ABVAKABO FNV

Studenten in actie voor CAO-ziekenhuizen: 21 mei Amsterdam

Studenten in de ziekenhuizen zijn het zat nog langer het stiefkindje in de sector te zijn. Daarom komen ook zij in actie voor een goede CAO voor de ziekenhuizen.
Op maandag 21 mei is er vanaf 12.00 uur een landelijke manifestatie op het Museumplein in Amsterdam. De manifestatie is georganiseerd door ABVAKABO FNV en CFO CNV, samen met studenten uit de ziekenhuizen.

Studenten zijn het zat
De zorg draait mede op de inzet van duizenden studenten. Zonder studenten geen zorg. Studenten zijn al jaren sluitstuk van de financiering van de zorg. Geen stagevergoeding, slechte leerlingsalarissen, onvoldoende begeleiding, geen onafhankelijke beoordeling en wel volledig moeten meedraaien. Studenten krijgen regelmatig teveel verantwoordelijkheid in de schoenen geschoven. De werkdruk in de ziekenhuizen is hoog en studenten betalen de rekening onevenredig zwaar. "We komen morgen personeel tekort, maar gelukkig ben jij er nog" horen stagiairs vaak. Studenten zijn het zat om als gatenvullers van het ziekteverzuim in de sector te worden gebruikt. BBL-ers (zij werken in de ziekenhuizen, hebben een arbeidsovereenkomst en gaan daarnaast naar school) worden regelmatig volledig ingezet zonder dat er rekening wordt gehouden met de theoretische en praktische bekwaamheid die hoort bij het leerjaar waarin ze zitten. Studenten zijn verder laaiend over de landelijke advertentiecampagne van de NVZ. Daarin wordt gesuggereerd dat een leerling-verpleegkundige 3.454 gulden bruto verdient, inclusief ORT. Een leerling in het eerste praktijkjaar verdient op dit moment ongeveer 2100 gulden bruto, met ORT. En de studenten van de BOL-leerweg verdienen helemaal niets. Deze studenten leren op school en lopen van daaruit regelmatig stage in de ziekenhuizen. Voor hen moet er een goede stagevergoeding komen. De onvrede is groot en de instroom in de opleidingen neemt af. Dat is een zorgwekkende ontwikkeling.

Manifestatie 21 mei: een wit lint door Amsterdam De manifestatie start maandag 21 mei op het Museumplein in Amsterdam. Daarna volgt een demonstratieve tocht door het centrum richting Nieuwmarkt. De studenten komen in witte kleding naar Amsterdam en met aan elkaar geknoopte lakens vormen zij een wit lint door de stad. Daar wordt de manifestatie afgesloten met toespraken van studenten. Verder spreekt Lodewijk de Waal, voorzitter FNV. Daarnaast overhandigen de studenten op symbolische wijze de laatste student aan de landelijk onderhandelaars Tim de Jong (ABVAKABO FNV) en Willem Jelle Berg (CFO CNV).
De bonden verwachten tussen de 500 en 1.000 studenten.