Ministerie van Defensie



Nieuwsberichten


Vierde Europese titel voor luitenant Huizinga

20-05-2001

Eerste-luitenant Mark Huizinga heeft tijdens de Europese Kampioenschappen Judo in het sportcentrum van Parijs-Bercy zijn vierde Europese titel gehaald. In de finale van de klasse tot 90 kilogram versloeg de officier van de Koninklijke Luchtmacht een oude bekende. Rasoel Salimov uit Azerbeidjan vormde tijdens de Olympische Spelen en de Militaire Wereldkampioenschappen in Den Helder ook een van de deelnemers.
Vrijdag al was Huizinga voor de tweede maal in zijn loopbaan uitgeroepen tot Europees judoka van het jaar. De Vlaardinger mikt nu op de wereldtitel, die over twee maanden in Duitsland wordt bevochten Het is de enige grote titel die nog op zijn erelijst ontbreekt.

Huizinga was overigens niet de enige militair die zich in de prijzen vocht.
Deborah Gravenstijn (-57 kg), tijdens de Open Nederlandse in Rotterdam toegetreden tot de Koninklijke Luchtmacht, pakte fraai zilver in de Europese judohoofdstad. De Spaanse Isabelle Fernandez bleek net te sterk voor de fysiotherapeute uit Spijkenisse. Ze had bij een gouden plak net zon ontvangst verwacht als Huizinga kreeg toen hij uit Sydney terugkeerde. Voor de microfoon van Langs de Lijn zei ze te hebben gehoopt op een receptie met Apaches.
Wachtmeester (KMar) Claudia Zwiers (-78) presteerde ook zeer goed door het brons te pakken. Haar prestatie is net als die van Gravenstijn te prijzen, omdat beide vrouwen er voor hebben gekozen in een hogere gewichtsklasse uit te komen.