Universiteit van Utrecht

21 mei 2001, 12:45 uur

Promotie: Cloning and characterization of alfalfa hydroperoxide lyase. A biocatalyst for the production of green note flavors.

Mw.drs. MA. Noordermeer, Scheikunde 12:45 uur

Promotores: prof.dr. G.A. Veldink, prof.dr. J.F.G. Vliegenthart

Voor toevoegingen aan ons voedsel hebben natuurlijke geur- en smaakstoffen de voorkeur. Het is niet altijd eenvoudig om grote hoeveelheden van deze stoffen te isoleren uit de natuur omdat ze vaak in lage concentraties voorkomen. Dit kan wèl met behulp van biokatalytische processen (m.b.v. enzymen) waarin de natuur wordt nagebootst. Bovendien is dit vaak beter voor het milieu. Minke Noordermeer heeft studie gedaan naar het plantenenzym hydroperoxide lyase, dat gebruikt wordt voor de productie van stoffen met een frisse, fruitige geur die door de voedingsmiddelenindustrie onder andere worden toegevoegd aan blikgroenten. Het gen dat verantwoordelijk is voor de productie is opgespoord bij alfalfa plantjes en ingebracht in bacteriën (E.coli), die vervolgens in staat zijn om het gewenste enzym in grote hoeveelheden te produceren.

Gewijzigd:Wednesday, May 02, 2001 Roy Meijer