Gemeente Zaanstad

Zaanstad wil betaalbaar leerlingenvervoer

maandag 21 mei 2001

De gemeente Zaanstad gaat voortaan een passende en goedkoopste voorzie-ning toekennen bij aanvragen voor het leerlingenvervoer. Het college wenst ook dat daarbij meer een beroep wordt gedaan op de verantwoordelijkheid van ouders zelf. Dit voornemen van het college wordt behandeld in de verga-dering van de raadscommissie onderwijs van 30 mei.

In de huidige praktijk worden alle aanvragen voor aangepast vervoer per busje of taxi
altijd gehonoreerd. In Zaanstad is dit een zo gegroeide situatie, maar aan-gepast vervoer is eigenlijk de duurste voorziening. Uit oogpunt van de wens om de stijgende kosten te beheersen, vindt het college de huidige praktijk financi-eel niet langer verantwoord. Dit ook vanwege het feit dat voorbijgegaan wordt aan de wettelijke verantwoordelijkheid van ouders voor het begeleiden van hun kind naar en van school. Ouders moeten zorgen dat hun kinderen op school ko-men. Als daarbij de hulp van een speciale voorziening nodig is, dan kunnen de ouders een beroep doen op de gemeente voor een tegemoetkoming. Zo kun-nen ouders in bepaalde gevallen, zoals in het speciaal onderwijs, een vergoe-ding krijgen. De gemeente kan ook ervoor kiezen om vervoer te organiseren. Dit laatste is voor veel (werkende) ouders uiteraard een ideale voorziening. Hiervoor heeft de gemeente echter geen zorgplicht. Aangaande het leerlingenvervoer is alles vastgelegd in de Verordening Leerlingenvervoer Zaanstad.

Kinderen die niet zelfstandig naar school kunnen gaan, worden door hun ouders per fiets of per openbaar vervoer begeleid. Zo nodig moet de gemeente zorgen voor aangepast vervoer. Dat kan bijvoorbeeld wanneer de leerling rolstoelge-bonden is, of als er helemaal geen openbaar vervoer in de buurt is. Ook in ge-val van aangepast vervoer geldt dat ouders zo nodig meegaan als begeleider. Het uitgangspunt van goedkoopst adequaat wordt al een tijd toegepast bij een vergelijkbare voorziening als de WVG. Ditzelfde principe zou ook gehan-teerd moeten worden bij het leerlingenvervoer, aldus het college.

Voor alle nieuwe aanvragen gelden de nieuwe beleidsregels. Wel komt er een overgangsregeling voor de leerlingen die nu al gebruikmaken van de bestaande vormen van leerlingenvervoer. Nog één schooljaar worden zij op de huidige ma-nier vervoerd. Vanaf schooljaar 2002-2003 treden de nieuwe regels ook voor het vervoer van deze leerlingen in.