Actueel

Gebruik thee met DMT door kerkgenootschap "Santo Daime" niet strafbaar
Bron: Rechtbank Amsterdam

Datum actualiteit: 21-05-2001

De rechtbank Amsterdam heeft op 21 mei 2001 G.F. ontslagen van rechtsvervolging. Telastegelegd en bewezenverklaard is het gebruik van vloeistof met DMT-bestanddelen (een op lijst I van de Opiumwet vermeld middel).
Op grond van deskundigenrapporten constateerde de rechtbank dat de Santo Daime kerk moet worden beschouwd als een kerkgenootschap en dat het drinken van de thee `ayahuasca' het meest belangrijke sacrament is binnen de erediensten van de Santo Daime kerk. Dit gebruik dient volgens de rechtbank te worden beschouwd als een essentieel onderdeel van de religieuze beleving van de gelovigen.
De geloofsovertuiging alsmede de uitoefening van het heilig sacrament waarin deze overtuiging tot uitdrukking wordt gebracht genieten de bescherming van artikel 9 EVRM (recht op godsdienstvrijheid). De rechtbank is ervan uit gegaan, op grond van een deskundigenrapport, dat aan het drinken van de thee binnen het religieuze verband van de Santo Daime kerk geen noemenswaardige risico's voor de volksgezondheid kleven.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AB1739
(Zie het originele bericht)