Milieudefensie

Persaankondiging

Activiteiten door heel Nederland Milieudefensie start Groene Grens-Ronde

Amsterdam, 15 mei 2001 ---Op maandag 21 mei gaat in Delft de Groene Grens-Ronde van start. Tijdens deze drie weken durende actietournee bezoekt Milieudefensie, in samenwerking met plaatselijke milieugroepen en bewonersorganisaties, in elke provincie locaties waar de open ruimte wordt bedreigd door plannen voor aanleg van wegen, woningbouw of bedrijventerreinen. De Groene Grens Ronde is bedoeld als een urgente oproep aan regering en parlement om te laten zien dat als de Vijfde Nota Ruimte Ordening werkelijkheid wordt, het open groene landschap in heel Nederland dichtslibt.

Tijdens de Groene Grens-Ronde toert Milieudefensie met een reizende tentoonstelling langs locaties in heel Nederland. Er wordt gedurende een dag onder meer een webcam geïnstalleerd die het bedreigde gebied in de gaten houdt. Ter plekke komt het bedreigde landschap via een scherm in beeld en is tevens te zien via de website www.milieudefensie.nl.

In iedere plaats organiseert Milieudefensie samen met lokale milieugroepen uiteenlopende activiteiten. Bij de start in Delft worden bijvoorbeeld brokstukken A4-asfalt aan het publiek uitgedeeld. In Alkmaar gaan kinderen letterlijk een 'groene grens' trekken van vlaggen en ballonnen. In Amersfoort en Goes gaan bestuurders en politici in debat en in Leeuwarden worden plaggen aangeboden aan provinciale bestuurders. De Groene Grens-Ronde eindigt op 9 juni in de Zuidhollandse Hoeksche Waard. (Voor een overzicht: zie bijlage).

De Groene Grens-Ronde is onderdeel van de landelijke handtekeningenactie Teken voor de Groene Grens! die Milieudefensie dit voorjaar voert. Tijdens de Groen Grens-Ronde worden ook handtekeningen ingezameld. Mensen in heel Nederland kunnen hun handtekening zetten op lijsten, handtekeningenkaarten en via de website www.milieudefensie.nl. De handtekeningen voor de Groene Grens vormen een dringend appèl aan de politiek om, nu het nog kan, te voorkomen dat het open, groene landschap zal verdwijnen. Eind juni worden de handtekeningen aangeboden aan regering en parlement.