Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 20-05-2001

Politiebericht Utrecht: districten Stad Utrecht, 13.20 uur
Verzet bij aanhouding

UTRECHT Zaterdagavond omstreeks half twaalf heeft de politie de wapenstok moeten gebruiken bij een aanhouding van drie Utrechtse mannen.

Surveillerende agenten reden over het Zandpad en zagen hoe een bestuurder een geparkeerde auto raakte en vervolgens doorreed. De agenten spraken de bestuurder daarop aan en vroegen hem uit te stappen. Bij het uitstappen werd duidelijk dat de man, een 33-jarige Utrechter, niet meer op zijn benen kon staan en sterk naar alcohol rook. Toen de agenten hem wezen op de aanrijding, begonnen twee inzittenden zich ermee te bemoeien. De agenten hielden de bestuurder aan en wilden hem overbrengen naar het bureau. De man werkte echter niet mee waarop een worsteling ontstond. Daarbij werd hij door een van de agenten tegen de auto gezet teneinde hem te kalmeren en te kunnen boeien. De Utrechter sloeg de agent een paar maal. Hierop hebben de agenten hun wapenstok getrokken om zich te verdedigen. Intussen probeerden ook de inzittenden hun vriend te ontzetten. Uiteindelijk is het gelukt de drie mannen aan te houden en over te brengen naar het politiebureau.

De 33-jarige Utrechter kwam op het bureau kwam bij het uitstappen van de auto ongelukkig te vallen. Hij is met licht letsel overgebracht naar het Ouderijn Ziekenhuis. Hier is ook een bloedafname genomen om vast te kunnen stellen hoeveel alcohol hij in zijn bloed had. De agenten hebben eveneens licht letstel opgelopen aan hoofd, armen en schouders. De verdachten zijn allemaal ingesloten en tegen hen zal proces-verbaal opgemaakt worden voor verzet, niet voldoen aan ambtelijk bevel en het rijden onder invloed.

Mishandeling

UTRECHT Rond acht uur zaterdagavond werd de politie gestuurd naar het Dopplerhof waar een groep jongens een 18-jarige jongen uit Utrecht mishandelden. Toen de politie aankwam, waren de meeste jongens al weg. Tot nu toe is de aanleiding van de mishandeling niet duidelijk. Wel heeft de politie vier Utrechtse jongens van 18, 19, 21 en 22 jaar aangehouden die betrokken zijn geweest bij de mishandeling. Zij zijn voor verhoor ingesloten.

Jonge vernielers aangehouden

UTRECHT Zaterdagmiddag hielden getuigen op de Verlengde Hoogravenseweg drie minderjarige jongens aan voor vernieling en hebben hen overgedragen aan de politie.

De jonge knaapjes, 11 en 12 jaar uit Utrecht en Nieuwegein, hadden autoruiten en koplampen van geparkeerde autos vernield die op een parkeerterrein stonden. De jongens bekenden hun kattekwaad. Hun ouders zijn in kennis gesteld en de kinderen zullen deelnemen aan een Stop-reactie. Dit is een alternatieve straf die niet gericht is op het herstellen van de ontstane schade, dit wordt apart geregeld via het civiele recht, maar een meer opvoedend karakter heeft en kan bijvoorbeeld bestaan uit het aanbieden van excuses en het schrijven van een opstel.

Mishandeling

UTRECHT Twee meisjes van 15 en 16 jaar, respectievelijk uit Bilthoven en Utrecht, werden vrijdagavond omstreeks half elf mishandeld door een groep meisjes en jongens van dezelfde leeftijd.

Voor zover bekend was er geen directe aanleiding voor de mishandeling. Beide meisjes liepen in het Wilhelminapark waar ze hadden afgesproken met een vriend, toen ze werden gevolgd en lastig gevallen door een vijftal meisjes en jongens. Dit liep uit de hand waarbij het 16-jarige meisje werd geslagen en geschopt. Beide meisjes wisten te ontkomen en konden de politie bellen. Zij hebben aangifte van mishandeling gedaan. De politie onderzoekt de zaak. Getuigen worden opgeroepen contact met de politie van district Tolsteeg op te nemen via telefoonnummer 0900 88 44.

Auto-inbrekers bekennen
UTRECHT De zaterdagmorgen aangehouden auto-inbrekers op de Balijelaan, beiden 16-jaar uit Utrecht (zie ook persbericht van 19 mei 2001; auto-inbrekers op heterdaad aangehouden) zijn na verhoor met een dagvaarding naar huis gestuurd. Uit onderzoek bleek dat twee andere jongens, 16 en 17 jaar beiden uit Utrecht, betrokken waren bij de autokraak. Zij hebben zich aan het bureau gemeld. Tegen hen wordt eveneens proces-verbaal opgemaakt.

Auto-inbrekers op heterdaad gesnapt (persbericht 19 mei 2001) UTRECHT Een voorbijganger zag zaterdagmorgen rond twee uur een drietal mannen in een auto inbreken die geparkeerd stond op de Zoomstraat. De passant belde de politie en gaf een goed signalement door. Hierdoor konden agenten even later op de Balijelaan twee mannen aanhouden. Beiden zijn voor verhoor ingesloten. Een derde verdachte is niet meer aangetroffen. De eigenaar van de auto heeft inmiddels aangifte gedaan. Hij had schade aan zijn portier en contactslot, maar miste geen goederen.