Ministerie van Economische Zaken

Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: Persbericht
Nummer: 077
Datum: 21-05-2001

VOORBEREIDING WTO-CONFERENTIE IN QATAR

Het kabinet heeft ingestemd met de brief van staatssecretaris Gerrit Ybema van Economische Zaken aan de Tweede Kamer over de Nederlandse inzet in de aanloop naar de vierde ministeriele conferentie van de WTO, die van 9-13 november in Doha, Qatar, zal worden gehouden.
Tijdens de derde ministeriele conferentie van de WTO, eind 1999 gehouden in Seattle, is de poging om een brede handelsronde te lanceren mislukt. Alle hoop is nu gericht op de conferentie in Qatar. Het kabinet is van mening dat een dergelijke ronde nog steeds het beste antwoord is op de uitdagingen van het globaliseringsproces.
De Nederlandse inzet voor de conferentie zal in eerste instantie gericht zijn op de opstelling van de Europese Unie in Geneve. De Nederlandse inzet zal zich daarbij op de volgende aspecten concentreren:

- voldoende flexibiliteit in de EU-positie voor een nieuwe ronde, vooral op het terrein van investeringen en mededinging. Uitgangspunt is dat zij geen breekpunt mogen vormen voor de nieuwe ronde.

- de opstelling ten aanzien van landbouw. Nederland vindt dat de EU bereid moet zijn tot een verdere liberalisering van de landbouw, vooral via het reduceren van de Europese invoerbescherming, interne steun en exportsubsidies.

- aandacht voor de verzoeken van een aantal ontwikkelingslanden om meer tijd te krijgen voor het uitvoeren van de in de Uruguay-ronde gemaakte afspraken. De EU zal hier het initiatief moeten nemen en druk moeten uitoefenen op de VS om te volgen.

- verbetering van de relatie met de VS, door deescalatie van de bilaterale handelsgeschillen. De kansen op een nieuwe ronde zijn groter als de VS daar samen met de EU het voortouw toe neemt.
Ybema zal het komende half jaar gebruiken om het nationale debat in de aanloop naar Qatar te intensiveren. De maatschappelijke organisaties zullen daarbij worden betrokken.