Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

http://www.minlnv.nl

MIN LNV: Brief aan Ned. Vereniging tot Bescherming van Dieren

nr. 49 21-05-2001

Bijgaande brief heeft minister mr. L.J. Brinkhorst heden gezonden aan de voorzitter van de Nederlandse Vereniging tot Bescherming van Dieren.

Nederlandse Vereniging tot Bescherming
van Dieren
t.a.v. Mw. J. R. H. Maij-Weggen
Floris Grijpstraat 2
2508 CR DEN HAAG

Geachte mevrouw Maij,

Morgen vindt er in de Raad van Europese landbouwministers op intitiatief van de Zweedse voorzitter, mevrouw Winberg, een openbaar debat plaats over de ethische aspecten van het houden van dieren. U herinnert zich dat ik al kort na mijn aantreden als minister tijdens een jaarvergadering van uw vereniging over dit onderwerp heb gesproken. Het heeft voor mij een onveranderd hoge prioriteit, hetgeen moge blijken uit mijn inspanningen om het Europese non-vaccinatiebeleid ten aanzien van MKZ tot onderwerp van een fundamentele herbezinning te maken.

De Eurogroup for Animal Welfare, die uw vereniging in Brussel vertegenwoordigt, zal mevrouw Winberg morgen voorafgaand aan de vergadering uw visie op de gewenste toekomst van de veehouderij overhandigen. U heeft mij uitgenodigd daarbij aanwezig te zijn. Ik zal aan die uitnodiging geen gehoor geven.

Op uw website heeft u een forum geopend waar wordt gediscussieerd over de MKZ-crisis. Veel deelnemers aan deze discussie uiten hun kritiek op mijn beleid op emotionele wijze. Ik heb begrip voor het feit dat velen maar moeilijk kunnen begrijpen dat dezelfde minister die krachtig pleit voor een herbezinning op het non-vaccinatiebeleid, desalniettemin besluit om gevaccineerde dieren te doden en te vernietigen. Zij denken dat ik economische overwegingen toch belangrijker vindt dan een ethische bejegening van landbouwhuisdieren.

U weet dat mijn afweging een andere is. Zou ik gevaccineerde dieren in leven laten, dan zou dat Nederland op grond van het huidige Europese beleid op langdurige exportbeperkingen komen te staan, met ernstige gevolgen voor de veehouderij. Bijna driekwart van onze dierlijke produktie is bestemd voor de export. Het wegvallen daarvan kan niet worden gecompenseerd door een hogere binnenlandse consumptie, zoals in een door uw vereniging mede ondertekende advertentie wel is gesuggereerd. Vele veehouders zouden het loodje leggen. Zo.n gevoelloze sanering wens ik niet voor mijn rekening te nemen. Ook boeren en hun gezinnen verdienen een ethische bejegening.

Sommige deelnemers aan de discussie op uw website geven aan hun afkeuring van mijn beleid uitdrukking op een wijze die de grenzen van het betamelijke verre overschrijdt. Brinkhorst moet geruimd, hij moet verongelukken... Daarvoor bent u niet verantwoordelijk. Maar wat ik u zeer kwalijk neem, is dat u weigert uw site van dergelijke uitingen te schonen. Uw woordvoerster verdedigt dat in 'Trouw' van zaterdag 19 mei jl. door te zeggen dat 'dit wel de emoties zijn van de mensen voor wie hij beleid maakt. Misschien is het juist goed als hij hiervan kennis neemt.'

Dat ¡s niet goed en ik kan mij niet voorstellen dat u hiervoor verantwoordelijk wilt zijn. Het is niet goed dat een single-issue beweging meent een doel na te streven dat alle middelen heiligt. Er iets niets op tegen als kritikasters van mijn beleid hun kritiek overbloemd spuien. De discussie mag hard worden gevoerd, met open vizier, zoals ik van u gewend ben. Maar voor een democratisch debat is wederzijds respect een absolute voorwaarde. Als uw vereniging er blijkt van geeft dat respect te ontberen, kan zij morgen mijn gesprekspartner niet zijn.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUURBEHEER
EN VISSERIJ,

Mr. L. J. Brinkhorst

21 mei 01 17:40