Persmededeling van de CVP
(21 mei 2001)

REGERING-VERHOFSTADT HOUDT SOCIAAL MIDDENVELD VOOR DE GEK

CVP VOORZIET WEL RUIMTE VOOR MEEST KWETSBAREN

Voor de regering-Verhofstadt was de succesvolle betoging van het sociaal middenveld, voor een rechtvaardige verdeling van de welvaart, blijkbaar een maat voor niets. Ondanks de prominente aanwezigheid van socialisten en groenen, worden de gerechtvaardigde eisen van de betogende invaliden, gepensioneerden, werklozen en chronisch zieken helemaal niet beantwoord.

De 30 deelnemende organisaties van het sociaal middenveld worden op een beschamende manier met de vage belofte van een ronde-tafelconferentie en met reeds vroeger aangekondigde maatregelen voor schut gezet.

Het is onvoorstelbaar dat de men vrijdag een plan voor belastingverlaging goedkeurt ten belopen van 135 miljard - zonder ronde-tafelconferentie - en dat de regering vandaag geen geld wil vrijmaken voor de meest kwetsbaren in de samenleving.

De CVP heeft zelf een eigen voorstel tot belastingverlaging neergelegd dat 105 miljard kost. Dit plan stelt de families centraal en laat wel voldoende ruimte vrij voor een solidaire inspanning voor de meest kwestbaren.

Als de aanwezigheid van roden en groenen in de regering enige meerwaarde heeft, dan is het nu aan hen om dit in de komende uren en dagen met harde en bijkomende maatregelen te bewijzen.

De CVP-kamerfractie zal deze week bij de bespreking van de begrotingscontrole voorstellen van het eisenplatvorm van de betoging als amendement op de begroting 2001 neerleggen en roept de rode en groene collega's die gisteren mee opstapten op om deze amendementen mee goed te keuren.

Stefaan De Clerck
Algemeen Voorzitter