Geachte meneer/mevrouw,

Hierbij treft U aan een uitnodiging met informatie voor een lezing door prof. Johan Verstraeten, Hoogleraar Sociale Ethiek aan de Universiteiten van Leuven en Tilburg, getiteld GLOBALISERING IN HET SPANNINGSVELD TUSSEN UNIVERSALITEIT EN PARTICULARISME. Deze lezing in de SID-serie 2001 "WERELDMARKTEN - UNIVERSELE WAARDEN?" vindt plaats op maandag 21 mei 2001, 18.00 uur aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. SID-Nederland nodigt u hiervoor graag uit. Mocht u personen en instanties kennen die ook geinteresseerd zijn dan verzoeken wij u deze informatie aan hen door te sturen.

Bij voorbaat hartelijk dank en met vriendelijke groet,

Els van der Lugt,
secretariaat SID Nederland
Verdere informatie en aanmelding: secretariaat SID-Nederland, tel/fax: 010-4367891; e-mail: buro.op.orde @ luna.nl

UITNODIGING
5e lezing in de SID-cyclus 2001
"GLOBAL MARKETS - UNIVERSAL VALUES?
Social values and ethics in international economic co-operation"

GLOBALISERING IN HET SPANNINGSVELD
TUSSEN UNIVERSALITEIT EN PARTICULARISME

door

Prof. JOHAN VERSTRAETEN

Hoogleraar Sociale Ethiek aan de Universiteiten van Leuven en Tilburg

maandag 21 mei 2001, Vrije Universiteit, Amsterdam

Discussieleider: mr. J.J.A.M. van Gennip, voorzitter SID-Nederland

PRAKTISCHE INFORMATIE

Informatie en aanmelding: secretariaat SID-Nederland tel/fax: 010-4367891; e-mail: buro.op.orde @ luna.nl Datum: maandag 21 mei 2001
Tijd: 18.00-19.30 uur
Plaats: Auditorium, Vrije Universiteit
De Boelelaan 1105, Amsterdam
Kosten: geen
Voertaal: Nederlands
Introducé(e)s: van harte welkom
Ontvangst: vanaf 17.30 uur
Bereikbaar: per openbaar vervoer: vanaf Amsterdam Centraal: sneltram 51 (16 min.) of stadstram 5 (25 min.); vanaf Station Zuid/WTC: te voet, sneltram 51 of stadstram 5 (halte VU); Auto: Ringweg A-10, afslag S108 Buitenveldert/Amstelveen centrum

SID-serie 2001: Wereldmarkten - Universele waarden?

Het rommelt in de internationale economische samenwerking. De vrije markt staat nog wel centraal, maar de twijfel knaagt. Door de Transitie in Centraal- en Oost-Europa, de tekortschietende Washington Consensus en de recente financiële crises in Azië en Rusland groeit ook in de internationale economische gemeenschap het besef dat de (financiële) wereldmarkten toch echt enige regulering behoeven: als spelregels, maar meer nog als een morele en ethische basis. Er is echter nog geen consensus over een sociaal-economisch model waarin vrijhandel gepaard gaat met mensenrechten, milieubescherming en arbeidsstandaarden. Het wantrouwen tussen NGO s en de wereld van de haute-finance is groot.

Met haar lezingenserie Wereldmarkten - Universele Waarden? exploreert SID-Nederland de ruimte voor een herbezinning op de klassieke internationale samenwerking en economische en financiële architectuur. Groeit het besef echt dat maatschappelijke waarden en ethiek van belang zijn voor internationale financiën en economie? Hoe zijn die waarden te integreren? En welke dilemma s en keuzes brengt dat met zich mee?

5e Lezing: Eerst de moraal en dan de winst
De globalisering van vandaag en morgen heeft zulke ingrijpende maatschappelijke gevolgen dat zij vraagt om een nieuwe universele ethiek. Tradities van gisteren - zoals het christendom - kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van een meer universeel denken. Dat stelt de Vlaamse professor Johan Verstraeten in de vijfde lezing in deze SID-serie op maandag 21 mei 2001 aan de Vrije Universiteit in Amsterdam (aanvang 18.00 uur). In zijn inleiding

Globalisering in het spanningsveld
tussen universaliteit en particularisme

geeft Verstraeten een kritische analyse van drie aspecten van globalisering: economisch, politiek en cultureel. De ingrijpende gevolgen van de globalisering voor normen en waarden in de internationale gemeenschap en op de vormgeving van de internationale samenwerking vragen volgens hem om een nieuwe universele ethiek. Hij zal in dat verband ook ingaan op de rol die de ethische wetenschappen daarbij kunnen spelen.

De toenemende aandacht voor de ethische aansprakelijkheden van het moderne bedrijfsleven is toe te juichen. Die zijn immers zowel in nationaal en internationaal perspectief enorm, aldus Verstraeten. Maar voor het succesvol combineren van zakendoen en ethiek is het van het grootste belang dat het (inter)nationale bedrijfsleven er echt van overtuigd wordt dat management meer is dan rationeel argumenterend denken en doen. Het is sociaal handelen. Nodig daarbij is ook dat zij en andere spelers in het debat een helder inzicht hebben in de belangrijkste ethische principes van onze cultuur en die van anderen. Daarbij kan inspiratie worden gehaald uit oudere tradities.

In dat verband roept Verstraeten op een beter beroep te doen op professionele ethici en moraalwetenschappers. Zij kunnen helpen de praktijk van de globalisering systematisch te confronteren met ethische uitgangspunten. Zo krijgt het debat een steviger basis en worden betrokken partijen bewuster van waarden en normen en kunnen zij vaardigheden ontwikkelen daar goed mee om te gaan. De integratie van ethiek in economie en ontwikkeling is er immers bij gebaat als men eerst nadenkt over de normen die men wil hanteren en handhaven alvorens te handelen.

Prof. Johan Verstraeten is als ethicus en moraaltheoloog verbonden aan de universiteiten van Leuven en Tilburg. Vorig jaar publiceerde hij het boek "Business en Ethiek" , een van de weinige Nederlandstalige boeken over moreel verantwoord en bedrijfsmatig handelen. Verstraeten is directeur van het Centre for Catholic Social Thought en voorzitter van het European Ethics Network waarin meer dan 100 Europese universiteiten en hogescholen participeren. Het netwerk richt zich op versterking van onderzoek en onderwijs inzake ethiek en ethische vraagstukken alsmede op de ontwikkeling van een praktische en toepasbare ethiek.