Hanzeplein 1 Postbus 30 001, 9700 rb Groningen

Persbericht

Nummer 12

Datum 20 mei 2001

Nieuw middel beperkt ziektelast diabetespatiënten

Door gebruik te maken van een nieuwe bloeddrukverlager kan bij patiënten met ouderdomsdiabetes de ziektelast, zoals verslechtering van de nierfunctie, nierdialyse en niertransplantatie met 28% worden verminderd. Bovendien wordt het aantal diabetes- patiënten dat met hartfalen in het ziekenhuis wordt opgenomen met 32% gereduceerd. Dit blijkt uit het Renaal onderzoek dat dit weekend op het congres van de American Society of Hypertension in San Francisco is gepresenteerd.

Het onderzoek is uitgevoerd in 250 ziekenhuizen in 29 landen. In ons land namen het Academisch Ziekenhuis Groningen en de medische faculteit, en ziekenhuizen in Zwolle en Tilburg aan het onderzoek deel. De studie heeft drieënhalf jaar geduurd en er waren meer dan 1500 patiënten bij betrokken. Centraal in de nieuwe behandeling is de toevoeging van het bloeddrukverlagende middel Cozaar, een middel uit de nieuwe klasse A-2 antagonisten, aan de gangbare behandeling van patiënten met ouderdomsdiabetes (diabetes type 2).

Volgens prof.dr. D. de Zeeuw, hoofd klinische farmacologie aan het AZG heeft het onderzoek grote betekenis voor patiënten met ouderdomsdiabetes. Dit middel kan mogelijk een halt toeroepen aan de stijgende ziektelast van de patiënt. Het is de eerste studie die laat zien dat voor veel patiënten met ouderdomsdiabetes het bereiken van het eindstadium nierfalen kan worden afgeremd.

Deskundigen noemen diabetes mellitus de ziekte van de eeuw . Wereldwijd zal het aantal diabetespatiënten naar verwachting fors toenemen van de huidige 150 miljoen tot 300 miljoen in 2025. In Nederland zijn er ongeveer 300.000 patiënten met ouderdomsdiabetes. Daarnaast is er een even groot aantal personen met type 2 diabetes dat nog niet is herkend. Jaarlijks zal het aantal diabetespatiënten in Nederland met 60.000 toenemen. Belangrijkste oorzaken zijn de vergrijzing en het stijgend aantal mensen met overgewicht.

Vroegtijdige opsporing is van groot belang bij de behandeling van diabetes. Bij het vaststellen van de diagnose worden bij 25 tot 40% van de patiënten complicaties vastgesteld zoals nier- en oogafwijkingen en hart- en vaatziekten. Ook stijgt het aantal diabetes-patiënten dat afhankelijk is van nierdialyse. Bovendien is de sterfte onder dialysepatiënten met diabetes aanzienlijk hoger dan onder dialysepatiënten die geen diabetes hebben.