GGD Rotterdam e.o.


Wethouders vier grote steden pleiten voor andere legionella-aanpak

De tijdelijke regeling vraagt aan eigenaren van zogenoemde collectieve waterleidingsystemen voor 15 oktober aanstaande deze systemen onderzocht en eventueel aangepast te hebben zodat legionellagroei niet meer kan plaatsvinden. Onderzoek, aanpassingen en beheersing vergen enorme investeringen. Het gaat daarbij om vele tienduizenden guldens per installatie. Het ministerie stelt geen extra gelden beschikbaar. Het is ondenkbaar dat de gemeenten financieel in staat zijn dit binnen een jaar aan te pakken. Voor de gemeenten gaat het om duizenden waterleidingsystemen. Door deze tijdelijke regeling verwachten de gemeenten bovendien vele extra subsidieverzoeken van besturen van sportverenigingen en andere instellingen om de legionellapreventie in hun waterleidinginstallaties aan te pakken.

Legionellapreventie is een relatief jong verschijnsel, zeker in Nederland. Het is daarom ook de vraag of de beheerskeuzes die nu worden gemaakt wel zo efficiënt en doeltreffend zijn. De wethouders pleiten ook voor een fasering in de werkzaamheden. Het is onrealistisch te verwachten dat in Nederland en dus ook in de steden Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam alle gemeentelijke installaties binnen een jaar legionellabestendig kunnen zijn.

Prioriteit zou moeten worden gegeven aan die gebouwen waar mensen komen die kwetsbaar zijn voor legionella. De verwachting die de tijdelijke regeling wekt, kan volgens de wethouders niet waargemaakt worden. De vier GGD-directeuren ondersteunen het pleidooi van de wethouders en stellen een gefinancierde, gefaseerde en realistische aanpak van de legionella aan de ministeries voor.

Auteur: O.Gort
Hoofd communcatie
Bronvermelding: Persbericht GGD Rotterdam e.o.
Voor meer informatie telefoon 010-4339450