Gemeente Leiden

Leiden wint Nationale Renovatieprijs

De renovatie van het Leidse stadhuis heeft in de categorie Utiliteitsbouw Kantoren de nationale renovatie Prijs 2001 gewonnen. De bijbehorende oorkonde, in ontvangst genomen door de heer Ouwehand, projectleider van de renovatie, zal maandag 21 mei om 16.15 uur door hr. Ouwehand overhandigd worden aan wethouder Van der Sande. Plaats van handeling: kamer 212 stadhuis Leiden.
De jury van de Nationale Renovatie Prijs besloot unaniem de renovatie van het stadhuis tot winnaar uit te roepen. In de woorden van de jury: "Het project is integer en met gevoel voor het bestaande aangepakt, met een zeer toegankelijk en bruikbaar resultaat'. Opdrachtgever van de renovatie was de gemeente leiden, architect was Ontwerpgroep Trude Hooykaas BV en het bouwbedrijf was Aannemersbedrijf du Prie BV, Leiden.
De prijs bestaat, naast een oorkonde, uit een bronzen beeld in de vorm van een Feniks, het beeldmerk van renovatie, gemaakt door kunstenares Desirée Tonnaer.

Renovatie stadhuis Leiden
Bij haar beoordeling heeft de jury o.a. de volgende overwegingen een rol laten spelen:

- er was sprake van een moeilijke binnenstedelijke locatie
- het stadhuis is tijdens de renovatie continu in gebruik geweest
- de bouwkundige staat is verbeterd en installaties zijn 'weggewerkt'
- er is een glazen atriumoverkapping gemaakt die goed past bij het bestaande gebouw

De Nationale Renovatieprijs
De Nationale renovatieprijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan de meest succesvolle renovatieprojecten die in de voorgaande periode zijn gerealiseerd. Het is daarbij de enige prijs die zich specifiek op de bestaande gebouwenvoorraad richt. Doel is het op een (nog) hoger peil brengen van de kwaliteit van renovatieprojecten. De toekenning van de prijs geschiedt door een onafhankelijke jury. De Nationale renovatieprijs is een integrale prijs, d.w.z. dat de prijs wordt toegekend aan het hele team dat een bijzondere renovatieprestatie heeft geleverd.