Akzo Nobel

Akzo Nobel investeert in papierchemicaliën in de Verenigde Staten

Arnhem, 21 mei 2001 - Akzo Nobels business unit Pulp & Paper Chemicals, opererendonder de naam Eka Chemicals, gaat een nieuwe fabriek bouwen voorsilicaatproducten in The Village of Howard, Green Bay, Wisconsin. De fabriek zal hoofdzakelijk gaan voorzien in de toenemende vraag naar EkaChemicals' hoogwaardige producten voor de papierindustrie.

Eka Chemicals gaat USD 13 mln (EUR 14.6 mln) investeren in de productie-eenheid, die naar verwachting medio 2002 in bedrijf zal worden genomen.

Jan Svärd, President van Eka Chemicals: "Eka Chemicals werkt continu aan de verdere ontwikkeling van een breed pakket hoogwaardige producten voor de papierindustrie, met speciale aandacht voor een nieuw assortiment, Compozil Select, voor retentietoepassingen. Dit project is de laatste in een reeks investeringen die Eka heeft gedaan in verschillende markten, inclusief Azië, om onze strategische klanten in de pulp- en papierindustrie wereldwijd te kunnen bedienen."

Byron Smith, Eka´s General Manager Paper Chemicals: "Door deze fabriek kunnen wij voldoen aan de vraag van onze klanten in het Midwesten van de Verenigde Staten. Wij kunnen nu alle belangrijke regio's op het gebied van pulp- en papierchemie in de VerenigdeStaten bestrijken. Met onze capaciteit voor colloïdale silica zitten wij nu overal dicht bij onze grote afnemers. "

Compozil is een vooraanstaand papierchemicaliënsysteem voor retentie en drainage, gebaseerd op anorganische nanodeeltjes en Eka's gepatenteerde polymeren, Momenteel maken meer dan 300 papiermachines over de gehele wereld gebruik van het systeem.

Naast papierchemicaliën, komen er ook productielijnen voor colloïdale silicaproducten voor andere toepassingen, bijvoorbeeld in de elektronische en voedingsmiddelenindustrie. In eerste instantie zal de nieuwe fabriek werk verschaffen aan 10 à 15 personen.


- - -