Politie Amsterdam-Amstelland

Zes arrestaties bij controle
21-5-2001. Het Ondersteunings Team Binnenstad (OTB) heeft donderdagavond tijdens een bromfietscontrole op de Nieuwmarkt zes arrestaties verricht. Betrokkenen reden op gestolen brommers en kregen een proces-verbaal voor diefstal en/of heling. Alle gestolen brommers zijn in beslag genomen.
Andere bestuurders kregen proces-verbaal voor onder meer te hard rijden en technische gebreken. De controle werd ondersteund door de Ongevallendienst en door een groep surveillanten.



Drugsoverlast aangepakt
21-5-2001. Onder supervisie van de buurtregisseur is vorige week opnieuw de drugsoverlast in de Dapperbuurt aangepakt. Dit keer werden een dealer en vier verslaafden aangehouden. De dealer, een 31-jarige man die ook als ongewenst vreemdeling te boek staat, is afgelopen vrijdag voor de officier van justitie voorgeleid. Op zijn verblijfsadres is kleding in beslag genomen die vermoedelijk gestolen is. De nieuwe kleding bevatte hier en daar nog labels. Het vermoeden bestaat dat de dealer ook drugs tegen gestolen kleding ruilde. De politie nam harddrugs en handelsgeld in beslag. De verslaafden zijn na verhoor heengezonden. Eind april jongstleden zette de buurtregisseur ook al een actie op touw tegen drugsoverlast. Veel buurtbewoners, marktkooplui en winkeliers lieten merken het optreden te waarderen.

Agenten gewond bij vechtpartij
21-5-2001. Toen zij een vechtpartij beteugelden in een eetcafé aan de Bosrandweg, zijn zes agenten gewond geraakt. Het om handletsel, gekneusde ribben en een gebroken arm. De politie arresteerde twee geweldplegers. Om één van de vechtersbazen van zich af te houden, loste een agent twee waarschuwingsschoten. Hierbij raakte niemand gewond. Toen de politie de geweldplegers wilde arresteren, ontstond weer een knokpartij. Cafébezoekers wilden de verdachten ontzetten. Daarop hield de politie een charge en zette politiehonden in.

Goudhandelaar beroofd
21-5-2001. Twee gewapende mannen hebben zaterdagmorgen in een café aan de Valkenburgerstraat een goudhandelaar beroofd van een nog onbekend geldbedrag. De twee kwamen de kroeg binnen en bedreigden het slachtoffer met vuurwapens. Ze eisten geld. Om hun eis kracht bij te zetten, loste een van hen een schot. De kogel kwam in de muur terecht. Nadat het slachtoffer geld had afgegeven, gingen de bewoners er op een scooter vandoor. Deze werd later teruggevonden op de Laagte Kadijk. De overvallers zijn voortvluchtig.


Grote verkeerscontrole
21-5-2001. In de nacht van vrijdag op zaterdag hield de politie een verkeerscontrole op het Westeinde. De agenten controleerden 500 voertuigen en schreven 250 bonnen uit, onder meer voor het niet kunnen tonen van het rij- en kentekenbewijs, het niet dragen van de autogordel en voor technische gebreken. Verder werden 18 verdachten gearresteerd en 12 voertuigen in beslag genomen, waaronder twee omgekatte auto's. Van de gecontroleerde bestuurders bleken er 18 te hebben gedronken. De hoogste score bedroeg 935 (ongeveer 2,1 promille).
Op hetzelfde moment werd er een snelheidscontrole gehouden op de Stadhouderskade. Van de 3675 bestuurders die de radar passeerden, reden er 465 te hard.


Overvaller gearresteerd
21-5-2001. Dinsdagavond arresteerde de politie in een woning in Amsterdam-Zuidoost een 27-jarige man. Hij wordt verdacht van een groot aantal gewapende overvallen op hotels en reisbureaus de laatste vier maanden in de binnenstad van Amsterdam. De verdachte heeft inmiddels 17 overvallen bekend. Hij maakte duizenden guldens buit. Van het geld is niets teruggevonden. Tijdens het onderzoek nam de politie een nepvuurwapen in beslag. De man is vorige week vrijdag voorgeleid voor de officier van justitie.

De laatste vier maanden werd de politie in de binnenstad geconfronteerd met een aantal overvallen op hotels en reisbureaus. Gedurende het onderzoek kregen de rechercheurs door de werkwijze en het signalement al een goed beeld van de verdachte. Het ging om een man met een indrukwekkend postuur. De overvallen verliepen meestal volgens hetzelfde patroon. Onder het uiten van dreigende taal en de mededeling dat hij was gewapend, dwong de overvaller het hotelpersoneel geld uit de kassa te halen of deed hij eigenhandig een greep in de kassalade. Het lukte de politie de identiteit van de verdachte te achterhalen. Zijn verblijfplaats was echter niet bekend. Hoewel de politie de overvallen steeds op de hielen zat, kwam zijn arrestatie toch vrij plotseling.

Het begon met een melding dat in Hoorn een geldloper was beroofd door iemand die voldeed aan het signalement van de overvaller in Amsterdam. De verdachte had een geldkoffer met een aanzienlijk geldbedrag buitgemaakt. Achtervolgd door de geldloper, ging de overvaller eer op deen fiets vandoor. Om te ontkomen, liet de verdachte zijn fiets en de geldkoffer achter in de Kersenboogaard. Het onderzoek leidde verder naar een woning in Amsterdam-Zuidoost. Hier werd de verdachte later op de dag ingerekend door een arrestatieteam.


Brand door vergeten pan
21-5-2001. De vlam in de frituurpan zorgde in de nacht van zaterdag op zondag voor hachelijke momenten in een woning aan de Van Marumstraat. Er ontstond een brand die aanzienlijke schade aanrichtte in twee appartementen. Omwonenden kregen met bluswaterschade te maken. Drie personen zijn met ademhalingsmoeilijkheden in een ziekenhuis behandeld.

De 21-jarige bewoonster kwam op zondagochtend rond vier uur thuis en zette de frituurpan op het gas. Hierna viel ze op de bank in slaap. Toen ze wakker werd, was het te laat. De vlam was in de pan geslagen en er woedde een behoorlijke brand. Het vuur schoot door naar de bovengelegen etage. De vrouw verliet met twee medebewoners halsoverkop het pand. Het drietal had rook binnengekregen en ging voor medische behandeling naar een ziekenhuis. De brandweer bluste het vuur.

In been geschoten
21-5-2001. De recherche van bureau IJ-tunnel onderzoekt een schietincident dat zich gistermiddag afspeelde in een woning aan de Transvaalstraat. Een van de aanwezigen, een 30-jarige inwoner van stadsdeel De Pijp, werd in zijn been geschoten en is inmiddels in een ziekenhuis behandeld. Naar de achtergrond van de problemen tast de politie nog in het duister. De recherche denkt te weten wie de schutter is. Er wordt naar hem uitgekeken.


Overval Frederiksplein
21-5-2001. Vrijdagavond is een bank aan het Frederiksplein overvallen door een 'vaste klant'. De man stond rood en beloofde het geld te komen brengen. Hij kwam binnnen met een tas. In plaats van hieruit geld te pakken, greep hij een een vuurwapen en eiste geld. Nadat de bankmedewerkers geld had gegeven werden zij door de verdachte vastgebonden. Hierna verliet de overvaller de bank. Het personeel wist zichzelf te bevrijden en waarschuwde de politie. De verdachte is op de telex gezet.


Verkeershinder A10-west
Het wegdek van de A10-west bij Amsterdam is bijna 30 jaar oud. Voor een goede doorstroming van het verkeer is deze weg hard toe aan groot onderhoud. Dit zal plaatsvinden in de periode 26 mei - 26 augustus 2001.

Gedurende de werkzaamheden is de A10-west wel open voor doorgaand verkeer, maar zullen de op- en afritten S103 t/m S107 worden afgesloten. Bovendien is maar een beperkt aantal rijbanen beschikbaar. Er worden verschillende maatregelen getroffen om de westkant van Amsterdam bereikbaar te houden. Sinds januari 2001 worden er al voorbereidingswerkzaamheden verricht. Klik op het logo voor meer informatie.


Antwoorden GSM-prijsvraag
De actie van ons korps om gestolen GSM-toestellen te bombarderen, is een groot succes geworden. Ook op de prijsvraag werd goed gereageerd. Honderden mensen deden mee, zowel via deze website als via hun mobiele telefoon. De juiste antwoorden zijn:


1. Om de hoeveel minuten verschijnt een SMS op een gestolen GSM? Antwoord b: 3 minuten


2. Hoe is het IMEI-nummer te vinden?
Antwoord c: door *#06*

De drie prijswinnaars hebben inmiddels bericht ontvangen. Binnenkort leest u er meer over op deze website.


Reageren op de site?
Wilt u reageren op deze site? Klik dan hier om naar ons guestbook te gaan en laat een boodschap achter.


Rechts voorrang
Sinds 1 mei moeten bestuurders op gelijkwaardige kruisingen voorrang verlenen aan alle bestuurders die van rechts komen. Hiermee vervalt de regel dat 'snelverkeer' op gelijkwaardige kruisingen voor 'langzaam verkeer' gaat.
Meer weten over deze nieuwe verkeersregel? Klik hier.