ABU

Hoogervorst, ABU en bonden ondertekenen intentieverklaring arboconvenant(21-05-2001)

Vandaag ondertekenen staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de heer Hoogervorst, de ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen) en de vakbonden (FNV Bondgenoten, Dienstenbond CNV en De Unie) een arbo-intentieverklaring. Deze verklaring vormt de opmaat naar een volwaardig arboconvenant voor de uitzendbranche en heeft als doel de arbeidsomstandigheden te verbeteren en het verzuim terug te brengen.

Binnen een jaar willen de deelnemende partijen komen tot een convenant met heldere afspraken en maatregelen. Daartoe zal de komende maanden onderzoek worden gedaan onder uitzendkrachten, opdrachtgevers en uitzendondernemingen naar de risico's die uitzendkrachten lopen. Ook de effectiviteit van bestaande maatregelen wordt onderzocht. Specifiek zal aandacht geschonken worden aan de vraag in welke sectoren uitzendkrachten werkzaamheden verrichten met veel arbeidsrisico's. Uiteindelijk zullen de resultaten van het onderzoek leiden tot een pakket van maatregelen gericht op de verbetering van arbeidsomstandigheden en de aanpak van het ziekteverzuim. De maatregelen gelden zowel voor de rijksoverheid, de opdrachtgever, de uitzendonderneming als de uitzendkracht. De ABU vindt het hierbij van belang dat de uitzendonderneming beter in staat wordt gesteld een goed verzuimbeleid te voeren. Ook benadrukt de ABU de noodzaak van goede arbeidsomstandigheden bij de opdrachtgever.

Een arboconvenant voor de uitzendbranche is met geen ander convenant te vergelijken, daar de arbeidsrisico's niet optreden bij de uitzendonderneming maar bij de opdrachtgevers. Dat betekent in feite dat opdrachtgevers ervoor moeten zorgen dat de uitzendkrachten die voor hen werken dit kunnen doen onder goede arbeidsomstandigheden. Het ministerie heeft in ieder geval al aangegeven dat alle nieuw af te sluiten convenanten bepalingen moeten bevatten over uitzendkrachten. Opdrachtgevers zijn op die manier expliciet gehouden aan arbopreventie van uitzendkrachten.

Het terugdringen van het ziekteverzuim staat al enige tijd hoog op de agenda van de ABU. Met een speciaal Plan van Aanpak ziekteverzuim en een professionele verzuimdeskundige worden uitzendondernemingen reeds nu al op individueel niveau begeleid bij het terugdringen van het verzuim. Uiteindelijk moeten alle inspanningen tezamen ertoe leiden dat het ziekteverzuim wordt teruggebracht naar het landelijk gemiddelde, dat op 5% ligt.


- - - - - - - - -