Parool free internet access klap het Overzicht open Het Parool : lunchnieuws
klap het Publiek gedeelte open
ACTUEEL: Het belangrijkste nieuws

NIEUWS

CULTUUR: Agenda, recensies, interviews

BOEKEN: Recensies, Parool auteurs, de mooiste

CULINAIR: Van Dam recenseert

AMSTERDAM: Gezichten van de hoofdstad

PS: Reportages, achtergronden

MENINGEN: Hoe denkt u erover

NIEUWE MEDIA: Over www en aanverwanten

DE KRANT: Algemene informatie

Zoek


(_) Site OK
(_) Krant

IFRAME:
http://adforce.imgis.com/?adiframe|2.0|44|64759|1|4|ADFORCE;target=_n ew

Koninklijk huwelijk in Amsterdam

Terug

DEN HAAG - Kroonprins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta trouwen op zaterdag 2 februari in Amsterdam. De regering heeft Amsterdam als locatie gekozen voor het koninklijk huwelijk, omdat het de hoofdstad is en omdat Beatrix en Claus hier ook getrouwd zijn. Máxima wordt, naar het zich laat aanzien, geen koningin.

Dat blijkt uit het voorstel voor de Toestemmingswet, dat de regering vanmorgen bij de Staten-Generaal heeft ingediend. Het burgerlijk huwelijk en het kerkelijk huwelijk zijn op dezelfde dag. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst 'ligt het voor de hand' dat burgemeester Job Cohen het burgerlijk huwelijk voltrekt, maar is dat nog geen uitgemaakte zaak. Het kerkelijk huwelijk vindt plaats in de hervormde kerk.

Burgemeester Cohen liet vanochtend weten verheugd te zijn dat het huwelijk in Amsterdam wordt voltrokken. Hij verwacht dat het een 'leuk feestje' wordt, aldus zijn woordvoerster.

Politiewoordvoerster Elly Florax zegt een 'mooi feest' zonder ongeregeldheden te verwachten. .

Máxima wordt met het huwelijk 'Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau'. Zij zal 'Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, mevrouw van Amsberg' worden genoemd. Maar de regering wil dat alleen de directe troonopvolgers zich prins of prinses van Oranje mogen noemen.

Volgens VVD-Kamerlid Jan te Veldhuis wijst de regeling erop dat Máxima dezelfde titel krijgt als Claus en Bernhard en dus geen koningin genoemd zal worden. Ook lijkt het erop dat er nieuwe regels komen, zodat Máxima na een eventuele scheiding haar titels verliest en geen prinses meer zal zijn.

Nadat het huwelijk zal zijn voltrokken, zal Máxima zitting in de Raad van State worden verleend. De gemeente Den Haag heeft besloten dat Máxima het gebruikelijke inburgeringsprogramma voor nieuwkomers niet hoeft te volgen. Sinds vorige week donderdag is Máxima Nederlandse. Ze blijft ook Argentijnse. De Argentijnse wet staat niet toe dat ze de Argentijnse nationaliteit verliest of daarvan afstand doet. In Argentinië kan zij geen staatkundige rechten meer uitoefenen.

(Van onze politieke redactie)

© Het Parool, 21 mei 2001
Terug

Ontvang het belangrijkste nieuws per email

Advertentie: speciaalvooru-a.gif