Vlaamse Volksunie

Bert Anciaux streeft naar één Brusselse instelling voor hoger onderwijs (21/05/01)

Tijdens het weekend vond in Praag weer een belangrijke Europese bijeenkomst plaats rond de hervormingsplannen van het hoger onderwijs. Deze worden meestal onder de noemer van de "Bologna-verklaring" of de "Bachelor-Master-structuur" benoemd.

Ingevolge het engagement van alle Europese ministers voor Onderwijs wordt ook in Vlaanderen grondig gesleuteld aan de structuur van het hoger onderwijs. Het ziet er meer en meer naar uit dat de bipolaire structuur (universiteiten versus hogescholen) weldra op de achtergrond verdwijnt. In de plaats ervan komen er netwerken waarin universiteiten en hogescholen een hele waaier van gedifferentieerde opleidingen zullen aanbieden. Het zullen dus meer de onderscheiden tussen de opleidingstypes zijn die in de kijker worden geplaatst dan de onderscheiden tussen instellingen van hoger onderwijs.

Vooruitlopend op deze hervormingsplannen zijn er in het hoger onderwijs reeds initiatieven genomen om hogescholen en universiteiten samen te brengen. Bij deze plannen wordt er echter tot op heden geenszins gedacht aan een sterke én gebundelde aanwezigheid van het Vlaams hoger onderwijs in Brussel. Nochtans kan men de kracht van een dergelijke Brusselse instelling voor hoger onderwijs niet genoeg benadrukken. Als pool van hoger onderwijs moet zij een aantrekkingsbaken kunnen vormen om de Vlaamse aanwezigheid in Brussel te versterken. Bovendien kan zij het uitgangspunt vormen voor een sterk aanbod aan permanente vorming waarvan de grote groepen bedienden en kaders die in het Brusselse werken kunnen gebruik maken.

Met het oog op een versterkte samenwerking tussen alle universiteiten en hogescholen die zich in het Brusselse bevinden, laat Bert Anciaux eerstdaags een uitnodiging vertrekken naar alle rectoren en directeurs. Ondertussen vroeg hij hen reeds om geen definitieve engagementen met andere partners aan te gaan.

Auteur:
Kabinet van de Vlaams minister van Brusselse Aangelegenheden Vlaams minister Bert Anciaux

Meer informatie:
Contactpersoon: Koen T'Sijen
Telefoon: 02/553. 28.11
E-post: koen.tsijen@vlaanderen.be