Ministerie van Buitenlandse Zaken

http://www.minbuza.nl/content.asp?Key=415555



Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Directie Afrika Afdeling Centraal- en Oost-Afrika Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag

Datum 21 mei 2001 Auteur Job van den Berg

Kenmerk 371/01 Telefoon 070 348 5016

Blad /1 Fax 070 348 6607

Bijlage(n) 1 E-mail job-vanden.berg@minbuza.nl

Betreft Beantwoording vragen van lid Hoekema (D66) over VN-rapport m.b.t. illegale exploitatie van grondstoffen in de DRC

Zeer geachte Voorzitter,

Onder verwijzing naar de brief van de Griffier van uw Kamer d.d. 16 mei 2001, kenmerk 2000110590, waarbij gevoegd waren de door lid Hoekema overeenkomstig artikel 134 van het reglement van orde van de Tweede Kamer bij u ingediende vragen, heb ik de eer u mede namens de Minister voor Ontwikkelingssamenwerking als bijlage dezes het antwoord op de gestelde vragen te doen toekomen.

De Minister van Buitenlandse Zaken

Antwoord van de heer van Aartsen, Minister van Buitenlandse Zaken, mede namens mevrouw Herfkens, Minister voor Ontwikkelingssamenwerking, op vragen van het kamerlid Hoekema (D66) over illegale import uit Congo.

Vraag 1

Bent u bekend met het VN-rapport "Report of the Panel of Experts on the Illegal Exploitation of the Natural Resources and Other Forms of Wealth of the Democratic Republic of the Congo"?

Antwoord

Ja

Vraag 2

Ondersteunt Nederland de in het rapport geformuleerde sanctie's, waaronder een embargo op de import van coltan, pyrochloor, kassiteriet, hout, goud en diamanten uit Rwanda, Uganda en Burundi?

Antwoord

Het door u genoemde rapport is 4 mei jongstleden besproken in een open zitting in de VN-Veiligheidsraad. Tijdens deze zitting is er forse kritiek geuit op de inhoud van het rapport. De kritiek richtte zich grofweg op twee hoofdpunten. In de eerste plaats is door een meerderheid van de landen geconstateerd dat het rapport ongebalanceerd is. Rwanda, Uganda en Burundi worden in het rapport veelvuldig genoemd en beschuldigd van systematische illegale exploitatie van natuurlijke rijkdommen in de DRC. De rol van onder meer Zimbabwe, Namibië en Angola op het vlak van exploitatie van rijkdommen blijft echter volledig onderbelicht. In de Veiligheidsraad werd geconcludeerd dat het rapport op dat vlak een meer gebalanceerde benadering behoeft.

Een tweede belangrijk punt van kritiek dat tijdens de zitting in de VN-Veiligheidsraad aan de orde kwam richt zich op de bewijsvoering in het rapport: een groot deel van de beweringen in het rapport is slecht of zeer matig onderbouwd. De gebruikte bronnen zijn nauwelijks verifieerbaar en een aantal beschuldigingen wordt gedaan door bevooroordeelde partijen die belang zouden kunnen hebben bij het verstrekken van desinformatie.

Juist omdat de beschuldigingen zo ernstig zijn en de daaraan gekoppelde aanbevelingen verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor een groot aantal landen in de Grote Merenregio, mag er geen twijfel bestaan over de kwaliteit en geloofwaardigheid van het rapport. De Veiligheidsraad heeft daarom aan het einde van het open debat besloten het mandaat van het VN-expertpanel met drie maanden te verlengen. Het expertpanel krijgt hiermee de tijd om het rapport aan te vullen en beter te staven.

Het zou onverstandig zijn in dit stadium reeds over te gaan tot uitvoering van de aanbevelingen zoals genoemd in het rapport. Niet eerder dan dat het definitieve rapport is verschenen zal ik derhalve eventuele maatregelen en/of sancties overwegen.

Vraag 3

Neemt Nederland maatregelen tegen Nederlandse bedrijven die in het rapport genoemd worden in verband met illegale import uit Rwanda van Congolese mineralen?

Antwoord

In lijn met het voorgaande zal Nederland het definitieve rapport afwachten alvorens te besluiten al dan niet actie te ondernemen in de richting van mogelijk betrokken Nederlandse bedrijven

Vraag 4

Zijn er Nederlandse banken betrokken bij financiële transacties van geroofde Congolese rijkdommen? En zo ja, hoe denkt u aan dergelijke praktijken het hoofd te bieden?

Antwoord

Zie vraag 3.

Kenmerk
Blad /4

===