Hoofd Bedrijfschap Ambachten

21 mei 2001

Het ambacht past zich aan
Onder de titel "Het ambacht past zich aan" is het verkorte jaarverslag 2000 van het Hoofdbedrijfschap Ambachten (HBA) uitgebracht. Het staat in het teken van de projecten die uitgevoerd konden worden met ADAPT II-subsidie. Evenals andere jaren komen diverse branchevertegenwoordigers aan het woord die vanuit hun eigen visie terug- , maar ook vooruit kijken op activiteiten voor hun eigen branche.

Vaktoppers
Tijdens de conferentie "Ambachtelijke opleidingen; een verhaal apart", die werd gehouden op 23 april jl. is de site www.vaktoppers.nl geïntroduceerd. Het project is een initiatief van het Hoofdbedrijfschap Ambachten (HBA) en de aangesloten ambachtelijke branches. De site vormt onderdeel van het "Deltaplan ter versterking van ambachtelijke opleidingen".

Kappersite.nl
Onlangs is www.kappersite.nl online gegaan. Deze internetsite is ontwikkeld in het kader van de collectieve promotie voor de kappersbranche. De centrale slogan "Kijk eens wat vaker in de spiegel met de kapper" is voor de actieperiode enigszins aangepast ("Kijk eens wat vaker op de site van de kapper!"). Doel van dit nieuwe medium is consumenten een platform te bieden met ideeën over coupes, haarverzorging en allerlei andere instrumenten die betrekking hebben op "haar".

Beroepsonderwijs moet van negatief imago af
Het beroepsonderwijs moet uit het verdomhoekje. Voorzitter van de BVE-raad en oud-staatssecretaris van volkshuisvesting Gerrit Brokx werpt zich op als warm pleitbezorger. Onlangs bood hij onderwijsminister Hermans een rapport aan over de sector.

Alles over het ICT-beleid van de Rijksoverheid
www.dedigitaledelta.nl is een overkoepelende website waar de professioneel geïnteresseerde lezer informatie kan vinden over het ICT-beleid van de Nederlandse overheid. Het gaat om actuele informatie, beleidsacties en de planning daarvan, maar ook nota's zijn er te downloaden of te bestellen.

Samen innoveren vergroot arbeidsproductiviteit
Kennisrelaties blijken, zeker op langere termijn, profijtelijk te zijn. Een kennisrelatie houdt in: het regelmatig uitwisselen van kennis en onderzoekers of het gezamenlijk ontwikkelen van kennis door publieke en private partijen, zonder dat er sprake is van een eenzijdige inkoop van kennis. Bedrijven met een kennisrelatie zien na verloop van tijd de productiviteit per werknemer stijgen met gemiddeld 6%. Ook na het beëindigen van een kennisrelatie is het effect nog geruime tijd (zo'n twee jaar) merkbaar. Bedrijven met een private kennisrelatie steken daar gemiddeld 20% van de aan R&D bestede uren in.

Bedrijfsleven presenteert ambitieus plan voor nieuw convenant verpakkingen II
Het Nederlandse bedrijfsleven - vertegenwoordigd door Vereniging VNO-NCW, Koninklijke MKB-Nederland en SVM.PACT - heeft een ambitieus plan gepresenteerd dat dient ter opvolging van het succesvolle Convenant Verpakkingen II, een afspraak tussen overheid en bedrijfsleven om de hoeveelheid verpakkingsafval terug te dringen. Het bedrijfsleven heeft zich bereid verklaard, om samen met de overheid het "Nationaal Offensief Vermindering Zwerfafval" in te zetten.

Intermediairs maken mkb groener
Zowel beleidsmakers als mkb-ondernemers zien in de branche- en sectororganisaties een belangrijke partner om milieu- en milieutechnologiebeleid uit te voeren. Deze intermediairs zijn nodig mom het mkb voor te lichten, vertrouwen te winnen voor milieubeleid en maatwerk te leveren bij advisering. Zonder de intermediairs zou de deelname aan milieuprojecten kleiner zijn en zouden er minder milieuvriendelijke maatregelen genomen zijn in het mkb. Dit blijkt uit onderzoek van EIM.

Eén loket voor aanvraag technologiesubsidies
Ondernemers kunnen voortaan voor alle technologiesubsidieregelingen terecht bij één loket met een zogenoemde "digitale subsidieadviseur". In de toekomst wil het ministerie voor Economische Zaken een dergelijke voorziening voor alle regelingen. Een proef daarvoor is in voorbereiding. Het ene loket is dat van Senter. Senter, het agentschap van het ministerie van EZ, dat verantwoordelijk is voor de uitvoering van subsidie-, krediet- en fiscale regelingen.

Nieuwe subsidiestructuur voor technologie in MKB Het ministerie van Economische Zaken heeft twee nieuwe regelingen afgekondigd die midden- en kleinbedrijf (mkb) moeten helpen om op technologisch vlak met hun tijd mee te gaan. Veel bedrijven maken nog geen gebruik van moderne technologie, hetzij door onwetendheid hetzij door gebrek aan inzicht en geld. De twee nieuwe regelingen zijn de gestroomlijnde opvolgers van vier oude regelingen.

Betalingsverkeer kan goedkoper
Efficiënt en daardoor goedkoper betaalgedrag kan worden gestimuleerd door consumenten een helder menu aan betalingsmogelijkheden aan te bieden. Het menu moet zodanig samengesteld zijn dat een consument volledige keuzevrijheid heeft, maar voordeel heeft als hij efficiënt betaalt (bijv. PINt boven de 30) en een zeker nadeel als hij inefficiënt betaalt. Het verlagen van PIN-tarieven voor de detailhandel brengt maatschappelijk gewenst betaalgedrag dichterbij, zo blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Tilburg, uitgevoerd in opdracht van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel.

Normen en normalisatie
De kamers van koophandel en het Nederlands Normalisatie-Instituut (NEN) zijn een landelijke voorlichtingscampagne gestart om het midden- en kleinbedrijf intensiever voor te lichten over de positieve effecten van de toepassing van normen en normalisatie. Bedoeling is vooral het mkb te informeren over het toenemende belang van deelname aan het normontwikkelingswerk.

Aantal starters 15% gestegen
Het aantal startende ondernemingen in ons land is vorig jaar opnieuw gestegen. Met 63.700 lag het aantal nieuwe bedrijven 8.200 hoger dan in 1999, een stijging van bijna 15%.

Kwart pre-starters staakt voorbereidingen eigen bedrijf Niet iedereen die voorbereidingen treft voor het starten van een eigen bedrijf gaat ook daadwerkelijk van start. Allerlei problemen en beperkingen kunnen leiden tot vertragingen of zelfs tot het (definitief) staken van de voorbereidingen. Sinds het najaar van 1998 volgt EIM een grote groep personen die op dat moment bezig waren met de voorbereidingen op de start van hun eigen bedrijf.

Krapte op de arbeidsmarkt vormt rem op economische groei De krapte op de arbeidsmarkt leidt ertoe dat een substantieel deel van de bedrijven de productie niet verder kan uitbreiden. Een mogelijke oplossing hiervoor ligt in het be-trekken van onbenut arbeidspotentieel bij de arbeidsmarkt. Arbeidsmarktintermediairs spelen daarbij een cruciale rol, zo blijkt uit onderzoek van EIM. De vraag naar arbeidskrachten is de laatste jaren sterk toegenomen door de economische groei.

Mkb zorgt voor personeel
Het mkb is een belangrijke werkgever met ruim 2,2 miljoen werknemers, ruim een derde aan alle werknemers in Nederland. Als werkgever moeten mkb-ondernemers hun weg vinden in verschillende ontwikkelingen rond de inzet van en zorg voor personeel. Zij worden geconfronteerd met de schaarste op de arbeidsmarkt, financiële prikkels in de sociale zekerheid, afstemming van arbeid en zorg, en veranderende arbeidsverhoudingen. Deze actuele ontwikkelingen en de betekenis ervan voor mkb-ondernemers worden belicht in de publicatie die een bundeling van bevindingen uit recent onderzoek van EIM.

Mkb-convenant etnische minderheden met half jaar verlengd De looptijd van het mkb-convenant etnische minderheden wordt tot eind 2001 verlengd. MKB-Nederland (de werkgeversorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf) zal tot het einde van dit jaar nog eens 13.000 nieuwe vacatures aanmelden voor werkzoekenden van allochtone afkomst. Het convenant werd vorig jaar april voor de duur van een jaar afgesloten tussen het kabinet, MKB-Nederland en Arbeidsvoorziening en had tot doel 20.000 mensen uit etnische minderheidsgroepen extra te plaatsen.

Meer rechtszekerheid voor zelfstandigen zonder personeel Zelfstandigen zonder personeel (zoals interim-managers, organisatieadviseurs en freelance journalisten) kunnen op aanvraag van het Landelijk instituut sociale verzekeringen (Lisv) een verklaring krijgen die hun zelfstandige status bevestigt. Hiermee kan een eind worden gemaakt aan de onzekerheid over de beoordeling van hun status (werknemer of zelfstandige?) in verband met de verzekeringen voor onder meer arbeidsongeschiktheid en werkloosheid.

Arbeidsomstandigheden EU slechter
De werkomstandigheden in de lidstaten van de Europese Unie verslechteren. Dit is althans de opvatting van 21.500 mensen die zijn ondervraagd in het kader van een groot onderzoek is verricht in de vijftien lidstaten van de Europese Unie.

3 miljoen voor vervolg succesvolle subsidie Ondernemerschap en Onderwijs
De eerste tender van de subsidieregeling Ondernemerschap en Onderwijs (O&O) is succesvol verlopen. Subsidies werden verstrekt aan 25 pilotprojecten en 34 ontwikkelingsprojecten. Pilotprojecten zijn projecten zoals seminars en stages voor docenten; hiervoor geldt een maximale vergoeding van 20.000.

Bedrijfsleven gaat docenten leveren aan beroepsonderwijs Onderwijsorganisaties, bedrijfsleven en minister Hermans van Onderwijs hebben grote verwachtingen over de detachering van mensen uit het bedrijfsleven in het beroepsonderwijs. Hermans zei tijdens de ondertekening van een convenant te verwachten dat het bedrijfsleven hiermee een "forse bijdrage" zal leveren aan het terugdringen van het tekort aan docenten in het beroepsonderwijs.

Beroepsopleidingen "gebrekkig" in kwaliteitszorg De helft van de opleidingen in het hoger beroepsonderwijs beschikt niet over een goed werkende interne kwaliteitszorg. Ook de middelbare beroepsopleidingen zijn er niet in geslaagd een goed functionerend eigen kwaliteitssysteem op te zetten. Dit blijkt uit het Onderwijsverslag 2000 dat de Inspectie van het Onderwijs gisteren heeft gepresenteerd.

Euro, de handigste hulpmiddelen voor de detailhandel op een rij
1 januari 2002: het moment dat eurobiljetten en -munten hun intrede doen, komt met rasse schreden naderbij. Ondernemers moeten zich op de komst van de euro voorbereiden.

HBD en CBS werken samen aan eenduidige informatie over de detailhandel

Op maandag 9 april 2001 hebben de heer ir. drs. R.B.J.C. van Noort, Directeur-Generaal van de Statistiek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de heer A.F. Kolkman, voorzitter van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) een convenant ondertekend. Hierin is een intensivering van de samenwerking tussen CBS en HBD vastgelegd. In het convenant is opgenomen dat CBS en HBD gedetailleerde statistische informatie uitwisselen over de detailhandel; in eerste instantie voor een periode van drie jaar. Er worden echter geen gegevens over individuele bedrijven uitgewisseld.

Onderzoek in de branche dakdekken hellende daken Namens de gezamenlijke organisaties voor het dekken van hellende daken wordt de komende weken onderzoek gedaan naar de beroepsuitoefening van de dakdekkers. De gezamenlijke organisaties - Stichting Opleiding Hellende Daken (SOHD), Het Hellende Dak (HHD), Vakfederatie Rietdekkers en het Hoofdbedrijfschap Ambachten (HBA) - hebben SAOB gevraagd om het onderzoek voor ze uit te voeren. Het onderzoek levert uiteindelijk beroepsprofielen en beroepscompetentieprofielen op voor de dakdekker (pannen, leien en riet), de voorman/uitvoerder, de werkvoorbereider/ calculator en de bedrijfsleider/ondernemer.

Meer kappers door lagere btw
Het lagere btw-tarief voor kappers dat vorig jaar is ingegaan, heeft geleid tot ongeveer 4.000 extra banen in deze sector. Dat staat in een onderzoek dat staatssecretaris Bos (Financiën) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

eSchool is nieuw in Europa
Met de interactieve internet-cursus, gericht op startende ondernemers, nemen de Kamers van Koophandel een uniek initiatief: De eerste - écht interactieve - internet-opleiding in Nederland. Samen met Teleac/NOT werd een eerste cursus ontwikkeld, die via eSchool ® zal worden aangeboden.