Persbericht : onderwerp biljarten

"De Soesjes" Kampioen Damesbiljart Teams Gewest Noord - Oost Nederland

"De West" ook geplaatst voor nationale Kampioenschap damesteams

"Doetinchem 1" waardig onder

Hattem - Afgelopen zondag 20 mei werd het kampioenschap van het gewest Noord-Oost Nederland gespeeld in de Bep van der Walzaal van "De Triangel" . Een Kampioenschap dat aan de organiserende damesvereniging S.M.R. was toegewezen in het kader van hun 25 jarige jubileumsjaar. Een spectaculaire dag met drie damesteams uit Hengelo, Geesteren en Doetinchem. Het damesteam van De Soesjes blijk de langste adem te hebben en slaat medogenloos toe in de vijfde ronde en verrast hiermee het damesteam van de West, die in de vierde ronde aan kop stond. Het team van De West kan niets meer doen en de dames van Doetinchem 1 gaan met opgeheven hoofd ten onder in deze gewestelijke finale.

Het verloop van de wedstrijden

In de eerste ronde kwamen de teams De Soesjes tegen De West en De West tegen Doetinchem 1 uit. De West wist met Bianca Smits te winnen van de Soesjes met als tegenspeelster Thea Hansen. De West had hiermee de eerste 2 partij punten binnen. Op de andere tafel speelden tegelijkertijd het team De West tegen het team Doetinchem 1. Daniëlle Hilberink was hier te sterk voor Poppy Polman waardoor het team van de West al in de eerste ronde 4 partijpunten binnensleepte.

In de tweede ronde wisten de Soesjes iets terug te snoepen van De West en haalde ook Doetinchem 1 de eerste punten binnen. In de partij De Soesjes / De West haalde Josè Evertsen fors uit tegen Yvonde Smits. Met een moyenne van 3,13 maakte Josè de partij in 15 beurten uit. Yvonne was kansloos. Dinie Siebelink deed voor Doetinchem 1 wat er van haar verwacht werd en won de partij op de Soesjes met Karin van Os als tegenspeelster.

De West bleef op 4 partijpunten staan, de West en Doetinchem 1 haalden beide 2 partijpunten binnen. De dames waren tot het uiterste geconcentreerd en behoorlijk gespannen.

De spanning werd in ronde 3 duidelijk toen Marlinka Bleumink van Doetinchem 1 door Bianca Smits ver achtergelaten werd. Marlinka wist door de spanning maar 3 caramboles te verzamelen en Bianca kon rustig uittikken naar de 25 caramboles die zij moest maken. Weer twee partijpunten voor de West, en dus op 6 partijpunten totaal. Op de andere tafel kon het team van Doetinchem 1 ook niet in het spelritme komen tegen de Soesjes. Jolanda Kamphuis maakte de partij hier uit in 44 beurten en moest Poppy Polman met lede ogen aanzien dat in deze ronde Doetinchem geen partijpunten kon verzamelen.

Zowel de West als de Soesjes waren de puntenpakkers tot nu toe. De West nu zes partijpunten , De Soesjes vier partijpunten en Doetinchem 1 twee partijpunten. Had Doetinchem 1 nog antwoord op deze achterstand of vielen de eerste partijen ongelukkig uit. We gaan door naar de vierde ronde.

In de vierde ronde moest Irona Bird het opnemen tegen Yvonne Smits . Irona vocht enorm. Ze staat aanvankelijk voor, maar ook Yvonne is gebrand op winst. Beiden willen winnen. In de 16de beurt is het 21 om 21. In de 23ste beurt staat Irona voor, 29 om 27. Nog weer een serie van 5 in de 25ste beurt, maar dan is het op. Yvonne vecht terug. Waar Irona telkens met 1 carambole per beurt genoegen moet nemen, slaat Yvonne toe met telkens twee, vier en vijf caramboles per beurt. IJzersterk knokt Yvonne voor haar team De West. Twee knokkende dames, waarbij op het laatste moment Irona net niet weet door te zetten tegen Yvonne wel. De West kan weer twee partijpunten naar zich toehalen. Op de andere tafel speelt de West tegen de Soesjes. Maar deze partij verloopt niet in het voordeel van de West. De Soesjes zijn ook gebrand op punten. Dit Hengelose team zit voor het eerst van hun bestaan in een gewestelijke finale. Karin van Os speelt tegen de ook op winst beluste Ketura Schuurman. Ketura doet niets onder voor Karin. Beiden volgen elkaar. In de 14de beurt staan beiden op 16. In de 19de beurt is de stand voor Karin 20 en Ketera 22. In de 21 beurt wordt het 22 voor Karin en 26 voor Ketura. Maar Karin van Os weet vanaf de 21ste beurt de partij naar zich toe te trekken. Ketura komt niet meer tot carambolage en in de 25ste beurt is de winst voor het team De Soesjes. De West laat hier punten liggen en de Soesjes pakken er twee. In deze ronde halen De West en De Soesjes twee partijpunten. Doetinchem 1 verovert ondanks hard knokken, geen punten.

Met een balans van De West acht , De Soesjes zes en Doetinchem 1 twee partijpunten wordt de vijfde ronde vervolgd. Wat gaat er gebeuren. Handhaaft De West haar voorsprong, of hebben De Soesjes een langere adem.

De partij van Thea Hansen tegen Marlinka Bleumink verloopt dramatisch voor Doetinchem 1. Thea Hansen had 25 beurten nodig om haar 31 caramboles te maken, terwijl Marlinka 9 caramboles heeft weten te verzamelen. Op de andere tafel doen de Soesjes het ook goed, maar dit is een partij tegen De West. Jolanda Kamphuis neemt al in de 4de beurt fors afstand van Daniëlle Hilberink met een serie van 9. In de 11de beurt volgt weer een serie van 9. Met overmacht weet Jolanda deze partij in de 25ste beurt uit te maken. De Soesjes slaan in deze vijfde rnde behoorlijk toe en pakken twee keer twee partijpunten.

En door deze winstpartijen krijgen de Soesjes meer overwicht in deze gewestelijke finale. De Soesjes hebben nu tien partijpunten, De West stonden op acht en Doetinchem 1 bleef op twee partijpunten staan. Maar belangrijker dan de partijpunten waren de wedstrijdpunten. Bij het afronden van de 5de ronde waren de Soesjes er in geslaagd om de partijwinstpunten tegen De West om te kunnen zetten in twee wedstrijdpunten. Tevens hadden de Soesjes de basis gelegd voor het behalen van de wedstrijdpunten tegen Doetinchem 1. Een verlies tegen Doetinchem 1 zou voor hen niets meer uitmaken om de wedstrijdpunten te kunnen binnenslepen.

En hiermee belandden we in de laatste ronde, ronde 6. Doetinchem 1 tegen de Soesjes en De West tegen Doetinchem 1. Partijen om mee te kunnen delen in de euforie van winst voor de Soesjes of de eer van Doetinchem 1.

Irona Bird tegen Josè Evertsen. Irona gaat voor de eer van Doetinchem en Josè voor de euforie van de Soesjes. Aanvankelijk gaat de partij gelijk op, maar dan neemt Josè afstand. In de 13de beurt staat zij al 22 tegen Irona 9. De kloek vechtende Irona wil punten halen voor het team en laat zich niet uit het veld slaan door deze achterstand. Fier blijft zij overeind staan aan de tafel, terwijl Josè terug begint te vallen. In de 25ste beurt staat Josè op 31, maar is Irona teruggeklommen naar 22. Irona weet spectactulair doorschietballen te maken, losbanders neer te leggen die het publiek doen verstommen. In de 28ste beurt is de stand zelfs 29 voor Irona en 31 voor Josè. Maar het lot is Josè deze dag gunstig gestemd. Er volgden een aantal onnavolgbare caramboles die wel telden, waardoor Josè weer in het spel kwam en per beurt tot carambolage kwam. Irona bleef wel regelmatig doorcaramboleren, maar Josè behaalde uiteindelijk sneller de eindstreep. De euforie was compleet voor De Soesjes. Irona stond voor de eer, heeft weliswaar verloren, maar heeft met haar spel het publiek behoorlijk geboeid. Op de andere tafel speelde Dinie Siebelink tegen Ketura Schuurman . Een nek-aan nekrace werd deze partij. Zowl Dinie als Ketura stonden in de arena alsof het een beslissende finalewedstrijd was. Wisselend stonden beiden voor. Beiden gaven het bovenste van hun kunnen. In de 27ste beurt stond het 24 voor Ketura en 25 voor Dinie. Dinie beet zich in de partij vast. Hoe dan ook wilde zij voor Doetinchem scoren. En dat lukt in de 34ste beurt. De winst ging naar Doetinchem 1 en de eer was gered.

Een uitgebreide fotoreportage is te vinden op de site van biljartvereniging DOS-Van Gelder op het adres www.doshattem.nl

bericht van Tonny Bijsterbosch
Burchtstraat 8
8051 GZ Hattem
tel: 038-4448644
email: abijsterbosch@wxs.nl

Uitgebreide fotoreportage op website www.doshattem.nl
Foto`s in hogere resolutie digitaal beschikbaar : mail naar geadresseerde of neem telefonisch contact op