Vlaamse Volksunie

VU bepleit doortastend sociaal doelgroepenbeleid (21/05/01)

In antwoord op de verzuchtingen geuit op de betoging van zondag jongstleden, bepleit het partijbestuur van de VU een efficiënt en selectief doelgroepenbeleid, zowel in de sociale zekerheid als in de fiscaliteit. In functie van de gezondheid van de publieke financiën, nu en in de toekomst, waarschuwt de VU daarentegen voor een populistisch lineair weggeefbeleid.

Concreet bepleit de VU:


1. De welvaartvastheid van de basisuitkeringen ten bate van diegenen die niet langer aan de arbeidsmarkt kunnen participeren zoals chronisch zieken en gehandicapten.
Inzake de pensioenen herhaalt de VU haar pleidooi voor een volwaardig basispensioen, gefinancierd uit belastingsopbrengsten, als efficiënt instrument ter bestrijding van de armoede onder bejaarden.


2. Inzake de werkloosheidsbestrijding, bepleit de VU voort-durende prioriteit voor het wegwerken van de werkloosheidsvallen. Zo kan net vermeden worden dat o.a. laaggeschoolden en kansarmen in de armoede terechtkomen.


3. Een kwalitatieve benadering van het armoedebeleid via o.a. scholing, de grondige aanpak van de schuldenproblematiek, de participatie van armen aan het beleid... Een efficiënt armoedebeleid moet méér zijn dan mensen te laten overleven.

Deze maatregelen dienen te kaderen in een kwalitatief doelgroepenbeleid waarbij - via de sociale zekerheid én via de fiscaliteit - prioriteit wordt verleend aan de sociale situatie van o.a. de chronisch zieken, invaliden en zelfstandigen. Aan de hand van een effectenrapportering, dienen steeds de concrete gevolgen te worden nagegaan van de getroffen beleidsmaatregelen, om het beleid terzake bij te sturen.

Tot slot stelt de partij de hypocrisie van de betogende regeringspartijen aan de kaak. Terwijl werd opgestapt achter de slogan voor een lineaire verhoging van álle uitkeringen, ter waarde van 60 miljard fr., vertoefden de regeringspartners ontegensprekelijk reeds in de wetenschap van het vandaag aangekondigde regeringsinitiatief ter waarde van 1/6e van de oorspronkelijke eis. Tenzij de betrokken coalitiepartners buiten deze besprekingen werden gehouden, wat vanzelfsprekend nog problematischer zou zijn.

Auteur:
Partijbestuur VU
Fons Borginon, algemeen voorzitter a.i.

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@vu.be
Url: www.vu.be