Gemeente Roermond

Roermond, 6 april 2001

Organisatie besluit tot aflasten 1-1-2 Dag i.v.m. Mond- en Klauwzeer

De organisatie van de 1-1-2 DAG, een groots opgezet evenement ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Brandweer Roermond, is in verband met de heersende mond- en klauwzeer-epidemie in ons land afgelast. Dit om risico's voor verspreiding van het virus als gevolg van het evenement uit te sluiten. De dag zou op 20 mei a.s. in Roermond worden gehouden.

Het evenement had het hoogtepunt van het eeuwfeest van de Roermondse brandweer moeten worden. Tussen de vijftien- en twintigduizend bezoekers werden tijdens deze dag verwacht. Ruim 200 medewerkers van politie, ambulancediensten en brandweer uit Nederland, Duitsland en België zouden met bijzonder materieel of demonstratieteams naar Roermond komen. De dag was een initiatief van de Politie Limburg-Noord, de Ambulancedienst Midden-Limburg en de Brandweer Roermond.

Ons land heeft momenteel te kampen met de gevolgen van de mond- en klauwzeer-epidemie. De organisatie wil alle risico's op verspreiding van het virus als gevolg van het evenement uitsluiten. Daarom is besloten het evenement uit te stellen tot een nog nader te bepalen datum in mei 2002. De onderstaande overwegingen liggen aan dit besluit ten grondslag:


* Door het naar Roermond halen van voertuigen en uitnodigen van medewerkers uit Nederland, Duitsland en België wordt een zekere risicofactor ingebracht, die vanuit de voorbeeldfuncties van de bij de organisatie betrokken diensten ten koste van alles moet worden vermeden.

* Het risico dat het MKZ-virus wellicht door de vele duizenden bezoekers van het evenement wordt verspreid, wil de organisatie uitsluiten.
* Met het besluit zoals genomen willen de organiserende hulpverleningsdiensten hun betrokkenheid tonen bij de zorgen van de agrarische sector.

De presentatie van het jubileumboek van de Brandweer Roermond zal wel volgens planning doorgang vinden. Het boek zal binnen het brandweerkorps worden gepresenteerd. Ook de speciale Tv-documentaire over het Roermondse brandweerkorps zal volgens planning in mei door diverse (lokale) omroepen worden uitgezonden.