Politiebericht Friesland: Friesland 20-05-2001 Politieberichten van 19/5 (13.00 uur) tot 20/5 (13.00 uur)

Joure: winkeldiefstal
Een 38-jarige inwoner van Heerenveen is zaterdag om 13.00 uur aangehouden op verdenking van diefstal in een winkel aan De Merk. De man wedr door winkelpersoneel betrapt toen hij twee flessen wijn wilde meenemen zonder te betalen. Hij werd overgedragen aan de politie.

Sneek: diefstal uit auto
In de nacht van vrijdag op zaterdag werd ingebroken in een auto die geparkeerd stond aan De Wieken. Uit de auto werd een radiocassetterecorder weggenomen. De 24-jarige eigenaar uit Sneek deed aangifte.

Schettens: onder invloed
Een 65-jarige inwoner van Witmarsum is zaterdag om 13.30 uur op de Rijksweg 43 aangehouden, omdat hij onder invloed een auto bestuurde. Op het bureau blies hij 455 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 4 uren kreeg.

Sexbierum: mishandeling automobilist
Een 33-jarige automobilist uit Vrouwenparochie is zaterdag om 14.15 uur door een 38-jarige medeweggebruiker uit Harlingen mishandeld. Op de Hearewei in Oosterbierum was de Harlinger bezig met een inhaalmanoeuvre, toen de man uit Vrouwenparochie plotseling naar links uitweek om een voorganger in te halen. De Harlinger moest daarop afremmen. Hij werd kwaad en achtervolgde de man uit Vrouwenparochie tot deze stopte in Sexbierum. Toen deze uit zijn auto stapte werd hij meteen door de Harlinger tegen de grond geslagen. Deze moest zich onder doktersbehandeling laten stellen, waarbij een hersenschudding werd geconstateerd. Tegen de Harlinger werd proces-verbaal opgemaakt.

Twijzel: eenzijdige aanrijding
Een 67-jarige vrouw uit Groningen is zaterdag om 16.45 uur gewond geraakt, toen de auto waarin ze zat tegen een reclamemast bij een benzinestation aan de Optwizel botste. De bestuurder van deze auto, haar 67-jarige echtgenoot, was in een moment van onoplettendheid van de weg geraakt en vervolgens tegen de mast gebotst. De vrouw werd met rug- en borstletsel per ambulance naar het ziekenhuis in Dokkum overgebracht.

Leeuwarden: diefstal uit auto
Zaterdag werd tussen 13.00 en 17.00 uur ingebroken in een auto die geparkeerd stond aan de Oldehoofsterkerkhof. Nadat een portier was geforceerd, werd uit de auto een cd-speler weggenomen. De 20-jarige eigenaar uit Heerenveen deed aangifte.

Burgum: onder invloed
Een 38-jarige automobilist uit Sumar is zaterdag om 18.00 uur aangehouden, nadat hij op de Lageweg onder invloed tegen een auto geparkeerde auto was aangereden. Op het bureau blies hij 870 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 10 uren kreeg. Bovendien werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Drachten: winkeldiefstal
Een 18-jarige inwoner van Burgum is zaterdag om 19.20 uur aangehouden op verdenking van diefstal uit een winkel aan de Dwarsdyk. De jongen werd door winkelpersoneel betrapt toen hij een fles drank wilde meenemen zonder te betalen. Hij werd overgedragen aan de politie.

Scharsterbrug: losgebroken koe
Een 44-jarige automobilist is zaterdag om 19.00 uur lichtgewond geraakt, toen hij op de A6 een losgebroken koe in bedwang probeerde te houden en dor het dier op de horens werd genomen. Hij werd door ambulancepersoneel ter plaatse aan zijn verwondingen behandeld, waarna hij zijn weg kon vervolgen. De koe kon met behulp van de politie, omstanders en de eigenaar, een 37-jarige inwoner van Scharsterbrug, weer naar het weiland terug worden gebracht.

Haule: onder invloed
Een 30-jarige inwoner van Oosterwolde si zaterdag om 21.30 uur op de Haulerdiek aangehouden, omdat hij onder invloed een auto bestuurde. Op het bureau blies hij 475 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 4 uren kreeg.

Drachten: aanhoudingen fietsendiefstal
Zaterdag omstreeks 22.00 uur zijn drie jongens, twee inwoners van Drachten van 15 en 16 jaar en een 16-jarige inwoner van Surhuisterveen, aangehouden op verdenking van fietsendiefstal. De mannen werden betrapt toen zij aan de Splitting uit de tuin van een woning van een medewerker van de Politie Friesland een fiets wegnamen. De medewerker, een 50-jarige inspecteur van politie, wist daarop de 16-jarige Drachtster na een korte achtervolging aan te houden. De twee andere verdachten konden kort daarop worden aangehouden met behulp van inmiddels ter plaatse gekomen collega`s.

Leeuwarden: aanhouding
Een 28-jarige inwoner van Leeuwarden is zaterdag om 22.30 uur op het Zaailand aangehouden. De man voldeed niet aan een vordering van de politie om zich te verwijderen, toen men bezig was een wildplasser te verbaliseren en hij zich daarmee hinderlijk bemoeide. Hij werd daarop geboeid overgebracht naar het politiebureau, waar hij bovendien in het bezit bleek te zijn van een hoeveelheid cocaïne. Hij werd daarom ingesloten.

Leeuwarden: onder invloed
Een 26-jarige inwoner van Leeuwarden is zaterdag om 21.20 uur op het Cambuursterpad aangehouden, omdat hij onder invloed een brommer bestuurde. Op het bureau blies hij 655 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 7 uren kreeg.

Oudebildtzijl: bromfietser ten val
Een 30-jarige inwoonster van Sint Annaparochie is vrijdag om 21.00 uur gewond geraakt, toen ze door nog onbekende reden met haar bromfiets op de Monnikebildtdijk ten val kwam. Ze werd met heup- en borstletsel per ambulance naar het MCL overgebracht

Dokkum: onder invloed
Een 23-jarige inwoner van Surhuisterveen is zondag om 00.05 uur op de Harddraversdijk aangehouden, omdat hij onder invloed een auto bestuurde. Op het bureau blies hij 950 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 12 uren kreeg. Bovendien werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Leeuwarden: auto in beslag genomen
Tegen een 25-jarige inwoner van Leeuwarden is zondag om 00.25 uur proces-verbaal opgemaakt, omdat hij op de Groningerstraatweg staande was gehouden en niet in het bezit bleek te zijn van een rijbewijs. Aangezien hij al twee keer voor hetzelfde feit was verbaliseerd, werd zijn auto in beslag genomen.

Surhuizum: onder invloed
Een 53-jarige inwoonster van Stroobos is zondag om 00.55 uur op de Uterwei aangehouden, omdat zij onder invloed een auto bestuurde. Zij bleek niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Op het bureau werd haar een bloedproef afgenomen.

Berlikum: aanhouding handel in drugs
Een 16-jarige inwoner van Leeuwarden is zondag om 01.00 uur aangehouden op verdenking van het handelen in drugs. De verdachte werd door een medewerker van een horecagelegenheid aan het Hennemaplein betrapt toen hij XTC-pillen aan bezoekers wilde verkopen. Hij werd daarop aangehouden en overgedragen aan de politie.

Heerenveen: aanhouding
Een 37-jarige inwoner van de gemeente Wunseradiel is zondag om 01.00 uur aangehouden, nadat hij een 40-jarige inwoonster van de gemeente Ooststellingwerf had mishandeld en geprobeerd had haar van haar auto te beroven. De vrouw had de man vanuit Leeuwarden meegenomen waar hij op de Groningerstraatweg stond te liften. In Heerenveen aangekomen, werd de man ineens agressief en gewelddadig. Hij probeerde het slachtoffer hardhandig de auto afhandig te maken, waarbij zij verwondingen aan haar hoofd opliep en een stuk van een tand afbrak. Op de Schoolstraat wist de verdachte de autosleutels weg te nemen, maar de vrouw kon voorkomen dat hij er met haar auto vandoor ging. De verdachte sloot daarop de auto af en rende weg. De inmiddels gewaarschuwde politie kon de verdachte daarop op grond van zijn signalement aanhouden. Hij werd op het bureau ingesloten.

Leeuwarden: rijbewijs ingevorderd
Het rijbewijs van een 21-jarige inwoner van Leeuwarden is zondag om
01.00 uur ingevorderd, omdat hij met meer dan 100 km/u in de bebouwde kom reed. Surveillerende agenten zagen de man met hoge snelheid op het Hoeksterpad rijden en zetten daarop de achtervolging in. Ze constateerden dat er snelheden werden behaald van boven de 100 km/u. Op de Verlengde Schans lukte het hem staande te houden.

Wons: onder invloed in sloot
Een 21-jarige inwoner van Makkum is zondag om 03.10 uur op de Weersterweg aangehouden, omdat hij onder invloed met zijn auto in een sloot was beland. Op het bureau blies hij 515 ug/l en bleek hij niet in het bezit te zijn van een rijbewijs.

Oosterwolde: onder invloed
Een 21-jarige inwoner van Wolvega is zondag om 03.40 uur op De Knolle aangehouden, omdat hij onder invloed een auto bestuurde. Op het bureau blies hij 355 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 3 uren kreeg.

Oosterwolde: onder invloed
Een 27-jarige inwoner van Vledder is zondag om 04.40 uur op dse Venekoterweg aangehouden, omdat hij onder invloed een auto bestuurde. Op het bureau blies hij 360 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 3 uren kreeg.

Bolsward: mishandeling
Een 27-jarige inwoner van Bolsward is zondag om 03.40 uur door een nog onbekende man met een kapot flesje aan zijn arm verwond. De dader en het slachtoffer hadden ruzie gekregen in een horecagelegenheid aan de Dijkstraat. Ze werden door het personeel uit elkaar gehaald, waarne het slachtoffer naar buiten ging, onmiddellijk gevolgd door de nog onbekende man. Buiten gekomen pakte deze een glazen flesje van straat, sloeg dat stuk en haalde daarmee uit naar het slachtoffer. Deze werd in zijn onderarm geraakt, waarna de dader er vandoor ging. Het slachtoffer moest de wond in zijn arm laten hechten. De politie is nog op zoek naar de dader. Van hem is bekend dat hij een negroïde uiterlijk had met vlechtjes in het haar.

Heerenveen: brand
Een carport met daaronder een caravan, alsmede een coniferenhaag aan de Gooilandlaan zijn zondag omstreeks 05.15 uur volledig uitgebrand Een bewoner van de Voornestraat zag rook toen hij omstreeks genoemd tijdstip thuiskwam een brandlucht en zag dat in de Voortuin van een woning aan de Walcherenstraat een conifeer in brand stond en dat een coniferenhaag en een caravan naast een woning aan de Gooilandstraat eveneens vlam hadden gevat. Hij waarschuwde daarop de brandweer en wekte de bewoners. De brandweer wist te voorkomen dat de brand oversloeg naar de woning. Wel raakte de woning aan de buitenzijde beschadigd. De technische recherche zal een onderzoek doen naar de brand, die vermoedelijk is aangestoken.

Wolvega: beschadiging auto`s
In de nacht van zaterdag op zondag zijn in totaal 11 auto`s beschadigd, die geparkeerd stonden aan de Goudvinkstraat, de Julianaweg en de Hobbemastraat. De beschadigingen liepen uiteen van het bespuiten met graffiti, afbreken van ruitenwissers tot het vernielen van een antenne. De politie wil graag in contact komen met eventuele getuigen.

Bureau Voorlichting & PR: 058 8808272