CORDAID

Cordaid en Wemos gaan samenwerkingsverband aan

PERSBERICHT

Den Haag, 18 mei 2001

CORDAID EN WEMOS TEKENEN SAMENWERKINGSOVEREENKOMST

Samenwerking moet leiden tot effectievere beïnvloeding van het beleid van overheden en multilaterale instellingen en meer aandacht binnen Nederland voor internationale gezondheidsissues

Cordaid en Wemos starten een strategische samenwerking op een aantal internationale gezondheidsthema's. Op 21 mei tekenen Hans Kruijssen, algemeen directeur van Cordaid en Nina Tellegen, directeur van Wemos in Den Haag de overeenkomst die moet leiden tot effectievere beïnvloeding van het beleid van overheden en multilaterale instellingen en meer aandacht binnen Nederland voor internationale gezondheidsissues.

Beide organisaties hebben inhoudelijke expertise op het gebied van gezondheid en gezondheidszorgsystemen. Cordaid steunt onder meer partners in ontwikkelingslanden die gezondheidsvoorzieningen aanbieden en maakt deel uit van een wereldwijd netwerk van ontwikkelingsorganisaties. De specifieke expertise van Wemos ligt op het terrein van internationale beleidsbeïnvloeding en het voeren van campagnes gericht op het verbeteren van de gezondheid en toegang tot gezondheidszorg van mensen in ontwikkelingslanden. Wemos opereert daartoe in Europese consortia en internationale netwerken, waardoor flexibel en op verschillende niveaus actie ondernomen kan worden.

De voorgenomen strategische samenwerking richt zich op internationale gezondheidsissues en met name op de volgende drie aandachtsvelden: de toegang tot geneesmiddelen voor mensen in ontwikkelingslanden, de gezondheidssituatie van ouderen en met name van vrouwen, en Poverty Reduction Strategy Papers. De samenwerking tussen beide organisaties krijgt ondermeer gestalte in programma.s waaraan beide organisaties inhoudelijk en financieel aan bijdragen.

'We verwachten over en weer voordelen te boeken door een effectievere lobby te voeren', aldus Hans Kruijssen. Nina Tellegen voegt daaraan toe dat Wemos altijd zoekt naar samenwerking met partners in het Zuiden om de internationale lobby te versterken. 'Partners van Cordaid kunnen daar door het vergroten van hun eigen capaciteit en vaardigheden een bijdrage aan leveren.'

Informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Wemos, Eveline Colenberg, telefoon 020-4688388.

18 mei 01 13:18