Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Amsterdam, maandag 21 mei
Studenten ziekenhuizen in actie

ABVAKABO FNV en CFO CNV hebben de studenten in de ziekenhuizen opgeroepen maandag 21 mei het werk neer te leggen in het kader van de acties voor een goede CAO Ziekenhuizen. De bonden organiseren op die dag samen met studenten een landelijke manifestatie in Amsterdam.

De landelijke bijeenkomst in de hoofdstad begint om 12.00 uur op het Museumplein. Om 13.00 uur vertrekken de actievoerders in een optocht met aan elkaar geknoopte lakens naar Madame Tussaud op de Dam waar symbolisch de 'laatste ziekenhuisstudent' wordt aangeboden. Om 14.00 uur wordt de actie beëindigd.

De zorg draait mede op de inzet van duizenden studenten. En de studenten in de ziekenhuizen zijn het zat. Zij voelen zich al jaren het 'stiefkindje' in de zorg: geen stagevergoeding, slechte leerlingensalarissen, onvoldoende begeleiding en geen onafhankelijke beoordeling. Dat zijn zomaar wat punten die snel verbeterd moeten worden. Ondertussen wordt te vaak, te veel verantwoordelijkheid bij studenten gelegd. Dat kan blijkbaar wèl.
Het is dus de hoogste tijd voor een goede beloning aan studenten in de zorg, een salaris waar zij van rond kunnen komen. Dat is één van de belangrijke eisen van de bonden bij de vastgelopen CAO-onderhandelingen met de werkgevers (NVZ).
Het is toch te gek dat studenten naast hun opleiding in de zorg een bijbaan moeten nemen om te kunnen leven.

Enkele kerncijfers
Om aan de bestaande zorgvraag in de verpleging en verzorging te voldoen is er een jaarlijkse instroom van 30.000 schoolverlaters nodig. Totaal zijn er jaarlijks 200.000 schoolverlaters. Hiervan zou er 1 op de 6 moeten kiezen voor de zorg. De laatste cijfers van 1999 laten zien dat slechts 1 op de 10 deze keuze ook daadwerkelijk heeft gemaakt. Verwacht wordt dat in 2002 het tekort aan instromers in de verpleging en verzorging in enkele regio's (Amsterdam en omstreken, delen van Zuid-Holland en Flevoland ) tot boven 10 procent zal oplopen.