KLM


01/024




KLM WIL BELANG IN BRAATHENS ASA VERKOPEN

AMSTELVEEN, 21 mei 2001 - In reactie op tegenvallende financiële resultaten over de afgelopen jaren, heeft de Raad van Bestuur van Braathens geconcludeerd dat de belangen van de luchtvaartmaatschappij beter gediend kunnen worden door aansluiting bij de Scandinavische nationale luchtvaartmaatschappij SAS.

Braathens en KLM hebben daarbij vastgesteld dat een financiële deelneming van KLM in Braathens ASA niet langer in het belang van beide maatschappijen is. De KLM heeft als gevolg daarvan besloten haar 30% belang in de Noorse luchtvaartmaatschappij te verkopen. Deze transactie is uiteraard afhankelijk van de gebruikelijke due diligence-procedures en van goedkeuring van de betrokken mededingingsautoriteiten.

Braathens vroeg de KLM in 1997 een belang in de maatschappij te nemen, ter ondersteuning van de commerciële samenwerking die beide maatschappijen op dat moment invoerden. In de huidige concurrentieverhoudingen in de Europese luchtvaart blijkt dat regionale maatschappijen er niet in slagen om de voorgenomen marktuitbreiding voor grote luchtvaartmaatschappijen te realiseren en daarbij in hun eigen thuismarkten tegenover de nationale luchtvaartmaatschappij succesvol te kunnen concurreren. Zelfs de relatief sterke marktpositie, die Braathens vier jaar geleden in Scandinavië had, is geen garantie gebleken voor een langdurig houdbaar gezond financieel resultaat.

Deze ontwikkeling onderstreept nog eens de opvatting van KLM dat uiteindelijk alleen samenwerking met een grote Europese partner de KLM-doelstellingen kan realiseren.

KLM en Braathens zullen hun commerciële samenwerking in de komende periode gefaseerd afbouwen. De samenwerking richt zich nu voornamelijk op de twee door Braathens gevlogen feeder-routes vanuit Stavanger en Bergen naar Amsterdam.

De KLM zal haar sterke positie in Noorwegen behouden door directe vluchten tussen de Schiphol-hub en Oslo, Sandefjord, Bergen en Stavanger te blijven aanbieden en zal op termijn zelf haar commerciële activiteiten in Noorwegen weer oppakken.

AMS/DR/BK

b/a Liesbeth Scheltus (vervangster)

CORPORATE COMMUNICATIONS (AMS/DR)
Marjolein Schotel
Assistant to Media Relations
tel: 31-20 649 45 45
fax: 31-20 648 80 92
Internet: secr.mediarelations@klm.nl