar de website van 'De Mol', die ons de routes aanleverde.


* Fietstocht Rottemeren
Het Recreatieschap Rottemeren gaf ons toestemming haar fietsroute rond de Rottemeren op onze fietswebsite volledig te publiceren. De fietstocht is 32 kilometer lang en bestrijkt het gehele Rottemerengebied. U wordt gewezen op de internetsite, waar u een kaartje van de fietsroute gratis kunt aanvragen. Al weer zeer de moeite waard!


* Route Hasselt

* Route Sallandse Heuvelrug
De Tourclub Dalfsen stelt ons twee fietsroutes ter beschikking. Het is een tocht van 45 km, die Dalfsen, Haerst, Genne, Hasselt en tot slot weer Dalfsen aan doet. Voor de echte volhouders is er een route van niet minder dan 80 km. beschikbaar, de zgn. Sallandse Heuvelrugroute. Fietsen maar!


* Maayenshof Fietsroute door zowel België als Nederland Op de prachtige boerenwebsite Maayenshof, behorend bij het kerkdorp Ulicoten en vallend onder de gemeente Baarle Nassau, staat een originele fietsroute door Nederland en België. De tocht is 27 kilometer lang en kent vele bezienswaardigheden, die allemaal vermeld worden.


* Route Pannenhoef

* Route Prinsenbeek
Marcus Kaijzer stuurde ons twee routes. De Pannenhoef-route (35 km) gaat voornamelijk rond Rucphen in Noord-Brabant. U fietst o.a. over Landgoed Pannenhoef. Dit is een 250 ha groot bos-heide-moerasgebied, aangeplant in het begin van de 18e eeuw. De route Prinsenbeek gaat in en rond Etten Leur en langs de rivier 'de Mark' ten westen van Breda. Hij is 45 km.lang. Een derde route rond Chaam is in de maak!


* Route Ommen-Dalfsen-Lemelerberg

* Route Ommen-Den Ham-Junne
Bungalowpark 't Reggehuus in Ommen heeft twee fietsroutes uitgezet, die in verband met de MKZ de natuurgebieden mijden. Natuurlijk--- Overijssel! mocht de routes publiceren. Beide routes zijn 30 km.lang.


* De Lenterith rond Hoeven
Deze fietsroute van 55 kilometer werd ons aangeboden door Raymond Martens namens de Rijwiel Tourclub 'Hoeven en Omstreken'. Het is opnieuw een positief antwoord op ons verzoek aan tourclubs om routes aan ons beschikbaar te stellen. Hartelijk dank!


* Fietsroute door de Zaanstreek
Ruud Worm maakte een fietsroute door de Zaan, die wordt gepubliceerd op de site van de Zaanse VVV. De route bevat een groot aantal mooie links naar bezienswaardigheden in de streek. De tocht is 34,4 km. lang en binnenkort gratis verkrijgbaar bij de VVV en bij fietspoint Stoop bij het NS-station van Zaandam.


* Zuid-Veluwe en Midden-Betuwe-route
Willem van Teeseling maakte exclusief voor onze website een fietsroute, die start in zijn woonplaats Oosterbeek en gaat door zowel de bossen van de Zuid-Veluwe-zoom, de Midden-Betuwe als door de uitlopers van de Utrechtse Vallei. De route is 55 km.lang.

Tenslotte kunnen we meedelen, dat een route 'Ackerdijkseplassen' (Delft-Zestienhoven-Ackerdijkseplassen-Delft) in voorbereiding is.


3. Fietskaarten met alle bewegwijzerde ANWB-fietsrondritten, de landelijke fietsroutes (LF-routes) en de vaste ATB-routes
Wij worden regelmatig benaderd met vragen over de bewegwijzerde ANWB-fietsroutes, over de landelijke fietsroutes (LF-routes) en over de vaste ATB-routes. Zoals bekend hebben wij deze niet op onze website vermeld. Wij publiceren slechts volledig beschreven fietsroutes. Hieruit kan men - op een mooie fietsdag - een route kiezen, deze uitprinten en daarna onmiddellijk fietsen! Ons zogenaamde 1-2-3-principe, dat terugkeert in de naamgeving van de site.

Uiteraard hebben we de sites van de ANWB en van de Stichting Landelijk Fietsplatform op onze pagina 'Favoriete Fietslinks' vermeld.

Daarnaast vragen we op onze website speciale aandacht voor twee fietskaarten, nl. de 'Sterkste Fietskaart van Nederland' en de 'Fietsideeënkaart 2001'. We kunnen beide kaarten van harte aanbevelen. U hebt daarmee een vrij volledig overzicht van de fietsmogelijkheden in Nederland en van alle bewegwijzerde ANWB-fietsrondritten, de landelijke fietsroutes (de LF-routes) en de vaste ATB-routes. En verder veel tips over fietsverhuur, fietsvakanties, bijzondere overnachtingsadressen, trekkershutten enzovoorts. Op grond van deze kaarten kunt u prima plannen maken en ze daarna gaan uitvoeren!

De 'Sterkste Fietskaart van Nederland' van de bekende uitgeverij van fietskaarten 'Buijten & Schipperheijn' kunt u bij iedere goede boekhandel en bij de betere fietsenzaak kopen. U kunt de Fietsideeënkaart ook via internet bestellen. Het internetadres van de Stichting Landelijk Fietsplatform, die de kaart uitgeeft, vindt U op onze website onder de 'Favoriete Fietslinks'.


4. Mijlpaal van 50.000 bezoekers sinds januari 2001 overschreden
Dat hadden we ruim een jaar geleden niet gedacht, toen we met onze fietswebsite begonnen! Toch is het waar. De site blijkt in een geweldige behoefte te voorzien en roept vele enthousiaste reacties op. Binnen één jaar hebben we het aantal bezoekers van 62.000 inmiddels ruim overschreden. Daarvan zijn ruim 50.000 bezoekers sinds 1 januari 2001. Een ongekend succes, dat te danken is aan lovende recensies in meerdere dagbladen, tijdschriften en op verschillende websites, w.o. een recente aanprijzing in het mei-nummer van het ANWB-blad 'De Kampioen'.

Begonnen met routes rond Amersfoort verzamelden we al snel meer dan 100 routes in Nederland en België. En dat aantal breidde zich uit tot 227, nu ruim één jaar na de oprichting. We hebben daarom de titel van de eerste pagina van naam veranderd. Deze heet nu, meer toepasselijk: 'Fietsen één twee drie!'.


5. Waarderingscijfers april 2001

Ons Gastenboek is door ruim 390 bezoekers getekend. We vragen hierbij om een beoordeling van de site. In de afgelopen maand april kwalificeerde 46% van onze gasten de site als 'goed', 42 % zelfs als 'zeer goed', terwijl 11 % de website als 'normaal' beoordeelde. 1% vond de site 'matig' , terwijl de kwalificaties 'slecht' en 'zeer slecht 'niet scoorden. Voor de goede orde; anonieme inzendingen worden verwijderd.


6 Bijzondere fietstip: een echt fietsend café
Bestaat dat echt, een fietsend café? Ja zeker! Het is een constructie van 2,65 meter hoog, 2,50 meter breed en 4,50 meter lang. Er kunnen 15 personen op, waarvan er 8 moeten fietsen, 1 moet sturen en 1 moet tappen. 5 personen kunnen rustig hun drankje drinken. Henk en Zwier van Laar bouwden het café in de avond- en zaterdaguren. Nieuwsgierig geworden of het fietscaf'é willen huren? Onder onze nieuwe 'Bijzondere fietstip' (van mei) vindt u het internetadres, waar u verdere achtergrondinformatie vindt, evenals de huurprijzen.


7. Is het Fietsweer?

Dit voorjaar bleef het mooie fietsweer lang uit. Misschien zag u de buien op onze pagina 'Favoriete fietslinks' wel aankomen? Want daar publiceren we dagelijks (de radarbeelden van) het fietsweer en de fietsweersverwachting van weerbureau HWS voor de komende drie dagen. U vindt er verder de sites van andere weerstations, zoals het KNMI en de Weerkamer van 'de Telegraaf'. Wilt u dagelijks een fietsweerbericht voor uw regio in uw e-mailbox ontvangen? Ook deze dienstverlening van ANWB in samenwerking met Meteo-Consult kunt u via onze 'Favoriete fietslinks' snel vinden. Een goed idee met het oog op de komende zomer!


8. Landelijke Fietsdag op 22 september

In onze vorige nieuwsbrief hebben we u gemeld, dat de Landelijke Fietsdag was uitgesteld. De nieuwe datum is nu bekend: zaterdag 22 september. In onze "Actuele Fietsagenda" kunt u direct doorklikken naar de internetsite met het laatste nieuws over deze Landelijke Fietsdag 2001.


9. Fietscitaat

De pagina 'Fietscitaten' blijkt de minst bezochte pagina van onze fietswebsite. Terecht? De citaten zijn vaak om te glimlachen.Een (nieuw) voorproefje: "Met wind mee raak je als fietser het karakter kwijt dan je met wind tegen had opgebouwd" (uit: Terzijde van 'Vrij Nederland", 1 juli 2000)


10. Actuele fietsagenda

De pagina 'Actuele Fietsagenda' bevat een overzicht van georganiseerde fietstochten, w.o. fietsvierdaagses, waaraan de recreatieve fietser volop kan deelnemen. Op 'Fietsen één, twee, drie' vindt u uitgebreide informatie, inclusief de verwijzing naar websites en adressen.

Een kort overzicht voor mei, juni en begin juli:

- Vanaf heden: De Omloop der Leiboorden in St. Martens-Latem is officieel op 5 mei ingehuldigd en nu verkrijgbaar;
- Vanaf heden: Fietsexcursies met begeleiding van boswachter vanuit Ommen en de 'Knapzakroute' over de Utrechtse Heuvelrug en door de Gelderse Vallei;
- 23, 24, 25 en 26 mei: Fietsvierdaagse van de Alblasserwaard en Vijfheerenland;
- 24, 25, 26 en 27 mei: Fietsvierdaagse van Hoeven (West-Brabant);
- 24, 25 en 26 mei: IJsselmeerfietskampeertocht;
- 11, 12, 13 en 14 juni: Baarnse Fietsvierdaagse;
- 12, 13, 14 en 15 juni: Stichtse Dag Fiets 4-Daagse vanuit Driebergen;
- Week van 18 juni: Fietsweek in Markelo;

- 27, 28 en 29 juni: Fiets- 3- Daagse door Midden-Limburg;
- 8 juli: Verschillende fietstochten in Kortrijk, georganiseerd door het Goedendagkomitee;
- 10 tot en met 13 juli: Drentse Fiets 4 Daagse met start in Assen, Emmen, Hoogeveen en Meppel.
Verder staan al fietstochten aangekondigd in Delft (17 tot en met 20 juli), Lage Mierde (7 tot en met 10 augustus) en de Fietsweek Veluwe ( 6 tot en met 11 augustus).

NB: Het staat u volledig vrij deze nieuwsbrief door te mailen naar geïnteresseerde fietsvrienden en -bekenden. Ook zij kunnen een gratis abonnement ontvangen. Een e-mail met de vraag: 'gratis abonnement', uw volledige naam en uw e-mailadres is voldoende! Ons E-mail-adres is: fietsen@fietsen.123.nl