Actueel

MKZ-beleid doorstaat nieuwe rechterlijke toets

Bron: College van Beroep voor het Bedrijfsleven 's-Gravenhage
Datum actualiteit: 21-05-2001

college van beroep voor het bedrijfsleven

PERSBERICHT

MKZ-BELEID DOORSTAAT NIEUWE RECHTERLIJKE TOETS

De beoordeling van het MKZ-risico door het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (RVV), is niet op losse schroeven gezet. De president van het College van Beroep ziet daarom ook nu geen reden de besluiten van het ministerie tot het doden van gevaccineerde dieren, te schorsen.

Over het veterinaire risico was twijfel gerezen nadat correspondentie tussen ter zake deskundige virologen over de meest wenselijke MKZ-bestrijding, was uitgelekt. Dr Dekker, MKZ-deskundige van ID-Lelystad, scheen in een E-mail terug te komen op verklaringen die hij in eerdere procedures voor het College van Beroep had afgelegd. De met name hierdoor gerezen twijfel vormde voor een aantal veehouders aanleiding de zaak opnieuw voor te leggen aan de president van dit College.

Bij de behandeling van deze zaak heeft de president dr Dekker onder ede en uitvoerig gehoord. Daarbij heeft dr Dekker afstand genomen van zijn E-mail. De verklaringen die hij eerder voor het College van Beroep heeft afgelegd, zijn bevestigd.

De meeste overige argumenten van de veehouders waren in eerdere zaken reeds aan de orde geweest.
De president oordeelde de bestreden besluiten van het ministerie tot het doden van vee niet onrechtmatig en wees de verzoeken af.

De volledige tekst van de uitspraak van de president van het College van Beroep, is uiterlijk vrijdag 1 juni aanstaande te raadplegen op deze site en verkrijgbaar bij de griffie van het College, telefoon 070
- 3813930.