Hieronder vindt u een aankondiging van een promotie die in de tweede helft van mei 2001 plaatsvindt aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. De academische plechtigheid wordt gehouden in het Aula/Congresgebouw, Comeniuslaan 2, Nijmegen (tenzij anders vermeld). Als u meer informatie wenst over deze gebeurtenis kunt u contact opnemen met de Afdeling Communicatie van de KU Nijmegen, telefoon (024) 361 22 30 of 361 60 00

Ma 21-05-2001 Evenwichtig alcoholgebruik
13:30 uur Drs. J.W.M. Roemer (Theologie)
Titel proefschrift: Evenwichtig alcoholgebruik. Een theoretische en
empirische exploratie van alcoholeducatie in
een ethisch en religieus kader
Promotores: Prof. dr. J.A. van der Ven
Prof. dr. G.M. Schippers (UvA)
Handelseditie: Kok, Kampen. Tel: (038) 33 92 555. Fax: (038) 33 27 331

Het proefschrift van drs. Roemer handelt over een alternatieve benadering van alcohol- voorlichting. De promovendus analyseert de gangbare voorlichtingsprojecten en constateert dat de meeste niet verder komen dan waardenverheldering. Hij biedt vervol-gens een alternatief: alcoholeducatie vanuit een ethisch perspectief. Drs. Roemer stelt o.a. dat de ethische benadering uitzicht biedt om verder te komen dan de gangbare benadering. Hij presenteert een specifieke ethische houding -namelijk evenwichtigheid- die mogelijk een motiverende rol kan spelen. Vanuit de parabel van de Verloren Zoon (Lucas 15) wordt een bijzonder licht geworpen op deze houding. Tenslotte zet de promovendus de educatieve doelen en inhouden uiteen, waarbij hij verslag doet van de effecten van deze benadering bij leerlingen van 4HAVO.
Drs. Roemer (Bergen op Zoom) is sinds 1998 is hij hoofd van de afdeling Identiteit en Onder-wijs van het Katholiek Onderwijsbureau West-Brabant / Zeeland te Bergen op Zoom. Daar-naast is hij sinds 2001 verbonden aan het Instituut voor Katholiek Onderwijs te Nijmegen.
E-mail: j.roemer@planet.nl