NMI

Wereldmetrologiedag

Op 20 mei a.s. is het wereldmetrologiedag. Dan wordt wereldwijd het belang van betrouwbare metingen en meetstandaarden onder de aandacht van het brede publiek gebracht. In opdracht van de Europese Commissie werken momenteel enkele coördinerende organisaties aan een panorama van de Europese metrologische infrastructuur. Dit overzicht moet de handelspartners van de Europese Unie een snel inzicht geven in de structuur en bevoegdheden van de betrokken nationale en Europese organisaties, instellingen en laboratoria. Deze leggen tezamen de basis voor alle test-, certificatie- en accreditatieactiviteiten in Europa. Daarmee wordt het principe eenmaal getest, overal geaccepteerd weer een stap verder gebracht.

20 mei
In 1999 werd 20 mei voor het eerst geïntroduceerd als wereldmetrologiedag door het BIPM, het internationale bureau voor maten en gewichten te Sèvres. Aanleiding was het feit dat op 20 mei 1799 aan de Franse Assemblee de eerste standaarden van de nieuwe universele eenheden ]meter ] en ]kilogram ] werden aangeboden. Deze eer viel te beurt aan de Nederlandse natuurkundige Jean Henri van Swinden. Hij maakte deel uit van het brede wetenschappelijk team dat het meetwerk hiervoor verrichtte en beoordeelde. Dit team had in de voorafgaande vijf jaren de lengte van de
]meter ] als 1/40.000.000ste van de aardomtrek bepaald, door een segment daarvan tussen Parijs en Barcelona zeer precies op te meten. Kopieën van deze standaarden werden verspreid over een twintigtal deelnemende landen, waaronder Nederland. Sindsdien zijn de meeste landen van de wereld overgegaan op de eenheden van het Système International.

Herleidbare metingen
Naast de meter en de kilogram zijn er nog 5 andere basiseenheden, namelijk de seconde, de kelvin, de ampère, de mol en de candela. In Nederland beheert Van Swinden Laboratorium van Nederlands Meetinstituut BV de nationale primaire meetstandaarden van de basiseenheden en een groot aantal daarvan afgeleide eenheden. Metingen in techniek, wetenschap en wetshandhaving zijn alleen betrouwbaar, als ze direct of indirect herleidbaar zijn naar de (inter)nationale meetstandaarden. Het is de taak van NMi-VSL, om deze herleidbaarheid aan de Nederlandse samenleving aan te bieden en te zorgen dat we internationaal in de pas blijven lopen met de zusterinstituten in andere landen. Pas als dit in orde is, worden metingen en tests internationaal geaccepteerd. Voor handel, industrie en overheid is dit van het grootste belang. Internationale acceptatie maakt herhaalde bepalingen overbodig en betekent een aanzienlijke kostenbesparing.

Panorama
Voor niet-Europeanen is Europa met zijn vele talen, landen en instituten vaak erg onoverzichtelijk, ook op het gebied van de metrologie. Daarom heeft het DG voor de Handel van de Europese Commissie begin 2001 opdracht gegeven tot het maken van een handzaam overzicht van de positie, taken en bevoegdheden van de betrokken organisaties en instituten op nationaal en Europees niveau. De opdracht wordt uitgevoerd door drie binnen Europa coördinerende organisaties. Dit zijn EUROMET op het gebied van de meetstandaarden en kalibraties, WELMEC voor de wettelijke metrologie en EA (European Accreditation) op het terrein van de accreditatie van kalibratie- en testlaboratoria. Namens WELMEC neemt Dr. Jan Basten van NMi deel aan de werkgroep. De rapportage kan nog voor de zomer tegemoet worden gezien. Dit ]Panorama van de metrologische infrastructuur ] moet de Europese structuur voor onze handelspartners doorzichtiger maken en het onderlinge vertrouwen verbeteren.

Voor meer informatie
Nederlands Meetinstituut
Corporate Communicatie
Dr. Ir. J.A.J. Basten
Tel. 015 269 1666, email: Jbasten@Nmi.nl

18 mei 01 09:22