PERSBERICHT

Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Afd. Voorlichting en Communicatie
Postbus 93138
2509 AC Den Haag
Verzonden per e-mail op 21 mei 2001

NWO geeft impuls aan genoomonderzoek

Hoe verloopt de samenwerking tussen genen in levende cellen, en met eiwitten en stofwisselingsproducten? En wat betekent dit voor aandoeningen en ziektes van weefsels, organen en het hele organisme? Om die vragen te beantwoorden steekt de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) 28 miljoen gulden in een onderzoeksprogramma naar het erfelijke materiaal (het genoom) van mensen, dieren, planten en micro-organismen. Het nieuwe programma Genomics is eerder aangekondigd in de strategienota van NWO Thema's met Talent die 1 mei verscheen.

Het programma Genomics schept voor onderzoekers geheel nieuwe kansen. Tot voor kort konden zij vooral erfelijke aandoeningen onderzoeken die voortkomen uit de afwijking van één DNA-code. Nu de gehele DNA-kaart van drie miljard bouwstenen van de mens en die van een aantal dieren waaronder de muis, bekend is, kunnen onderzoekers zich richten op het samenspel van meerdere genen, eiwitten en stofwisselingsproducten in de cel. Bovendien kunnen ook interacties met omgevingsfactoren, zoals voeding en roken, beter in het onderzoek naar de werkelijke en individuele oorzaken van complexe ziektes, zoals kanker en hart- en vaatziekten, worden betrokken. Behalve op het niveau van moleculen (zoals DNA, RNA en eiwitten) zullen de genetisch onderzoekers hun aandacht concentreren op de wisselwerking tussen weefsels, organen, organismen, en verder populaties van een soort, telkens in relatie met hun omgeving. Tot het Genomics-programma behoren ook wetenschappelijk kwesties als de genetische relaties tussen organismen, het ontstaan van soorten in de evolutie en de ontwikkeling van bevruchte eicel tot volgroeid organisme.

De toepassingsmogelijkheden van genomics roepen maatschappelijke, ethische en juridische vragen op. Hoe wordt bijvoorbeeld de privacy gegarandeerd van personen wier genetische gegevens zijn opgeslagen in een databank? En welke milieurisico´s en ethische aspecten kunnen zich voordoen bij doelgerichte veredeling van planten en dieren? Zulke maatschappelijke vragen zullen vanaf najaar in een apart programma van Genomics worden onderzocht.

Het genoomonderzoek kan op termijn leiden tot nieuwe methoden om ziektes te behandelen, uit te stellen of zelfs te voorkomen. Gezonder en veiliger voedsel of effectievere medicijnen kunnen daarbij de kans dat de erfelijke afwijking ook daadwerkelijk leidt tot een aandoening, helpen beperken. Ook het milieu kan profiteren van de uitbating van de genoomkennis met duurzame productieprocessen, zoals een schonere productie met minder gifstoffen, afval en energieverbruik, in de landbouw en de industrie.

Nadere informatie bij NWO Genomics programmabureau, tel. 070 3440744, fax 070 3440 749, e-mail Genomics@nwo.nl of via
www.nwo.nl/nwo/thematischonderzoek/genomics


01-11E